Κυριακή
21.07.2024

Ελληνική Τράπεζα: Κέρδη 12,9 εκατ. μετά φόρων το α’ τρίμηνο

Η τράπεζα εμφάνισε κερδοφορία για 4ο συνεχόμενο τρίμηνο

Κέρδη ύψους €12,9 εκατομμυρίων μετά τη φορολογία εμφάνισε για το πρώτο τρίμηνο του έτους η Ελληνική Τράπεζα συνεχίζοντας να παρουσιάζει κέρδη για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο κερδοφορίας παρά την πανδημία.

Ταυτόχρονα, η τράπεζα παρουσίασε ανεπαίσθητη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων κατά 1% ή €18 εκατ. σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2020, καταδεικνύοντας την περιορισμένη επίπτωση από την πανδημία στον ισολογισμό της. Οι συνολικές μεικτές ΜΕΧ διαμορφώθηκαν στα €1,52 δισ. από €1,50 δισ. το τέταρτο τρίμηνο του 2020, ενώ ο δείκτης ΜΕΧ διαμορφώθηκε στο 15,8% εξαιρουμένων των ΜΕΧ που καλύπτονται από το πρόγραμμα προστασίας περιουσιακών στοιχείων.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2021, η τράπεζα κατέγραψε ζημιές απομείωσης δανείων €7,1 εκατ. (€7,4 εκατ. στο σύνολο) ανεβάζοντας τον δείκτη κάλυψης ΜΕΧ στο 47,6% από 46,9% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ βελτίωση παρουσίασαν οι κεφαλαιακοί δείκτες με τον δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) να βρίσκεται στο 22,2% το πρώτο τρίμηνο του 2021 από 20,01% το προηγούμενο τρίμηνο και τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 22,54% από 22,34% το προηγούμενο τρίμηνο.

 Τι δήλωσε ο Φοίβος Στασόπουλος

«Με τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και την εφαρμογή ενός ισχυρού δημοσιονομικού πακέτου στήριξης και ρευστότητας, συγκεκριμένοι τομείς έχουν ήδη παρουσιάσει σημάδια ανάκαμψης», ανέφερε σε δήλωσή του ο Φοίβος Στασόπουλος, Μεταβατικός Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της τράπεζας, προσθέτοντας πώς «παρά την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, τα οικονομικά αποτελέσματα για την 1η τριμηνία του 2021 επιβεβαιώνουν την ισχυρή θέση της Ελληνικής Τράπεζας και την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου.

Με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια στο 22,54% και πλεονάζουσα ρευστότητα (Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας 480%) είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους βιώσιμους πελάτες μας και να χρηματοδοτούμε την ανάκαμψη της οικονομίας. Μετά από μια χρονιά όπου σημειώσαμε ρεκόρ δανεισμού, κατά την 1η τριμηνία του 2021 παραχωρήσαμε €166 εκατ. νέα δάνεια. Οι ισχυρές επιδόσεις της Τράπεζας συνεχίστηκαν, αποφέροντας κέρδη μετά τη φορολογία ύψους €12,9 εκατ..

Την ίδια στιγμή, εργαζόμαστε εντατικά για τη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου, μέσω της επίλυσης και απομόχλευσης των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων, οι οποίες έχουν μειωθεί στο 15,8% (Δείκτης ΜΕΧ, στο σύνολο των μεικτών χορηγήσεων, εξαιρουμένων των ΜΕΧ που καλύπτονται από το ΠΠΣ). Επιπλέον, εστιάζουμε την προσοχή μας στο δανειακό χαρτοφυλάκιο ύψους €2,8 δισ. των πελατών που βρίσκονταν κάτω από το μορατόριουμ δόσεων του 2020, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία καθυστερήσεων και νέων μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων. Με ικανοποίηση βλέπουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των δανειοληπτών αποπληρώνουν τις δόσεις τους κανονικά ή έχουν υιοθετήσει αναδιαρθρώσεις, όπου αυτό ήταν απαραίτητο και δικαιολογημένο.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στην πορεία της μετεξέλιξής μας, που περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση και τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών με στόχο να προσφέρουμε άριστη εξυπηρέτηση στους πελάτες μας και ψηλού επιπέδου προϊόντα και υπηρεσίες. Συνεχίζουμε να εκπαιδεύουμε και να μεταφέρουμε τους πελάτες μας στα εναλλακτικά κανάλια εξυπηρέτησης και μας ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι τους βλέπουμε να αγκαλιάζουν αυτή την προσπάθεια καθώς ένα ποσοστό πέραν του 85% των συνολικών συναλλαγών πραγματοποιούνται πλέον μέσω των εναλλακτικών μας καναλιών.

Θέλω να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο και τους μετόχους μας για τη συνεχή υποστήριξη και εμπιστοσύνη που μας δείχνουν και να τους διαβεβαιώσω ότι η οικογένεια της Ελληνικής Τράπεζας παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων. Επίσης, θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου προς όλα τα μέλη του προσωπικού για την αφοσίωση, την αντοχή και τη σκληρή τους εργασία κάτω από αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες».

Διαβάστε ακόμη:

«Παρόντες» και οι 4 «παίκτες» της αγοράς για τα κόκκινα δάνεια της ΕΤΕ – Φαβορί και αουτσάιντερς

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Προβληματισμός για το διαγωνισμό – «Μην γίνουμε στο ίδιο έργο θεατές»

Mισέλ Βουνάτσος – Στέλιος Παπαδόπουλος: Tα ελληνικά μυαλά της Biogen πίσω από το νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ

Πηγή: newmoney.gr

Array