Δευτέρα
27.05.2024

“Ενεργειακά” φιλικά δημοτικά κτίρια και σχολεία στην Περιφέρεια Αττικής με πόρους της Πολιτικής Συνοχής

Τα δημόσια κτίρια στεγάζουν πολλές και ζωτικές ανάγκες των πολιτών σε κάθε περιοχή καταναλώνοντας μεγάλα ποσά ενέργειας καθημερινά. Υπηρεσίες όπως τα δημαρχεία και τα σχολεία φιλοξενούν εργαζόμενους και εξυπηρετούν ανάγκες πολιτών σε καθημερινή βάση ενώ οι κτιριακές τους υποδομές, κατασκευασμένες με προδιαγραφές δημόσιων άρα και μεγάλων κτιρίων, «τρώνε» μεγάλα ποσά ενέργειας που και πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους φορολογούμενους πολίτες και παράλληλα μεγαλώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μειώνοντας τους πολύτιμους εναπομείναντες φυσικούς πόρους, όπως καύσιμα για θέρμανση, ηλεκτρικό, κ.ο.κ.

Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Αττικής έχει σε εξέλιξη διαδικασίες ώστε με πόρους της Πολιτικής Συνοχής και του ΕΣΠΑ να γίνουν έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτιρίων και σχολείων, σε συνεργασία με Δήμους στην Αττική.

Απευθύνθηκε πρόσκληση για ενεργειακή αναβάθμιση των ενεργοβόρων κτιρίων ή κτιριακών μονάδων αρμοδιότητας των Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού της περιοχής παρέμβασης της οικείας εγκεκριμένης ΣΒΑΑ, με σκοπό την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Στο Δήμο Ελευσίνας: Ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχιακού Μεγάρου

Συγκεκριμένα, στην Ελευσίνα που είναι μια περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη λόγω γειτνίασης με πολλές βιομηχανικές δραστηριότητες υπεγράφη πράξη για την υλοποίηση έργων βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Ελευσίνας, από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη. Το έργο, με προϋπολογισμό 358.000 ευρώ που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), προβλέπει την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που γίνονται στην πόλη ενόψει και της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχιακού Μεγάρου Ελευσίνας κατά δύο ενεργειακές κλάσεις (από την υφιστάμενη κλάση Δ θα καταταγεί στην κλάση Β) με τις παρακάτω παρεμβάσεις:

Εφαρμογή θερμομόνωσης στο δώμα με U?0,45 W/m2 K

Εγκατάσταση αερόψυκτης κεντρικής αντλίας θερμότητας τουλάχιστον 265kW

Εγκατάσταση τερματικών μονάδων τύπου fan coil δαπέδου BMS σύστημα αυτοματισμού και ελέγχου της αντλίας και των τερματικών μονάδων

Αντικατάσταση κουφωμάτων στην πρόσοψη με καινούρια με U?2 W/m2 K

Με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομηθούν 109,3 (kwh/m2 έτος).

Ο κ. Πατούλης τόνισε πως αυτή η πρωτοβουλία σηματοδοτεί τον ισχυρό προσανατολισμό της διοίκησης της Περιφέρειας σε περιβαλλοντικά ζητήματα και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ενισχύουμε ισόρροπα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα όλων των Δήμων της Αττικής. Στην Ελευσίνα λόγω και της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας θα ακολουθήσουν πολλές παρεμβάσεις με αναπτυξιακό πρόσημο, από την Περιφέρεια».

Στο Δημαρχείο Αχαρνών βελτίωση ενεργειακής αποδοτικότητας

Στο Δήμο Αχαρνών, η Περιφέρεια Αττικής υπέγραψε την Πράξη για την υλοποίηση έργων βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στα κτίρια του Δημαρχείου, στο Δήμο Αχαρνών, προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ, παρουσία του Δημάρχου Αχαρνών Σ. Βρεττού.

Ειδικότερα το έργο προβλέπει, μεταξύ άλλων, επεμβάσεις που σχετίζονται με την καλύτερη θερμομόνωση των κτιρίων, αντικατάσταση φωτισμού και πεπαλαιωμένων κουφωμάτων, την ενεργειακή αναβάθμιση του κελύφους των κτιρίων, αλλά και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Στόχος είναι η μείωση της ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας των κτιρίων και η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Οι παρεμβάσεις γίνονται στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της ενεργειακής απόδοσης της χρήσης ΑΠΕ και της Συμπαραγωγής και προώθηση Χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις Αστικές Περιοχές» του Ε.Π. «Αττική». Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης επισήμανε τα εξής: «Δώσαμε σήμερα το «πράσινο» φως για την υλοποίηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης σ΄ένα εμβληματικό κτίριο της πόλης των Αχαρνών το οποίο είναι το Δημαρχείο και τα κτίρια του, στα οποία δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση εδώ και 25 χρόνια. Με στοχευμένες δράσεις και αξιοποιώντας στο έπακρο ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, ενισχύουμε ισόρροπα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα όλων των Δήμων της Αττικής, με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία τους. Ειδικότερα για τις Αχαρνές, μία πόλη με μεγάλο πληθυσμό που έχει τεράστιες ανάγκες, έχουμε τη βούληση να κάνουμε πολλά για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών και είμαι βέβαιος ότι μέσα από την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με το Δήμαρχο, θα το πετύχουμε».

