Πέμπτη
23.03.2023

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Δεύτερη ευκαιρία σε 10.000 επιχειρήσεις

Δεύτερη ευκαιρία σε περίπου 10.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που συμμετείχαν στην επιστρεπτέα προκαταβολή δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Στις επιχειρήσεις αυτές διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν αποσταλεί τα στοιχεία και δικαιολογητικά που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο. Προκειμένου να μη χρειαστεί να επιστρέψουν το σύνολο του ποσού που έλαβαν, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να παρατείνει εκ νέου τις προθεσμίες (που είχαν λήξει) μέχρι τις 31 Μαΐου για την υποβολή των δικαιολογητικών και τις 30 Ιουνίου για την πληρωμή των σχετικών ποσών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

  • Παρατείνεται έως τις 31/05/2023 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για όσες επιχειρήσεις-δικαιούχους δεν έχουν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και
  • Παρατείνεται έως τις 30/06/2023 η καταβολή των ποσών.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο το υπουργείο Οικονομικών τροποποίησε τους όρους του προγράμματος για την υποχρέωση της διατήρησης που προσωπικού, για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις προκειμένου να μη χάσουν το κρατικό δάνειο. Ωστόσο, όπως φαίνεται, αυτό δεν ήταν αρκετό, καθώς έχουν καταγραφεί περαιτέρω προβλήματα και τις επόμενες ώρες θα φανεί εάν το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει λύση.

Εν τω μεταξύ, οι υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης ελέγχουν και χιλιάδες αιτήσεις επιχειρήσεων οι οποίες, ενώ είχαν πληγεί από την υγειονομική κρίση, έμειναν εκτός επιστρεπτέων προκαταβολών, παρά το γεγονός ότι είχαν υποβάλει τη σχετική αίτηση και στους επτά κύκλους ενισχύσεων. Στο πλαίσιο αυτό έχει κληθεί η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών να επανεξετάσει το πλήθος των αιτήσεων έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023. Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων και εφόσον προκύψουν περιπτώσεις που αδίκως κόπηκαν από το πρόγραμμα, θα δοθεί εντολή να πιστωθούν τα σχετικά ποσά που δικαιούνται στους λογαριασμούς τους. Όσες εξ αυτών λάβουν την κρατική ενίσχυση θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις από τον Ιούνιο του 2023, ενώ τα ποσά που θα επιστρέψουν θα είναι «κουρεμένα» έως 75%, όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που έλαβαν το κρατικό δάνειο.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, σε περίπτωση που από την επανεξέταση προκύπτει η βασιμότητα του σχετικού αιτήματος, ο φάκελος αποστέλλεται από την αρμόδια ΓΔΟΥ στην ΑΑΔΕ για επανεξέταση. Στη συνέχεια η ΑΑΔΕ προβαίνει εκ νέου σε αυτοματοποιημένο έλεγχο των προϋποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που έχει δηλώσει η επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση, με την επιφύλαξη των οριζομένων στις αποφάσεις αυτές περί πραγματοποίησης διασταυρώσεων και διενέργειας φορολογικού ελέγχου. Εάν από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης, δημιουργείται από τη ΓΔΗΛΕΔ συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό. Η ενίσχυση καταβάλλεται από τη ΓΔΟΥ του υπουργείου Οικονομικών.

Για την επανεξέταση της αίτησης χορήγησης η ΑΑΔΕ ή υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μπορούν να ζητήσουν από τις επιχειρήσεις την παροχή πρόσθετων στοιχείων που δεν συμπληρώθηκαν κατά την υποβολή της αίτησης χορήγησης, λόγω του ότι αυτό δεν ήταν δυνατόν ηλεκτρονικά, ή πρόσθετων στοιχείων που απαιτούνται για την αξιολόγηση του αιτήματος επανεξέτασης.

Πηγή: powergame.gr