Ένεση εκατομμυρίων από τους προμηθευτές ενέργειας για τις επιδοτήσεις- Βγήκε η απόφαση για τα υπερκέρδη
Business - 02/11/2023. Συντάκτης: Newsroom
Ένα σημαντικό βήμα έγινε προχθές για να εισπραχθούν τα υπερκέρδη της προμήθειας ενέργειας ώστε να ενισχύσουν το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τις επιδοτήσεις που θα δοθούν από το 2024.
Αν και οριστικοί υπολογισμοί δεν έχουν γίνει, το ύψος της έκτακτης εισφοράς στην αγορά προμήθειας για τους 17 μήνες αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκ. ευρώ. Το τελικό νούμερο θα οριστικοποιηθεί το 2024 με τη λήξη και του τελευταίου τριμήνου ισχύος του Προσωρινού Μηχανισμού.
Υπεγράφη την Τρίτη 31/10/2023, η ΚΥΑ, όπως ήταν απαραίτητο και σήμερα θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) αφορά στον «Προσωρινό Μηχανισμό Επιστροφής Μέρους Εσόδων από τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας» και υπεγράφη από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών, κ.κ. Θόδωρο Σκυλακάκη και Κωστή Χατζηδάκη, κατόπιν πρότασης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Η Απόφαση συνυπογράφεται από τους Υφυπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου και κ. Θάνο Πετραλιά.
Σημειώνεται πως ο Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων Λιανικής Αγοράς εφαρμόζεται από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, δηλαδή κατά το διάστημα εφαρμογής των έκτακτων μέτρων στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, και αφορά στην επιβολή στους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας έκτακτης εισφοράς, βάσει των υπερβαλλόντων εσόδων τους από τη δραστηριοποίηση εκάστου στην εγχώρια λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση καθορίζονται η μεθοδολογία εφαρμογής του Μηχανισμού, διάφορες παράμετροι, και κάθε ειδικότερη λεπτομέρεια για τον υπολογισμό των ποσών της εν λόγω εισφοράς. Όπως ορίζει, τα υπερκέρδη επιμερίζονται σε πέντε διαφορετικές χρονικές περιόδους: Το πεντάμηνο Αυγούστου-Δεκεμβρίου 2022 και ακολούθως τέσσερα τρίμηνα το 2023.
Για τον υπολογισμό του ποσού της εισφοράς η ΡΑΑΕΥ διενεργεί τρία είδη εκκαθαρίσεων (περιοδική, ενδιάμεση και τελική εκκαθάριση). Το ακριβές ποσό της εισφοράς θα υπολογιστεί, εντός σύντομου διαστήματος από τη ΡΑΑΕΥ, ανά προμηθευτή, και κατόπιν θα επιβληθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η πρώτη περίοδος υπολογισμού του ποσού έκτακτης εισφοράς αφορά στο χρονικό διάστημα από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 31η Δεκεμβρίου 2022. Στη συνέχεια, το ποσό της έκτακτης εισφοράς υπολογίζεται, σε τριμηνιαία βάση, μέχρι το πέρας εφαρμογής του Μηχανισμού, την 31η Δεκεμβρίου 2023.
Τα έσοδα από την εισφορά αποδίδονται στη Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. Α.Ε. ως διαχειριστή του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (Τ.Ε.Μ.) για την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας σε καταναλωτές, η οποία θα συνεχιστεί και το 2024 μέσω ενός πλέγματος στοχευμένων μέτρων για τους συμπολίτες μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη.
Το χρονικό του υπολογισμού των υπερκερδών
Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι το φθινόπωρο, το υπουργείο Ενέργειας είχε εξαγγείλει την έκτακτη εισφορά και στη λιανική ενέργειας, καθώς διαπιστώθηκε ότι με τον νέο μηχανισμό που εφαρμόστηκε από τον περασμένο Αύγουστο στην αγορά ηλεκτρισμού το αποτέλεσμα ήταν τα υπερκέρδη να έχουν «μετακομίσει» από τις εταιρείες παραγωγής στις εταιρείες προμήθειας.
Το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής από τον Ιούλιο του 2022. Από εκείνη την περίοδο και μετά, οι πάροχοι ξεκίνησαν να προβλέπουν την τιμή με την οποία θα τιμολογούν το ρεύμα για τον επόμενο μήνα και οι καταναλωτές απόκτησαν το δικαίωμα των μετακινήσεων μεταξύ των προμηθευτών με κίνητρο το καλύτερο τιμολόγιο. Ωστόσο, κάποιους μήνες οι εταιρείες λιανικής ανακοίνωναν τιμολόγια που αποδείχθηκαν εκ των υστέρων ότι άφηναν μεγάλα περιθώρια κέρδους σε σχέση με τις τιμές ρεύματος στη χονδρική, δημιουργώντας υπερκέρδη.
Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο που πέρασε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, τα υπερκέρδη έπρεπε να βεβαιωθούν έως τις 23 Δεκεμβρίου 2022 με την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ καθώς από τότε ο ρυθμιστής είχε αποστείλει στην πολιτική ηγεσία τη μεθοδολογία υπολογισμού. Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΑΕΥ έχει προτείνει ένα εύλογο περιθώριο δραστηριότητας ύψους 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στο οποίο περιλαμβάνονται τα λειτουργικά κόστη, οι επισφάλειες των παρόχων και το εύλογο περιθώριο κέρδους των εταιρειών.
Στην πορεία το υπουργείο αποφάσισε να μεταθέσει το χρόνο εφαρμογής του μέτρου για το Μάρτιο του 2023, χρονοδιάγραμμα που παρατάθηκε εκ νέου λόγω εκλογών. Η κυβέρνηση επανέρχεται τώρα με στόχο να υπολογιστούν τα υπερκέρδη για τους προηγούμενους μήνες, για να ενισχύσει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ενόψει της χειμερινής περιόδου.
Πηγή: mononews.gr
Array