Παρασκευή
24.03.2023

EOS Blockchain: Θα καταφέρει να αντιστρέψει την καθοδική πορεία;

Το EOS Blockchain, έπειτα από μια ιδιαίτερα απογοητευτική και καθοδική πορεία, σχεδιάζει μια ακόμα προσπάθεια να επανέλθει, λανσάροντας το νέο EVM δίκτυο τον Απριλίου.

Άρθρο του κ. Νίκου Κωστόπουλου για το liberal.gr

Το EOS Foundation, ανακοίνωσε πως θα χορηγήσει κεφάλαια σε νέες αποκεντρωμένες εφαρμογές που θα βασιστούν στο δίκτυο EOS, μεταξύ άλλων, καθώς προσπαθούν να επαναφέρουν στη ζωή το blockchain δίκτυο.

Το EOS Blockchain συγκέντρωσε 4 δισ. δολ. στην αρχική προσφορά νομισμάτων (ICO), σπάζοντας ρεκόρ χρηματοδότησης που προήλθαν από αποκεντρωμένη δημόσια προσφορά.

Το κρυπτονόμισμα EOS, έφτασε κάποτε να έχει κεφαλαιοποίηση αγοράς άνω των 14 δισ. δολ. στο υψηλότερο σημείο, ωστόσο τώρα η κεφαλαιοποίησή του δεν ξεπερνά τα 1,3 δισ. δολ.

Η προσπάθεια της ανασύστασης οφείλεται κυρίως στον CEO του EOS Foundation, Yves La Rose, ο οποίος ήταν ο κύριος σύμβουλος για την αναβάθμιση μηχανισμού συναίνεσης, τη μετάβαση σε σύστημα εικονικής μηχανής του Ethereum (EVM) που θα καταστήσει εύκολο στους προγραμματιστές να μεταφέρουν τις εφαρμογές τους στο δίκτυο, και μια συνολική ανανεωμένη στρατηγική ανάπτυξης για την κοινότητα και τους χρήστες.

Η αναβάθμιση σε EVM Mainnet είναι προγραμματισμένη στις 14 Απριλίου, με ενημερώσεις και βελτιώσεις που σχεδιάζονται τις εβδομάδες και τους μήνες που ακολουθούν.

Το EOS προσπαθεί να συνδυάσει την απόδοση του EOS με την εξοικείωση της προγραμματιστικής κοινότητας στο Ethereum για να αυξήσει των αριθμό εφαρμογών και χρηστών. Θα υποστηρίζει 800 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, ενώ σύμφωνα με τους ιδρυτές του θα είναι τρεις φορές ταχύτερο από το Binance Smart Chains.

Τα EVMs δίκτυα αναφέρονται στο περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν όλοι οι λογαριασμοί Ethereum και τα έξυπνα συμβόλαια, που χρησιμεύουν ως εικονικός υπολογιστής που χρησιμοποιείται από τους προγραμματιστές για τη δημιουργία αποκεντρωμένων εφαρμογών (DAPPS).

Όταν αναπτύσσονται σε άλλα blockchains, τα EVMs μπορούν να επιτρέψουν στους προγραμματιστές να κατασκευάσουν DAPPsπαρόμοιες με το πώς θα ήταν στο Ethereum.

Το σχέδιο της μετάβασης σε EVM περιβάλλον είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το EOS- που είδε το ενδιαφέρον της προγραμματιστικής κοινότητας να ξεθωριάζει με ελάχιστους πλέον χρήστες.

Ένα πρόγραμμα επιχορηγήσεων θα χρηματοδοτήσει τους προγραμματιστές που εργάζονται σε τέτοιες εφαρμογές, ξεκινώντας από 10.000 δολ. έως 50.000 δολ. για τη δημιουργία αποκεντρωμένων εφαρμογών στο δίκτυο. Οι επιχορηγήσεις μπορούν να δοθούν είτε για την εξ’ ολοκλήρου κατασκευή νέων προϊόντων ή να χρηματοδοτήσουν τη συντήρηση και τις αναβαθμίσεις των υφιστάμενων εργαλείων.

Οι αναβαθμίσεις του δικτύου, τα προγράμματα επιχορήγησης και η διαλειτουργικότητα με άλλα blockchains θα μπορούσαν τελικά να ενισχύσουν την τιμή διαπραγμάτευσης του EOS.

Αυτή τη στιγμή στις εφαρμογές αποκεντρωμένης οικονομίας του δικτύου βρίσκονται κατατεθειμένα περίπου 125 εκατ. δολάρια (TVL). Το TVL έχει ήδη αυξήσει τα 50 εκατομμύρια δολάρια από την αρχή του τρέχοντος έτους.

Το δίκτυο έχει κατά μέσο όρο 1,3 εκατομμύρια ημερήσιες συναλλαγές και 38.000 ημερήσιες ενεργές διευθύνσεις κατά την ετήσια βάση και κατά μέσο όρο 1.785 νέες διευθύνσεις την ημέρα, ωστόσο είναι αμφίβολο κατά πόσο αυτοί είναι πραγματικοί χρήστες ή κάποια ρομπότ που πραγματοποιούν αυτόματες συναλλαγές για να αυξήσουν τα μεγέθη του δικτύου και να δείξουν κινητικότητα με σκοπό τους επενδυτές.

Source: liberal.gr