Παρασκευή
02.12.2022

Επέκταση των POS σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας

Η επιτυχία που σημειώνει η νέα εφαρμογή «appodixi», στην οποία οι φορολογούμενοι σκανάρουν και αποστέλλουν προβληματικές αποδείξεις στη φορολογική διοίκηση, καθώς και η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, οδηγεί το υπουργείο Οικονομικών στη λήψη περαιτέρω μέτρων έχοντας πλέον και τη στήριξη των φορολογούμενων. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η επέκταση των POS σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ ταυτόχρονα όλες οι επαγγελματικές κατηγορίες θα υποχρεωθούν να χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές.

Πρόθεση της κυβέρνησης ήταν η επέκταση των POS από το 2020, ωστόσο η πανδημική κρίση ανέστειλε την υλοποίηση του σχεδίου. Η αύξηση, όμως, των ηλεκτρονικών συναλλαγών και η ελαχιστοποίηση των μετρητών, που έφερε επιπλέον έσοδα στο δημόσιο και συγκεκριμένα για το 2022 υπολογίζεται ότι μόνο από τη χρήση καρτών τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 600 εκατ. ευρώ, δείχνει ότι υπάρχει δυνατότητα σημαντικής μείωσης της φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο αυτό έχει ανασυρθεί το σχέδιο που προβλέπει την επέκταση της υποχρεωτικής τοποθέτησης μηχανημάτων POS στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ δεν αποκλείεται να μειωθεί και το ύψος των μετρητών στις συναλλαγές των καταναλωτών και των επιχειρήσεων κάτω από 500 ευρώ που είναι σήμερα.

Έτσι λοιπόν, θα επανεξετασθούν όλοι οι κλάδοι που είναι εκτός του συστήματος POS και θα εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις επέκτασης του μέτρου της υποχρεωτικότητας. Σύμφωνα με το σχέδιο υποχρεωτικά θα διαθέτουν μηχανήματα POS, μεταξύ άλλων, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα ταξί, τα περίπτερα, τα γυμναστήρια και τα πάρκινγκ και διάφορες άλλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι ηλεκτρονικές συναλλαγές εκτινάχθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα:

  • Το 2019, οι αγορές με κάρτες ή αλλά ηλεκτρονικά μέσα έφθασαν στα 40,6 δισ. ευρώ
  • Το 2020 , στα 44,7 δισ. ευρώ
  • Το 2021, στα 53 δισ. ευρώ και
  • Το 2022, υπολογίζεται να διαμορφωθούν σε επίπεδα άνω των 65 δισ. ευρώ.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για POS και ταμειακές μηχανές

  1. Υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων POS σε δεκάδες επαγγέλματα που σήμερα εξαιρούνται.
  2. Σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Από το νέο έτος θα εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS). Και αυτό καθώς πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής. Όπως τονίζουν από το υπουργείο Οικονομικών ένας από τους βασικούς πυλώνες του μεταρρυθμιστικού σχεδίου είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με την αντικατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων ταμειακών μηχανών που θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις αποδείξεις τις οποίες εκδίδουν τα καταστήματα και  οι επιχειρήσεις.
  3. Διασταυρώσεις στις επιχειρήσεις με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία στη φορολογική τους δήλωση και τις συναλλαγές που προκύπτουν από τα POS.

Πηγή: powergame.gr