Σάββατο
22.01.2022

ΕΝΦΙΑ 2022: Μειωμένος κατά 3-4% – Οι αλλαγές στα κλιμάκια

Τον Φεβρουάριο θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι κατά 3-4% με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, εξέλιξη που ωστόσο είναι στο ήμισυ του στόχου που είχε θέσει η κυβέρνηση (8%) για το 2022.

Η συνολική μεσοσταθμική μείωση θα φθάσει στο 25% από το 2019 μέχρι και το 2022 με τον υπουργό να επισημαίνει ότι παραμένει η δέσμευση για συνολική ελάφρυνση 30%.

Πάντως προς το παρόν οι αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει ολοκληρώσει την άσκηση για τον ΕΝΦΙΑ κάτι που καταδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει για να διαμορφώσει έναν δίκαιο φόρο.

Σημειώνεται ότι τις παρεμβάσεις στους συντελεστές και στα κλιμάκια υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ έχει αναλάβει ειδική 18μελής ομάδα εργασίας η οποία έχει ξεκινήσει την άσκηση προσομοίωσης των νέων αντικειμενικών αξιών στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται από μηδενική βάση, με περισσότερα κλιμάκια, χωρίς να επέρχονται αλλαγές στη συνολική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας.

Αυτό σημαίνει πως και το επόμενο έτος οι εισπράξεις από τον φόρο ακινήτων θα διαμορφωθούν περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ μειωμένες κατά 60 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με φέτος.

Οι αλλαγές στα κλιμάκια θα απορροφήσουν τις μεγάλες αυξήσεις που προκύπτουν από την εκτόξευση των αντικειμενικών αξιών.

Τι σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών

1. Την αύξηση των κλιμακίων με στόχο να απορροφηθούν μεγάλες επιβαρύνσεις μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε 7.000 περιοχές της χώρας

2. Οι εκπτωτικοί συντελεστές ξεκινούν από το 30% για τους έχοντες περιουσία έως 60.000 ευρώ, περιορίζονται στο 27% για τους έχοντες περιουσία από 60.000 έως 80.000 ευρώ και στο 25% για τους έχοντες περιουσία από 80.000 έως 100.000 ευρώ.

Από 100.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ ισχύει έκπτωση 20%, ενώ από το 1 εκατ. ευρώ και άνω η έκπτωση περιορίζεται στο 10%. Οι εκπτωτικοί συντελεστές προγραμματίζεται να αυξηθούν από το 2022 για να μηδενίσουν τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στους ιδιοκτήτες με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

3. Από το νέο έτος ο κύριος και ο συμπληρωματικός φόρος θα υπολογίζεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά με βάση την νέα ενιαία κλίμακα με περισσότερους συντελεστές σε σχέση με το σημερινό καθεστώς οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του

4. Διατηρούνται οι μειώσεις 50% και 100% για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

5. Ο νέος ΕΝΦΙΑ του 2022 θα ξεκινήσει να αποπληρώνεται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων έξι μήνες νωρίτερα. Η πρώτη δόση του φόρου θα καταβληθεί στα τέλη Μαρτίου ή τον Μάιο, ενώ η τελευταία τον Δεκέμβριο ή τον Φεβρουάριο.

Το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ που εισπράττει ετησίως το ελληνικό δημόσιο από τον ΕΝΦΙΑ θα σπάσει σε 10 δόσεις των 250 εκατ. ευρώ μηνιαίως.

 

Πηγή: powergame.gr