Στα σχολεία του Δήμου Βύρωνα και Ν. Φιλαδέλφειας προμήθεια εξοπλισμού για βελτίωση ενεργειακής αποδοτικότητας

Στο πρόγραμμα προμήθειας εξοπλισμού για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σχολείων και δημοτικών κτιρίων εντάχθηκαν οι δήμοι Βύρωνα και Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από την Περιφέρεια με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής (2014-2020).

Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση στο Δήμο Βύρωνα θα πραγματοποιηθούν έργα ενεργειακής αναβάθμισης, συνολικού προϋπολογισμού 1.266.000 ευρώ, στο 1ο Γενικό Λύκειο Βύρωνα, επί της οδού Γεωργίου Γεννηματά 34, στο 1ο Γυμνάσιο Βύρωνα, επί της οδού Γεωργίου Γεννηματά 34 και στο Δημαρχείου Βύρωνα, επί της οδού Καραολή και Δημητρίου 36-44.

Κατά την υπογραφή της απόφασης ο Δήμαρχος Βύρωνα Γ. Κατωπόδης ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη για την πρωτοβουλία, επισημαίνοντας ότι η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των δημοτικών κτιρίων είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Ανάλογη απόφαση για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Αττικής και για το Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας, παρουσία του Δημάρχου Γ. Βούρου. Ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας εξήρε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Περιφέρειας, υπογραμμίζοντας ότι αυτά τα έργου συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των πολιτών και ωφελούν πολλαπλά το περιβάλλον.

Ειδικότερα, προβλέπονται έργα βελτίωσης ενεργειακής αποδοτικότητας, συνολικού προϋπολογισμού 912.899 ευρώ στις εξής σχολικές μονάδες:

-1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ – 1ο ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ (επί της οδού Τρυπιά 47, 143 41, Ν. Φιλαδέλφεια)

-2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ (επί της οδού Εφέσου 1, 143 41, Ν. Φιλαδέλφεια)

-3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ (επί των οδών Γράμμου και Ξενοπούλου, 143 42, Ν. Φιλαδέλφεια).

Στα δημοτικά σχολεία Δήμου Κηφισιάς έργα βελτίωσης ενεργειακής αποδοτικότητας

Για δημοτικά σχολεία του Δήμου Κηφισιάς, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης υπέγραψε την Πράξη για την υλοποίηση έργων βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας συνολικού προϋπολογισμού 825.000 ευρώ.

Οι παρεμβάσεις γίνονται στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της ενεργειακής απόδοσης της χρήσης ΑΠΕ και της Συμπαραγωγής και προώθηση Χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις Αστικές Περιοχές» του Ε.Π. «Αττική». Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Ειδικότερα τα έργα θα γίνουν στα εξής δημοτικά σχολεία:

3ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς – Κτίριο Α

3ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς – Κτίριο Β1

3ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς – Κτίριο Β2 4.

4ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς – Κτίριο Α

4ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς – Κτίριο Β

4ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς – Κτίριο Γ

4ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς – Κτίριο Δ

Συγκεκριμένα αφορούν σε:

  • Προμήθεια και εγκατάσταση αντλιών θερμότητας αέρα – νερού υψηλών θερμοκρασιών
  • Βελτίωση του δικτύου διανομής της θέρμανσης
  • Προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED
  • Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος (οροφές – τοιχοποιία)
  • Προμήθεια και εγκατάσταση κουφωμάτων αλουμινίου υψηλών ενεργειακών επιδόσεων

Σκοπός είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η εξοικονόμηση ενέργειας, η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και η μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Η πράξη αποτελείται από παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας που αφορούν την αναβάθμιση της θερμομονωτικής ικανότητας του κτιριακού κελύφους και την βελτίωση της αποδοτικότητας των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Ενημέρωση Μεγάρων και το enimerosi-news.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

Πηγή: metalignitiki.gr

Array