Δευτέρα
27.05.2024

Ερχεται η κρίσιμη Δευτέρα για το Ethereum

Κρίσιμη ημέρα είναι η αυριανή (Δευτέρα 15 Μαΐου 2023) για το Ethereum, καθώς ανοίγουν οι αναλήψεις για όσους έχουν κατατεθειμένα νομίσματα στη Lido.

Στην Lido, η οποία λειτουργεί ως αποκεντρωμένη δεξαμενή υποδοχής και διαχείρισης Ethereum σε κατάσταση staking, βρίσκεται σχεδόν το 31% των validators (επικυρωτών). Ο επικυρωτής είναι μια εικονική οντότητα που ζει στην αλυσίδα Beacon του Ethereum, κατέχει 32 Ether και συμμετέχει στο PoS (απόδειξη συμμετοχής) του δικτύου.

Είναι η πρώτη ημέρα που δίνεται η δυνατότητα να απελευθερωθούν τα νομίσματα όσων τα έχουν καταθέσει στο Lido -άρα και να ρευστοποιηθούν- μετά τις επιτυχημένες αναβαθμίσεις Shanghai και Capella (Shapella). Όπως έχουμε εξηγήσει, το βασικό χαρακτηριστικό της αναβάθμισης, η οποία ολοκληρώθηκε πριν ένα μήνα ακριβώς, ήταν να επιτρέψει την σταδιακή απελευθέρωση των Ethereum που βρίσκονταν δεσμευμένα σε κατάσταση staking. Τόσο του κατατεθειμένου κεφαλαίου, όσο και των ανταμοιβών.

Από τον περσινό Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα, έχουν ανατραπεί σχεδόν τα πάντα στο δίκτυο του Ethereum. Υπήρξε δομική ανατροπή. Από τον τρόπο δημιουργίας των νέων νομισμάτων, μέχρι τον μηχανισμό επικύρωσης των συναλλαγών στο δίκτυο του. Η μεταμόρφωση ξεκίνησε από την αναβάθμιση «Merge», η οποία μετέτρεψε τον μηχανισμό συναίνεσης από απόδειξη εργασίας (proof-of-work) σε απόδειξη συμμετοχής (proof-of-stake).

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κλειδωμένα νομίσματα αξίας περίπου 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με βάση την τρέχουσα τιμή του Ethereum (18,2 εκατομμύρια * 1.800 δολάρια).

Το λογικό ή αν θέλετε αυτό που ανέμεναν οι περισσότεροι, ήταν πολλοί από όσους είχαν δεσμεύσει από καιρό τα νομίσματα τους να θελήσουν να τα ρευστοποιήσουν. Είτε επειδή θα ήθελαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους είτε για να καλύψουν οικονομικές υποχρεώσεις ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Ας μην ξεχνάμε πως οι πρώτοι που άρχισαν να καταθέτουν τα νομίσματά τους ήταν στο τέλος του 2020, με την κυκλοφορία της αλυσίδας Beacon. Από τότε, μέσα σε 2,5 χρόνια, έχουν συμβεί πολλά. Για παράδειγμα ανάμεσα τους ήταν κάποιοι που έχασαν τα χρήματα τους στην FTX ή την Celsius και να αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα.

Ωστόσο η πραγματικότητα ήταν τελείως διαφορετική. Και εξακολουθεί να γίνεται όλο και… πιο τρελή. Όχι μόνο εκείνοι που έσπευσαν να κάνουν staking ήταν περισσότεροι από εκείνους που θέλησαν να αποσύρουν τα Ethereum τους, αλλά όσο περνάνε οι ημέρες, γίνονται συντριπτικά περισσότεροι.

Αυτή την ώρα ο κατά προσέγγιση χρόνος για να ολοκληρωθεί η ένταξη ενός επικυρωτή, με βάση τις αιτήσεις εισαγωγής είναι 627 ώρες ή σχεδόν ένας μήνας. Αντίθετα αν θες να φύγεις, η απελευθέρωση των νομισμάτων σου γίνεται σε 10 λεπτά (0,12 ώρες), όπως μας φανερώνει σε πραγματικό χρόνο το https://wenmerge.com/

Βέβαια στην πραγματικότητα απαιτούνται 3 με 6 ημέρες για να απελευθερωθούν, ανάλογα με την ημερομηνία εισόδου του επικυρωτή. Αυτό όμως δεν οφείλεται στο ότι είναι πολλοί εκείνοι που θέλουν να αφήσουν το staking. Ο λόγος είναι οι ρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί από τους προγραμματιστές του Ethereum, οι οποίοι σε ορισμένα θέματα το έχουν κάνει μαθηματικά πολύπλοκο. Προκειμένου να διασφαλίσουν την ακεραιότητα και την εύρυθμη λειτουργία του δικτύου, προβλέπουν από πριν πως θα λυθεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Όπως για παράδειγμα το να διπλασιάσει σε μια ημέρα την τιμή του το Ethereum. Με αυτή την καθυστέρηση αποτρέπουν τον συνωστισμό των επικυρωτών στην πόρτα της εξόδου.

Πολύπλοκο, όχι αδιαφανές. Όλες οι διαδικασίες περιγράφονται με λεπτομέρειες δημόσια. Για όποιον φυσικά έχει τη διάθεση να μελετήσει.

Πλέον υπάρχει ένα μεγάλο κίνητρο να κάνει κάποιος stake σε σχέση με ένα μήνα πριν. Δεν υφίσταται η αβεβαιότητα του χρόνου της απελευθέρωσης των κεφαλαίων του. Επιπλέον γνωρίζει πως ακόμα και να θελήσουν να αποχωρήσουν πολλοί, όσο μειώνεται ο αριθμός των ενεργών επικυρωτών τόσο αυξάνεται η δικιά τους ποσοστιαία απόδοση επί του δεσμευμένου κεφαλαίου. Γιατί; Επειδή τις ίδιες αμοιβές θα τις μοιράζονται λιγότεροι.

Το Ethereum επί του παρόντος παράγει σχεδόν 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια ετήσια σε ανταμοιβές staking, αναφέρει η νέα έκθεση της Staked. Η ετήσια απόδοση με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι περίπου 5%.

Source: euro2day.gr

Array