Δευτέρα
08.08.2022

Επίσημο νόμισμα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας το Bitcoin

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία υιοθέτησε το bitcoin ως νόμιμο μέσο πληρωμών στη χώρα σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο του προέδρου της χώρας. Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έγινε η δεύτερη χώρα στον κόσμο που προχωρά σε αυτή την κίνηση μετά το Ελ Σαλβαδόρ.

Οι βουλευτές υιοθέτησαν ομόφωνα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο το bitcoin είναι το δεύτερο επίσημο μέσο πληρωμών στη χώρα μετά το φράγκο CFA και παράλληλα γίνεται απόλυτα νόμιμη η χρήση κρυπτονομισμάτων στη χώρα. Το σχετικό νομοσχέδιο μάλιστα είχε κατατεθεί με την μορφή του κατεπείγοντος και έχει ήδη υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Αφρικανικής Δημοκρατίας.

«Αυτή η κίνηση τοποθετεί την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία στον χάρτη των πιο τολμηρών και οραματιστών χωρών του κόσμου», αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο που έδωσε στην δημοσιότητα το γραφείο της Προεδρίας.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι ένα από τα φτωχότερα και πιο προβληματικά κράτη του πλανήτη, με οικονομία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξόρυξη. Το Ελ Σαλβαδόρ είχε προχωρήσει στην υιοθέτηση της χρήσης του bitcoin στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου ενώ λίγες ημέρες πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ειδικό σχέδιο για χρήση κρυπτονομισμάτων είχε κυρωθεί και από την Βουλή της Ουκρανίας.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από την πλευρά ειδικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο επίσημα κάνει λόγο για «μεγάλους κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση του bitcoin για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την οικονομική ακεραιότητα και την προστασία των καταναλωτών».

Source: powergame.gr