Δευτέρα
15.04.2024

ΕΝΦΙΑ: Τέλος χρόνου για την πληρωμή της τελευταίας δόσης του 2023

Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού στις 29 Φεβρουαρίου, δηλαδή σε κάτι παραπάνω από μία εβδομάδα λήγει η διορία για την πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ του 2023. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να βιαστούν, καθώς αν δεν πληρώσουν τη δόση εντός της διορίας από την 1η Μαρτίου θα «πέσει» πρόστιμο για εκπρόθεσμη πληρωμή.

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Οι εκκρεμότητες πέραν του ΕΝΦΙΑ από 20 έως 29 Φεβρουαρίου

Aκόμη τρεις ημερομηνίες «κλειδιά», πέραν της πληρωμής του ΕΝΦΙΑ που προαναφέρθηκε, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλέον φόρο, χρειάζεται να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι προθεσμίες εκπνέουν από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις 29 Φεβρουαρίου δηλαδή θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν άμεσα τόσο στην υποβολή των σχετικών δηλώσεων, όσο και στην πληρωμή των φόρων που προκύπτουν. Στις 20 Φεβρουαρίου έληξε η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (του Ιανουαρίου), στις 22/02 λήγει η προθεσμία για όσους έχουν ασφαλίσει τα ακίνητα τους, στις 28/02 η οριστικοποίηση του μητρώου ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής και στις 29 Φεβρουαρίου η τελευταία δόση πληρωμής του ΕΝΦΙΑ.

Ειδικότερα:

  1. Δήλωση βραχυχρόνιας μίσθωσης μέχρι 20/02. Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ οι «Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής» υποβάλλονται μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το «Ακίνητο». Σε περίπτωση ακύρωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης και όταν βάσει πολιτικής ακύρωσης προβλέπεται καταβολή ποσού μισθώματος από τον μισθωτή, υποβάλλεται αρχική «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ακύρωση.
  2. Αίτηση για όσους έχουν ασφαλίσει τα ακίνητα τους μέχρι 22/02. Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου στη πλατφόρμα myProperty και εν συνεχεία η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στους απαραίτητους ελέγχους για να διαπιστωθεί ποιοι κερδίζουν την έκπτωση 10%. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αρκετοί που έχουν ασφαλίσει τα ακίνητα τους, θα μείνουν εκτός έκπτωσης. Και αυτό καθώς πολλοί ιδιοκτήτες κυρίως εκείνοι που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο από τράπεζες και είναι υποχρεωτική η ασφάλιση του ακινήτου, διαπιστώνουν ότι το συμβόλαιο καλύπτει τους κινδύνους για σεισμό και πυρκαγιά και όχι για πλημμύρα καθώς η κατοικία βρίσκεται σε όροφο πολυκατοικίας. Σύμφωνα με το νόμο για να χορηγηθεί η έκπτωση 10% του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει οι κατοικίες κατά το προηγούμενο έτος να έχουν ασφαλιστεί σωρευτικά και για τους τρεις κινδύνους, δηλαδή για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.
  3. Οριστικοποίηση του Μητρώου Βραχυχρόνιας Διαμονής μέχρι 28/02.Οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων μπορούν να γλιτώσουν από τσουχτερά πρόστιμα και έξτρα φόρους πριν ο φοροελεγκτικός μηχανισμός πάρει στα χέρια του αναλυτικά στοιχεία από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VBRO και ξεκινήσει ελέγχους και διασταυρώσεις για τον εντοπισμό κρυφών εισοδημάτων και αδήλωτων ακινήτων. Εχουν τη δυνατότητα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2024 να διορθώσουν την εικόνα τους στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ προκειμένου να αποφύγουν περιπέτειες με την Εφορία. Αρχικά οι ιδιοκτήτες – διαχειριστές των ακινήτων θα πρέπει να ελέγξουν τις δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής που υπέβαλαν πέρυσι στην ΑΑΔΕ. Σε περίπτωση που διαπιστώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων και των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί θα πρέπει να τα διορθώσουν καθώς με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων προσδιορίζεται το φορολογητέο εισόδημα ανά δικαιούχο εισοδήματος από βραχυχρόνια μίσθωση. Διορθώνονται λανθασμένες καταχωρήσεις και στοιχεία (λοιποί δικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά εισοδήματος κ.λπ.) χωρίς να αλλάζει ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτων (Α.Μ.Α.) και χωρίς να υπάρχει πρόστιμο εκπροθέσμου. Όσοι όμως μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου δεν «κλειδώσουν» τις δηλώσεων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις του 2023 στο Μητρώο της ΑΑΔΕ κινδυνεύουν φέτος να φορολογηθούν στο 100% των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί με τις αρχικές δηλώσεις ακόμα και εάν δεν είναι οι ίδιοι ο τελικός δικαιούχος όλων των εισπράξεων.

Πηγή: powergame.gr

Array