Ενεργειακή κρίση: Σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις το κύμα ανατιμήσεων

Άμυνα στους φουσκωμένους λογαριασμούς η αύξηση των επιδοτήσεων – Εκτιμήσεις ότι οι κυβερνητικές ενέσεις θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ έως την άνοιξη

Ο τυφώνας ανατιμήσεων που σαρώνει τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου αυξάνει στα 620 εκατομμύρια το λογαριασμό του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για να χρηματοδοτήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις χωρίς όμως τα μηνύματα να προδικάζουν ότι θα σταματήσει να ζητά ενισχύσεις.

Το δήλωσε ξεκάθαρα χθες και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί ανά μήνα την εξέλιξη τιμών και αναπροσαρμόζει αναλόγως την πολιτική της. Με βάση μάλιστα τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς ο τελικός λογαριασμός θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Ήδη, από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, η ραγδαία αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου έχει αυξήσει την επιδότηση κατά 30 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες με τους καταναλωτές (οικιακούς και επιχειρήσεις) να βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτοφανείς αυξήσεις τιμολογίων.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αποτυπώνουν την ένταση της ενεργειακής κρίσης καθώς επεκτείνονται στα τιμολόγια φυσικού αερίου αλλά και στις επιχειρήσεις της μέσης τάσης που δέχονται απανωτά πλήγματα από το βάρος της οικονομικής επιβάρυνσης. Παρά το συγκρατημένο αίσθημα αισιοδοξίας που δημιουργεί η απόφαση της Ρωσίας να αρχίσει να διοχετεύει αέριο στην Ευρωπαϊκή αγορά, οι τιμές συνεχίζουν να είναι ψηλές.

Για σήμερα, η τιμή εκκαθάρισης της επόμενης μέρας διαμορφώνεται στα 201,74 ευρώ/MW και είναι στα επίπεδα που κυμαίνονται οι τιμές σε όλα τα Βαλκάνια. Οι αναλυτές συνεχίζουν να εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση των τιμολογίων δεν θα έρθει νωρίτερα από την Άνοιξη του 2022 μεγαλώνοντας την ανησυχία που προκαλεί το κύμα των φουσκωμένων λογαριασμών που έχει εκτινάξει την τιμή της κιλοβατώρας κοντά στα 0,30 λεπτά, όταν προ κρίσης βρισκόταν κάτω από 0,10 λεπτά.

Με βάση τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα ισχύσουν το δίμηνο  Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, η επιδότηση  από τα 18 θα αυξηθεί στα 39 ευρώ και θα αφορά όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση για τις πρώτες 300 kWh.

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, το ύψος της επιδότησης για την ίδια χρονική περίοδο διαμορφώνεται σε 45 ευρώ τον μήνα από 24 ευρώ.

Για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, αναστέλλεται η χρέωση των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Με το μέτρο αυτό, ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση δύο θερμικών MWh τον μήνα θα έχει μείωση στον λογαριασμό του που θα κυμανθεί από 20 έως 40 ευρώ τον μήνα. Τα τέλη χρήσης θα επιβληθούν σταδιακά από το επόμενο έτος όταν αποκλιμακωθούν οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα και για τη στήριξη των ενεργοβόρων επιχειρήσεων που πλήττονται από τη διεθνή κρίση στην ενέργεια. Στο πλαίσιο αυτό αναστέλλεται για χρονική περίοδο πέντε μηνών, από τον Νοέμβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022, η πληρωμή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για επιχειρήσεις με Βιομηχανικές χρήσεις Χαμηλής και Μέσης Τάσης.

Οι χρεώσεις ΥΚΩ που αντιστοιχούν στην επίμαχη περίοδο ανέρχονται σε 63 εκατ. ευρώ και θα καταβληθούν όταν θα αποκλιμακωθούν οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αξιολογώντας τις ανάγκες του σχετικού ειδικού λογαριασμού.

Διαβάστε ακόμη

Τα νέα του ΠΑΣΟΚ, οι τρεις που κυνηγούν τον «Έλληνα Bitcoin», ο Σταθόπουλος και η Yalco

Βγαίνει στο σφυρί το «Lemos International Center» στο Κολωνάκι

Οι ταχυδρόμοι και διανομείς των ΕΛΤΑ γίνονται ψηφιακοί – Στη μάχη του last mile

Πηγή: newmoney.gr