Δευτέρα
08.08.2022

Ενεργοποιείται η έξτρα έκπτωση φόρου για e-αποδείξεις

Ενεργοποιούνται από την ερχόμενη εβδομάδα οι δύο φοροεκπτώσεις για όσους πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές με συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές πιθανόν να ξεπεράσουν φέτος τα 60 δισ. ευρώ, και σε αυτό θα συμβάλλουν και οι νέες φορολοταρίες που ξεκινούν στα τέλη Φεβρουαρίου και δίνουν κέρδη έως 50.000 ευρώ σε 556 φορολογούμενους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι ηλεκτρονικές αποδείξεις από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους θα δίνουν στους φορολογούμενους έκπτωση φόρου που μπορεί να φθάσει έως και τα 2.200 ευρώ, ενώ τα έξοδα για επισκέψεις σε ιατρούς, για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κ.λ.π. θα μετρούν διπλά για την κάλυψη του 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος των φορολογούμενων με ηλεκτρονικές δαπάνες.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος έχει υπογράψει τη σχετική απόφαση και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να δημοσιοποιηθεί έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να γνωρίζουν επ’ ακριβώς πως θα κερδίσουν το μπόνους από τις ηλεκτρονικές αποδείξεις. Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών η λίστα με τα «επικίνδυνα» επαγγέλματα που οδηγούν σε μείωση του φορολογητέου εισοδήματος εμπλουτιζόταν διαρκώς και μέχρι την τελευταία στιγμή το οικονομικό επιτελείο προσέθετε νέους κλάδους.

Τα επαγγέλματα που φοροαποφεύγουν

Στα επαγγέλματα που η εμπειρία και οι έλεγχοι έχουν δείξει ότι φοροαποφεύγουν είναι μεταξύ άλλων: δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.

Μπορεί το μέτρο να ενεργοποιείται την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο μετρούν όλες οι ηλεκτρονικές αποδείξεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2022. Όσοι λοιπόν πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές με τους «κόκκινους» κλάδους θα έχουν ανώτατο όφελος 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

Ποιες αποδείξεις μετρούν διπλά

Έξοδα για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα μετρούν εις διπλούν για την κάλυψη του 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.

Για παράδειγμα μια αμοιβή 100 ευρώ για ιατρική επίσκεψη εφόσον εξοφλείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας θα μετρά ως δαπάνη 200 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος. Με το μέτρο αυτό οι φορολογούμενοι διευκολύνονται στην κάλυψη του 30% του εισοδήματος τους με δαπάνες που γίνονται με ηλεκτρονικό χρήμα και θα μπορούν να αποφύγουν το πέναλτι φόρου 22% στην περίπτωση που δεν θα μπορούν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Πηγή: powergame.gr