Δευτέρα
27.05.2024

Έλον Μασκ: Η Starlink πλησιάζει περισσότερο την Ινδία

Σύντομα αναμένεται να λάβει έγκριση από το υπουργείο τηλεπικοινωνιών για να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην Ινδία, η δορυφορική εταιρεία Starlink του Έλον Μασκ μετά από μήνες ανησυχιών για την ασφάλεια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Times Of India, μια συνάντηση υψηλού επιπέδου που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του μήνα αναμένεται να εξετάσει την πρόταση της Starlink για άδεια παροχής υπηρεσιών παγκόσμιας κινητής τηλεφωνίας μέσω δορυφόρου (GMPCS). Ενώ η έγκριση φαίνεται πιθανή, ενδεχόμενα ζητήματα της τελευταίας στιγμής θα μπορούσαν να προκαλέσουν καθυστερήσεις.

Μόλις η Starlink εξασφαλίσει την άδεια GMPCS, θα χρειαστεί πρόσθετες εγκρίσεις από διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες και το Τμήμα Διαστήματος προτού μπορέσει να δεχτεί επίσημα παραγγελίες και να προχωρήσει με τις δραστηριότητές της. Επί του παρόντος, η One Web, η οποία υποστηρίζεται από τον Sunil Mittal, και η Jio, σε συνεργασία με την SES με έδρα το Λουξεμβούργο και υπό την ηγεσία του Mukesh Ambani, έχουν λάβει άδειες GMPCS. Το “Project Kuiper” του Τζεφ Μπέζος αναμένεται επίσης να εισέλθει στην ινδική αγορά.

Για τον Ambani, το να κρατήσει τον ξένο ανταγωνισμό σε απόσταση στο δορυφορικό ευρυζωνικό δίκτυο θα είναι άλλη μια ” απειλή ” – η Reliance Jio του έχει ήδη 439 εκατομμύρια χρήστες τηλεπικοινωνιών, γεγονός που την καθιστά ηγέτη της αγοράς, και 8 εκατομμύρια ενσύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις, με μερίδιο αγοράς 25%.

Η Starlink έχει καλέσει την Ινδία να μην δημοπρατήσει το εύρος των συχνοτήτων, αλλά απλώς να εκχωρήσει άδειες σύμφωνα με την παγκόσμια τάση, λέγοντας ότι πρόκειται για φυσικό πόρο που πρέπει να μοιράζεται από τις εταιρείες. Ένας πλειστηριασμός μπορεί να επιβάλει γεωγραφικούς περιορισμούς που θα αυξήσουν το κόστος, αναφέρεται σε επιστολές της εταιρείας που δημοσιοποιήθηκαν από την ινδική κυβέρνηση τον Ιούνιο.

Η Reliance διαφωνεί και ζήτησε τη διενέργεια δημοπρασίας σε δημόσια εισήγησή της προς την κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι ξένοι πάροχοι δορυφορικών υπηρεσιών θα μπορούσαν να προσφέρουν υπηρεσίες τηλεφωνίας και δεδομένων και να ανταγωνιστούν τους παραδοσιακούς τηλεπικοινωνιακούς φορείς, και επομένως πρέπει να υπάρξει δημοπρασία για να επιτευχθούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού.

Την άποψη της Starlink για τις δημοπρασίες συμμερίζονται το Project Kuiper της Amazon και η OneWeb.

Η Starlink, ένα τμήμα της αεροδιαστημικής εταιρείας SpaceX του Μασκ, αντιμετώπισε αρχικά προκλήσεις όταν εισήλθε στην ινδική αγορά το 2021. Το υπουργείο τηλεπικοινωνιών επέπληξε την εταιρεία επειδή δέχθηκε προκαταβολές από τους συνδρομητές πριν λάβει άδεια.

Εκείνο το διάστημα, η Starlink είχε λάβει πάνω από 5.000 προπαραγγελίες για τις συσκευές της στην Ινδία, εισπράττοντας 99 δολάρια από κάθε πελάτη. Σε απάντηση στις κυβερνητικές εντολές, η εταιρεία άρχισε να επιστρέφει τα χρήματα σε όσους είχαν κάνει πληρωμές.

Διαβάστε ακόμη

Μετρούν τις πληγές τους οι βιομηχανίες του Θεσσαλικού Κάμπου – Οι πρώτες ελλείψεις στην αγορά

Φυσικό αέριο: Αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά και φόβοι για τιμή πάνω από τα €40 ανά μεγαβατώρα

Η «άγνωστη» χώρα των 800.000 κατοίκων που «τρέχει» με ρυθμό ανάπτυξης 38% – Πού οφείλεται

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr

Array