Δευτέρα
08.08.2022

ΕΣΠΑ: 5 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του Γ.Ν. Λαμίας

Άλλο ένα έργο με ιδιαίτερο ως καθοριστικό κοινωνικό αποτύπωμα για την ελληνική περιφέρεια και ειδικότερα για τη Στερεά Ελλάδα παίρνει πορεία προς υλοποίηση μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για την ενεργειακή αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, έργο του οποίου η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε με αποτέλεσμα να εισέρχεται στο στάδιο της άμεσης δημοπράτησης και της υλοποίησης.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Λαμίας είναι ένα έργο απολύτως αναγκαίο, με ισχυρό φιλοπεριβαλλοντικό αποτύπωμα, το οποίο θα μειώσει παράλληλα την ενεργειακή κατανάλωση και επομένως τις λειτουργικές δαπάνες του ιδρύματος. Προκειμένου να γίνει κατορθωτή η εξέλιξη αυτή, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014- 2020» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και συγκεκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας: «ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (ΕΤΠΑ)».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του όλου προγράμματος ανέρχεται στα  5.186.665.141€, εκ των οποίων το ποσό των 4.333.917.411€ είναι η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 852.747.730€€ είναι η Εθνική συμμετοχή. Όραμά του είναι η προστασία του περιβάλλοντος, μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον, ανάπτυξη, εκσυγχρονισμός και συμπλήρωση υποδομών για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και στόχος η στήριξη της ενεργειακής απόδοσης, της έξυπνης διαχείρισης της ενέργειας και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις δημόσιες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων κτηρίων και στον τομέα της στέγασης.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του Γ.Ν. Λαμίας έχει προϋπολογισμό 4.960.361,13 €. Θα ακολουθήσει η υπογραφή της τελικής Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Γ.Ν. Λαμίας, για την έναρξη της διαδικασίας δημοπράτησης και εκτέλεσης του έργου. Αντικείμενό του, ειδικότερα, είναι:

Η εγκατάσταση συστήματος Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης και Ψύκτη Απορρόφησης. Σειρά άλλων παρεμβάσεων, όπως η αντικατάσταση συμβατικών λαμπτήρων με αντίστοιχους τεχνολογίας LED, η αναβάθμιση ψυκτών και λεβήτων, η αναβάθμιση αντλιών / κυκλοφορητών (inverters) κλπ και, τέλος, η διενέργεια Ενεργειακής Επιθεώρησης στο κτίριο για την έκδοση νέου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.

“Η πρωτοβουλία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, την οποία είχαμε τη χαρά να υποστηρίξουμε, έφερε τη χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. ευρώ περίπου για την υλοποίηση του έργου. Συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς, για την άμεση δημοπράτηση και εκτέλεση του έργου”, σχολίασε για την εξέλιξη ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης, Σπανός, ενώ ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, Φώτης Σερέτης, από την πλευρά του τόνισε:

“Ένα κομβικής σημασίας έργο το οποίο έρχεται να συμβάλλει και να αντιμετωπίσει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας τα επόμενα έτη, δεδομένου ότι οι κτιριακές υποδομές παράγουν το 75% της συνολικής ποσότητας του CO2 . Η μείωση του ενεργειακού κόστους θεωρείται μείζονος σημασίας καθώς θα απελευθερώσει πόρους, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα βελτιώσει την υγεία των πολιτών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας για την συμβολή τους στην επίτευξη των ανωτέρω στόχων”.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Εν Δελφοίς και το fokidanews.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

 

Πηγή: metalignitiki.gr