Επίδομα θέρμανσης: Από τις 10 Δεκεμβρίου οι πληρωμές

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως βρίσκεται η διαδικασία για να λειτουργήσει η πλατφόρμα στην οποία οι δικαιούχοι για να κάνουν τη σχετική δήλωση για να λάβουν το επίδομα θέρμανσης. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Open ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων στις 11 ή 15 Νοεμβρίου στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Και από τις 10 Δεκεμβρίου, ένα κομμάτι του επιδόματος θα πληρωθεί ως προκαταβολή σε αυτούς που είχαν πάρει επίδομα θέρμανσης πέρυσι.

Το υπουργείο Οικονομικών από κοινού με την ΑΑΔΕ τις τελευταίες ημέρες κινούν τις σχετικές διαδικασίες, προκειμένου να πληρωθεί το επίδομα θέρμανσης σε περισσότερους από 1 εκατ. πολίτες.

Το επίδομα θέρμανσης φέτος είναι διευρυμένο, με σκοπό να αντισταθμιστούν όσο γίνεται περισσότερο, οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, που έχουν επέλθει ως συνέπεια του ράλι ακρίβειας στην ενέργεια.

Τροπολογία για τη διεύρυνση των δικαιούχων

Έτσι, προστίθενται άμεσα και νέοι δικαιούχοι. Αν και στόχος ήταν να ανοίξει η πλατφόρμα myΘέρμανση έως την Τετάρτη 10/11 θα απαιτηθεί να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή για την διεύρυνση των δικαιούχων. Θα προβλέπει και επιδότηση αγορών πέλετ και καυσόξυλων που θα κάνουν οι κάτοικοι οικισμών με πληθυσμό έως 3.500 κατοίκους, όπως είπε.

Με βάση τα παραπάνω, η υποβολή αιτήσεων αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα – Παρασκευή 12/11 ή Δευτέρα 15/11 ενδεχομένως. Στόχος παραμένει να πληρωθούν και να εξοφληθούν τάχιστα μέσα στο 2021 όλοι οι δικαιούχοι, με βάση το εξής χρονοδιάγραμμα:

-Καταβολή μιας μεγάλης προκαταβολής επιδόματος στους περσινούς δικαιούχους (όσο το επίδομα που έλαβαν πέρυσι) από τις 10 Δεκεμβρίου.

-Ολική εξόφληση των νέων δικαιούχων -αλλά και παλαιών που τυχόν θα προβούν σε μεγαλύτερες αγορές καυσίμων εν συγκρίσει με πέρυσι- μέσα στον Δεκέμβριο.

Ειδικά για τις αυξήσεις στο ρεύμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι «μετά το α΄ τρίμηνο του 2022 θα αρχίσει να ισορροπεί η κατάσταση. Θα δούμε τι θα χρειαστεί επιπλέον».

Μόνιμος μηχανισμός που θα ελέγχει τις αυξήσεις των λογαριασμών

Προανήγγειλε όμως και «μόνιμο μηχανισμό» ο οποίος θα ενεργοποιείται αυτόματα από το 2022 για να ελέγχεται η αύξηση στους λογαριασμούς, με πόρους που θα επιστρέφουν με αυτοματοποιημένο τρόπο στους καταναλωτές. Όπως ανέφερε πάντως, πανευρωπαϊκά γίνεται προσπάθεια να τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια.

 

 

 

Πηγή: powergame.gr