Δευτέρα
15.04.2024

ΕΝΦΙΑ 2024: Πότε έρχονται τα εκκαθαριστικά – Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα 

Πάνω από 6,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι αναμένεται να λάβουν το αργότερο έως τα μέσα Απριλίου τα εκκαθαριστικά για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ 2024.

Η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών θα πληρώσει το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ με αυτό που κατέβαλε το 2023, καθώς πέρυσι δεν καταγράφηκε καμία μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους, ενώ φέτος δεν αλλάζει γι’ αυτούς καμία από τις παραμέτρους υπολογισμού του φόρου.

Τα ποσά των οφειλών ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, που θα αναγράφουν τα εκκαθαριστικά θα πρέπει να εξοφληθούν είτε εφάπαξ μέχρι το τέλος Απριλίου του τρέχοντος έτους είτε σε 11 μηνιαίες δόσεις, από τον Απρίλιο του 2024 έως τον Φεβρουάριο του 2025.

Υπάρχουν όμως και εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα δουν, φέτος, μεταβολές στα ποσά του ΕΝΦΙΑ, που θα αναγράφουν το εκκαθαριστικό τους.

Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα είναι κυρίως:

1. Εκείνοι οι οποίοι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους είτε απέκτησαν ακίνητα με αγορές κλπ είτε απέκτησαν ποσοστά συνιδιοκτησίας κ.λπ.

2. Όσοι θα χάσουν φέτος δικαιώματα μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ λόγω αύξησης του οικογενειακού εισοδήματός τους πάνω από τα όρια που προβλέπονται για τη χορήγηση των απαλλαγών αυτών.

3. Όσοι θα κερδίσουν φέτος δικαιώματα μερικής ή ολικής απαλλαγής είτε λόγω αύξησης των εισοδηματικών ορίων μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ πάνω από τα επίπεδα των ετησίων οικογενειακών εισοδημάτων τους

4. Όσοι είχαν την 1η – 1 – 2024 κατοικίες, οι οποίες ήταν ασφαλισμένες από κινδύνους πυρκαγιάς, σεισμού και πλημμύρας για χρονικά διαστήματα τουλάχιστον τριών και μέχρι 12 μηνών εντός του 2023.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Επιφυλακτική για το ράλι στα χρηματιστήρια – Οι πέντε λόγοι

Πείτε «αντίο» στα χιονοδρομικά: Η κλιματική κρίση τα αφανίζει

Το νέο υπόσκαφο τουριστικό project του «Mr. Φρεσκούλη» στη Σέριφο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr

Array