Πέμπτη
02.02.2023

Επίδομα θέρμανσης: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις

Λιγότερες από 10 ημέρες έχουν στη διάθεσή τους τα νοικοκυριά που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης για να υποβάλουν τις ηλεκτρονικές τους αιτήσεις στην πλατφόρμα myθέρμανση. Η παράταση που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών εκπνέει την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση για να λάβουν την οικονομική ενίσχυση, τη στιγμή μάλιστα που το πετρέλαιο θέρμανσης έχει ακριβύνει, μετά το «κούρεμα» της κρατικής επιδότησης από τα 25 στα 15 λεπτά το λίτρο, καθώς και από το τέλος της επιδότησης από τα διυλιστήρια, που ανερχόταν στα 3,75 λεπτά το λίτρο. Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνεται στο 1,20 ευρώ.

Σε 1.195.405 έφθασαν οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στην πλατφόρμα myΘέρμανση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για να λάβουν επίδομα θέρμανσης, κάτι που σημαίνει ότι πάνω από 353.000 νοικοκυριά βρίσκονται εν αναμονή για να λάβουν την οικονομική ενίσχυση.

Πότε θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη πληρωμή

Στις 21 Δεκεμβρίου είχε πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παλαιών δικαιούχων που είχαν υποβάλει αίτηση η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης, συνολικού ύψους 190 εκατ. ευρώ.

Ο δεύτερος γύρος πληρωμών έχει προσδιοριστεί για το τέλος Φεβρουαρίου, για τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2023. Θα υπάρξει και τρίτη καταβολή στο τέλος Απριλίου, για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Απριλίου 2023.

Το ύψος του επιδόματος διαμορφώνεται από 100 έως και 800 ευρώ, ενώ προβλέπεται διπλασιασμός του ποσού έως και τα 1.600 ευρώ για νέους δικαιούχους οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και για παλαιούς δικαιούχους οι οποίοι παύουν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και το αντικαθιστούν με μία από τις λοιπές επιδοτούμενες καύσιμες ύλες ή με τηλεθέρμανση.

Ποια στοιχεία δηλώνουν οι δικαιούχοι στο myθέρμανση

Έως τις 13 Ιανουαρίου, λοιπόν, μπαίνετε στην πλατφόρμα και υποβάλετε αίτηση με τα εξής στοιχεία:

Τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

Το ονοματεπώνυμό σας.

Τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων.

Την ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία.

Τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας.

Την ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και τον ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρήσαντος.

Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

Το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας,

Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Πριν από την οριστικοποίηση της αίτησης, θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

Πηγή: powergame.gr