Πέμπτη
02.02.2023

Epic Games: Επιστρέφει το Fortnite στο iOS της Apple μέσα στο 2023 (tweet)

Tην «επιστροφή» του βιντεοπαιχνιδιού Fortnite στο iOS της Apple μέσα στο 2023 προανήγγειλε ο CEO της Epic Games, Τιμ Σουίνι, σχεδόν τρία χρόνια μετά την αποπομπή του παιχνιδιού με τις μεγαλύτερες πωλήσεις από το App Store, λόγω παραβίασης των κανόνων της πλατφόρμας.

Η εν λόγω εξέλιξη ουσιαστικά πυροδότησε μία σημαντική νομική διαμάχη ανάμεσα στην Apple και στην Epic.
Την Πρωτοχρονιά σε ένα tweet του ο Σουίνι ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τον επόμενο χρόνο στο iOS!» ακολουθούμενη από μια εικόνα ενός χαρακτήρα του Fortnite που κοιτάζει πυροτεχνήματα που καλωσορίζουν το 2023.

Η επίμαχη ανάρτηση έρχεται ενώ η Apple φέρεται να σχεδιάζει να επιτρέψει το sideloading, δηλαδή την εγκατάσταση εφαρμογών στις συσκευές της και εκτός του επίσημου App Store, καθώς και τα εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών με το λειτουργικό σύστημα με iOS 17 το επόμενο έτος, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις επιταγές του DMA (Digital Markets Act) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία, η Epic Games θα μπορούσε, θεωρητικά, να επαναφέρει το Fortnite στο iOS, όχι απαραίτητα μέσω του επίσημου App Store της Apple.

Σημειώνεται ότι το Fortnite αφαιρέθηκε από το App Store τον Αύγουστο του 2020 αφού η Epic Games συμπεριέλαβε σε αυτό μία επιλογή απευθείας πληρωμών εντός της εφαρμογής, ουσιαστικά παραβιάζοντας τους ισχύοντες κανόνες του App Store. Η Apple αφού αφαίρεσε την εφαρμογή από την πλατφόρμα έριξε την ευθύνη στην Epic θεωρώντας ότι αυτή έχει παραβιάσει τους κανόνες.

Η νομική διαμάχη

Η απομάκρυνση του Fortnite από το App Store οδήγησε την Epic Games να κινηθεί νομικά εναντίον της Apple. «Αγωνιζόμαστε για ανοικτές πλατφόρμες και αλλαγή πολιτικών χρήσης που με ισότητα για όλους τους δημιουργούς εφαρμογών. Και θα είναι ένας… κολασμένος αγώνας», ήταν η τότε δήλωση του Σουίνι.

Τρία χρόνια μετά τόσο η Epic Games όσο και η Apple έχουν καταθέσει εφέσεις στην δικαστική απόφαση του Σεπτεμβρίου του 2021 που προέβλεπε ότι η Apple θα έπρεπε να επιτρέπει στους developers τους συνδέσμους εντός των εφαρμογών που θα παραπέμπουν σε εξωτερικές ιστοσελίδες, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για εναλλακτικά συστήματα πληρωμών.

Η Epic Games ισχυρίζεται ότι ο έλεγχος της Apple στο iOS και το App Store είναι αντί-ανταγωνιστικός και ότι τα εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών θα πρέπει να επιτρέπονται στο iPhone. Η Apple, από την άλλη πλευρά, πιστεύει ότι το App Store παραμένει ο ασφαλέστερος και πιο αξιόπιστος τρόπος για τους προγραμματιστές να προσφέρουν τις εφαρμογές τους και για τους χρήστες για να εξερευνήσουν εφαρμογές. Ο Σουίνι είχε προηγουμένως αποκαλέσει το App Store «κακή υπηρεσία για τους προγραμματιστές».

Διαβάστε ακόμη

Bitcoin: Ποιος (πρώην) billionaire προέβλεψε ότι θα έφτανε τα 250.000 δολάρια – Τι λέει τώρα

Πλειστηριασμοί: Ποιο «φιλέτο» της Κηφισιάς βγαίνει στο σφυρί (pics)

10 συναρπαστικές ιστορίες: Τι διάβασαν περισσότερο οι αναγνώστες του Fine Living το 2022Πηγή: newmoney.gr