Τετάρτη
26.06.2024

Ένας πολυμήχανος Κινέζος κροίσος πίσω από την εξόρυξη του Bitcoin

Ο Τζιχάν Γου δεν δίνει εύκολα συνεντεύξεις αν και είναι ένας από τους νεαρούς δισεκατομμυριούχους τηςΚίνας που παίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Και ο λόγος είναι επειδή η εταιρεία του, Bitmain, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τσιπ που εξειδικεύονται στην εξόρυξη του bitcoin, του πρώτου και ισχυρότερου ψηφιακού νομίσματος στον κόσμο.

Συνιδρυτής της Bitmain μαζί με τον συνέταιρό του Μικρι Ζχαν, ο Τζιχάν Γου γεννήθηκε στην Κίνα το 1986 και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου. Η περιουσία του αποτιμάται στα 1,8 δισ. δολάρια.

Ο ίδιος θεωρεί πως τα κρυπτονομίσματα είναι από τη φύση τους ευμετάβλητα και δεν θα έπρεπε αυτό το χαρακτηριστικό τους να εκλαμβάνεται ως μειονέκτημα. Διότι εάν εξετάσει κανείς τη ανάπτυξη τους σε βάθος χρόνου θα διαπιστώσει πως οι μακροπρόθεσμες επιδόσεις τους υπερβαίνουν τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις.

«Ακόμη και αν εξαφανιστεί το 95% των υπαρχόντων ψηφιακών νομισμάτων, το 5% που θα έχει απομείνει θα αναπτυχθεί ραγδαία», δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στο περιοδικό Forbes.

Πράγματι, η τιμή του Bitcoin ανέρχονταν στα 925,26 δολάρια τον Δεκέμβριο του 2016 και φέτος στις 23 Δεκεμβρίου κινήθηκε στα 44.764,01 δολάρια. Μολονότι σημείωσε μηνιαία πτώση 12,5%, την τελευταία πενταετία έχει αναρριχηθεί 4.738%.

Αντίστοιχα, το Ethereum έχει καταγράψει άνοδο 46.550% την τελευταία πενταετία, αλλά το διάστημα μηνός που έληξε στις 23 Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 6,27% λόγω της γενικότερης ανασφάλειας που επικράτησε από την παραλλαγή Όμικρον του ιού SARS-CoV-2.

O Τζιχάν Γου και η Bitmain υπήρξαν «θύματα» της υψηλής μεταβλητότητας του Bitcoin τον Μάρτιο του 2018, αναγκάζοντας τον ίδιο και τον συνέταιρο του να ματαιώσουν τη δημόσια εγγραφή της εταιρείας στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Μέχρι σήμερα παραμένει ένας τεχνολογικός κολοσσός εκτός χρηματιστηριακής αγοράς. Μετά την απαγόρευση της κρυπτογράφησης στην Κίνα, η Bitmain εξακολουθεί να εξυπηρετεί τους πελάτες της στο εξωτερικό.

Ο Τζιχάν Γου σήμερα έχει αποστασιοποιηθεί από την Bitmain διότι έχει αναλάβει καθήκοντα προέδρου σε δυο «παρακλάδια» της που ανεξαρτητοποιήθηκαν πρόσφατα και διατηρούν την έδρα τους στη Σιγκαπούρη.

Πρόκειται για την Bitdeer Technologies, μια πλατφόρμα εξόρυξης κρυπτονομισαμάτων που σχεδιάζει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο Nasdaq, με την αποτίμηση της να φθάνει τα 4 δισ. δολάρια.

Η δεύτερη εταιρεία είναι η Matrixport, μια εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που αποτιμήθηκε στο 1 δισ δολάρια από τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης.

Ο Κινέζος αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας προβλέπει πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για να γίνει αποτελεσματικότερη η τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων, γνωστή ως blockchain, και να μειωθεί το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Τέλος θεωρεί πως αρκετός κόσμος θα διατηρεί περιουσιακά στοιχεία σε crypto assets και έτσι θα χρειαστούν εξελιγμένα προϊόντα για τη διαχείριση τους.

ΠΗΓΗ: powergame.gr

Array