Σάββατο
28.01.2023

Epic Games: Επιστρέφει το Fortnite στο iOS της Apple μέσα στο 2023 (tweet)

Mε ένα σύντομο tweet, o διευθύνων σύμβουλος της Epic Games, Τιμ Σουίνι, προανήγγειλε την «επιστροφή» του βιντεοπαιχνιδιού Fortnite στο iOS της Apple εντός του 2023, σχεδόν τρία χρόνια μετά την αποπομπή του παιχνιδιού με τις μεγαλύτερες πωλήσεις από το App Store, λόγω παραβίασης των κανόνων της πλατφόρμας.

Η τότε εξέλιξη ουσιαστικά πυροδότησε μία υψηλού προφίλ νομική διαμάχη ανάμεσα στην Apple και στην Epic.

Η επίμαχη ανάρτηση έρχεται ενώ η Apple φέρεται να σχεδιάζει να επιτρέψει το sideloading, δηλαδή την εγκατάσταση εφαρμογών στις συσκευές της και εκτός του επίσημου App Store, καθώς και τα εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών με το λειτουργικό σύστημα με iOS 17 το επόμενο έτος, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις επιταγές του DMA (Digital Markets Act) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ρήξη

Σημειώνεται ότι το Fortnite αφαιρέθηκε από το App Store τον Αύγουστο του 2020 αφού η Epic Games συμπεριέλαβε σε αυτό μία επιλογή απευθείας πληρωμών εντός της εφαρμογής, ουσιαστικά παραβιάζοντας τους ισχύοντες κανόνες του App Store. Η Apple αφού αφαίρεσε την εφαρμογή από την πλατφόρμα έριξε την ευθύνη στην Epic θεωρώντας ότι αυτή έχει παραβιάσει τους κανόνες.

Η απομάκρυνση του Fortnite από το App Store οδήγησε την Epic Games να κινηθεί νομικά εναντίον της Apple. «Αγωνιζόμαστε για ανοικτές πλατφόρμες και αλλαγή πολιτικών χρήσης που θα ωφελούν με ισότητα όλους τους δημιουργούς εφαρμογών. Και θα είναι ένας… κολασμένος αγώνας», ήταν η τότε δήλωση του Σουίνι.

Οι εφέσεις

Τρία χρόνια μετά τόσο η Epic Games όσο και η Apple έχουν καταθέσει εφέσεις στην δικαστική απόφαση του Σεπτεμβρίου του 2021 που προέβλεπε ότι η Apple θα έπρεπε να επιτρέπει στους developers τους συνδέσμους εντός των εφαρμογών που θα παραπέμπουν σε εξωτερικές ιστοσελίδες, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για εναλλακτικά συστήματα πληρωμών.

Η Epic Games ισχυρίζεται ότι ο έλεγχος της Apple στο iOS και το App Store είναι αντί-ανταγωνιστικός και ότι τα εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών θα πρέπει να επιτρέπονται στο iPhone. Η Apple, από την άλλη πλευρά, πιστεύει ότι το App Store παραμένει ο ασφαλέστερος και πιο αξιόπιστος τρόπος για τους προγραμματιστές να προσφέρουν τις εφαρμογές τους και για τους χρήστες για να εξερευνήσουν εφαρμογές.

Ο Σουίνι είχε προηγουμένως αποκαλέσει το App Store «κακή υπηρεσία για τους προγραμματιστές».

Διαβάστε επίσης

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ και το Drag Pasok (2), τα χρυσά στρέμματα του Αστέρα και τα sold out διαμερίσματα στο Μαρούσι

Σεμίραμις και Αλίκη Παληού: Οι κόρες του Συμεών Παληού χαράζουν τη δική τους ρότα στη Ναυτιλία

H θεραπεία κλειστοφοβίας, υψοφοβίας και κάθε φοβίας, μέσω Εικονικής Πραγματικότητας στην Ελλάδα

Πηγή: newmoney.gr