Κυριακή
22.05.2022

ΕΝΦΙΑ 2022: Απρίλιο η εκκαθάριση – Μάιο η πρώτη δόση

Τον Απρίλιο αναμένεται να γίνει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος ΕΝΦΙΑ βρίσκεται στην τελική ευθεία και εντός του επόμενου μήνα αναμένεται να κατατεθεί σχέδιο νόμου στη Βουλή με όλες τις αλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι αμέσως μετά η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει τα δοκιμαστικά του νέου ΕΝΦΙΑ προκειμένου τον Απρίλιο να εκδώσει τα εκκαθαριστικά για 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Η πρώτη δόση του φόρου με βάση τα σημερινά δεδομένα και εφόσον δεν προκύψουν προβλήματα θα καταβληθεί τον Μάιο ενώ η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2023.

Το σενάριο που φαίνεται να καταλήγουν οι επιτροπές προβλέπει ριζικές αλλαγές στα κλιμάκια και στους συντελεστές του φόρου, για να καλυφθούν οι μεγάλες αυξήσεις σε ορισμένες περιοχές της χώρας κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων. Για παράδειγμα στην Αργυρούπολη η ανώτερη Τιμή Ζώνης εκτοξεύτηκε από τα 1.600 ευρώ στα 2.350 ευρώ, ενώ στη Δάφνη η κατώτατη τιμή αυξήθηκε από τα 1.000 ευρώ στα 1.750. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προστεθούν  νέα κλιμάκια προκειμένου οι ιδιοκτήτες στις ανωτέρω περιοχές να μην πληρώσουν υψηλότερο ΕΝΦΙΑ.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει πολλά κλιμάκια για να εξουδετερώσει τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, ενώ γίνονται προσπάθειες να διορθωθούν οι συντελεστές παλαιότητας καθώς σήμερα ένα σπίτι στην ίδια περιοχή στον ίδιο όροφο με μία πρόσοψη έχει την ίδια αξία είτε είναι ηλικίας 26 χρόνων, είτε 50 χρόνων.

Τι αλλαγές φέρνει ο νέος ΕΝΦΙΑ

  1. Περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές ώστε να αποτραπούν μεγάλες επιβαρύνσεις Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα αποδίδει στο ελληνικό δημόσιο 2,5 δισ. ευρώ, όσα και ο ΕΝΦΙΑ του 2021.
  2.  Εκπτώσεις ΕΝΦΙΑ. Οι εκπτωτικοί συντελεστές ξεκινούν από το 30% για τους έχοντες περιουσία έως 60.000 ευρώ, περιορίζονται στο 27% για τους έχοντες περιουσία από 60.000 έως 80.000 ευρώ και στο 25% για τους έχοντες περιουσία από 80.000 έως 100.000 ευρώ. Από 100.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ ισχύει έκπτωση 20%, ενώ από το 1 εκατ. ευρώ και άνω η έκπτωση περιορίζεται στο 10%. Οι εκπτωτικοί συντελεστές προγραμματίζεται να αυξηθούν από το 2022 για να μηδενίσουν τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στους ιδιοκτήτες με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.
  3. Από το νέο έτος ο κύριος και ο συμπληρωματικός φόρος θα υπολογίζεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά με βάση τη νέα ενιαία κλίμακα με περισσότερους συντελεστές σε σχέση με το σημερινό καθεστώς οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του
  4. Διατηρούνται οι μειώσεις 50% και 100% για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Πηγή: powergame.gr