Τετάρτη
09.10.2024

Εστίαση: Πώς αντιδρά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Μεταξύ 50% και 70% το ποσοστό των εμβολιασμένων εργαζομένων

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η αγορά της εστίασης τη συζήτηση που άνοιξε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων του κλάδου ενόψει του φθινοπώρου, οπότε και θα αυξηθεί η ανάγκη για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων.

«Εάν υπάρξει απόφαση του Κράτους, θα την ακολουθήσουμε», αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες του χώρου, επισημαίνοντας πως θα διευκολύνει σημαντικά την προσπάθεια που καταβάλλεται για την επίτευξη ενός υψηλού ποσοστού εμβολιασμένων που σήμερα εκτιμάται μεταξύ 50% και 70%.

Υπογραμμίζουν, ωστόσο, πως θα πρέπει επίσης να ξεκαθαρίζεται με απόλυτο τρόπο που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζομένους που επιμένουν να μην εμβολιάζονται.

Οι επιχειρήσεις εστίασης, σημειώνουν, συνεχίζουν να προτρέπουν όσους υπαλλήλους παραμένουν ανεμβολίαστοι να επισκεφθούν ένα εμβολιαστικό κέντρο, όμως όπως λένε δεν μπορούν να τους εξαναγκάσουν με την απειλή της απόλυσης. Και αυτό γιατί θεωρούν πως πρόκειται για μια οριακή πρωτοβουλία που μπορεί να καταπέσει στα δικαστήρια.

«Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε αυτή τη στιγμή είναι να εμπλακούμε σε δικαστικές περιπέτειες», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πάντως πως δεν μπορεί να υπάρχουν Covid-Free χώροι με ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Στο μεταξύ, υποτονική –όπως αναμένονταν άλλωστε- παραμένει η κίνηση στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων. Περίπου δέκα ημέρες μετά την άρση των περιορισμών δεν έχει παρατηρηθεί κάποια σημαντική διαφορά, παρά μόνο στα καταστήματα που δραστηριοποιούνται σε εμπορικά κέντρα, τα οποία άρχισαν και πάλι να δέχονται επισκέπτες.

Το μεγάλο crash test για τους εσωτερικούς χώρους αναμένεται τις επόμενες μέρες, όταν το θερμόμετρο θα χτυπήσει «κόκκινο» και οι καταναλωτές θα αναζητήσουν πιο δροσερά μέρη.

Αισθητά καλύτερη είναι η κατάσταση στις τουριστικές περιοχές όπου αυξάνεται το τουριστικό ρεύμα από το εξωτερικό. Όλοι εύχονται στη διατήρηση του θετικού μομέντουμ και απεύχονται να ληφθούν μέτρα «τύπου Μυκόνου» που τραυμάτισαν την εικόνα της Ελλάδας στη διεθνή αγορά. Από την άλλη πλευρά, χαρακτηρίζεται μονόδρομος η αυστηροποίηση των ελέγχων στις επιχειρήσεις, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε έξαρση εξαιτίας της μετάλλαξης «Δέλτα».

Στο μεταξύ, δυσαρέσκεια εξακολουθεί να υπάρχει για την απόφαση του οικονομικού επιτελείου να αποσύρει τα μέτρα προστασίας του κλάδου, με επίκεντρο τις αναστολές εργασίας και την απαλλαγή από την καταβολή των ενοικίων. Στελέχη του κλάδου προβλέπουν κύμα απολύσεων και λουκέτων τους επόμενους μήνες, λέγοντας πως πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται εδώ και πολλούς μήνες σε οριακό σημείο και δεν πρόκειται να αντέξουν να συνεχίσουν υπό αυτές τις συνθήκες. «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας», επισημαίνουν και καλούν την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της, έστω και τώρα.

Διαβάστε ακόμη:

Ν. Μπακατσέλος (Pyramis): Πότε θα επαναλειτουργήσει η πρώην Pitsos, πού θα δημιουργηθεί το νέο εργοστάσιο

Θ. Βασιλειάδης (Specisoft) στο mononews: Η Τεχνητή Νοημοσύνη, η συνεργασία με Πανεπιστήμια και το μέλλον των λογισμικών

Έπεσαν οι υπογραφές για τη εξυγίανση της Notos Com – Πόσο απομειώνονται τα δάνεια

Πηγή: mononews.gr

Array