Τετάρτη
01.02.2023

Επίδομα θέρμανσης: Τελευταία ευκαιρία για την υποβολή αιτήσεων

Κλείνουν σήμερα οι «πύλες» της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myΘέρμανση για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά 1,2 εκατομμύρια αιτήσεις, με τους δικαιούχους δυνητικά να υπολογίζονται περίπου σε 1,3 εκατ., ενώ το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στους δικαιούχους, παλαιούς και νέους, ανέρχεται για την τρέχουσα περίοδο σε 300 εκατ. ευρώ και με το επίδομα να κυμαίνεται από 100 έως και 1.600 ευρώ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το επίδομα είναι αυξημένο κατά 33,3% για τους παλαιούς δικαιούχους και φτάνει τα 1.600 ευρώ για όσους εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο και  αυξάνεται κατά 25% για δικαιούχους που ζουν σε οικισμούς των οποίων ο συντελεστής επιδότησης είναι μεγαλύτερος ή ίσος της μονάδας.

Επίσης, το επίδομα για αγορές καυσίμων θέρμανσης και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης ανέρχεται σε 350 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία και προσαυξανόμενο κατά είκοσι τοις εκατό (20%) για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που θα προκύψει δεν δύναται να υπολείπεται των 100 ευρώ και ούτε να υπερβαίνει το ποσό των 800 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.

Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και αυτά της ακίνητης περιουσίας.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών οι νέες καταβολές επιδόματος θέρμανσης θα γίνουν:

  • Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.
  • Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.

Το επίδομα χορηγείται για τα ακίνητα, τα οποία οι δικαιούχοι χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να υποβάλλουν αίτηση μέσω της εφαρμογής στο myAADE, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

 

Πηγή: powergame.gr