Πέμπτη
12.09.2024

Ελλάκτωρ: Όλο το παρασκήνιο απο την εκρηκτική άνοδο της μετοχής – Τι μήνυμα στέλνουν οι Ολλανδοί

Η μετοχή της Ελλάκτωρ έκλεισε χθες με ισχυρά κέρδη 7,78% , στα 1,468 ευρώ και όγκο συναλλαγών τα 3,97 εκατ. μετοχές. Πλέον η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας υπερβαίνει τα 500 εκατ.

Όλα τα λεφτά στην Ελλάκτωρ, καθώς λέγεται οτι χθες, πιάστηκαν στον ύπνο όσοι νόμιζαν ότι με την είσοδο των νέων μετοχών η αξλια της εταιρείας θα υποχωρούσε λόγω της πρώτης ημέρας διαπραγμάτευσης των νέων χαρτιών.

Το αντίθετο συνέβη όμως, καθώς βγήκαν ορμητικές αγορές στην μετοχή, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εκείνοι που πήγαν να εκμεταλλευτούν το premium του 60% (90 λεπτά η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 120 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης, είδαν να σκουπίζονται τα χαρτιά τους εν ριπή οφθαλμού.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αγόραζαν οι Ολλανδοί της Reggeborgh και συνδεδεμένα με αυτούς funds, περνώντας το μήνυμα της εμπιστοσύνης στον όμιλο για τη συνέχεια, στη μετά αύξηση κεφαλαίου εποχή, που τυπικά ξεκίνησε χθες.

Χρηματιστές μάλιστα βάζουν και θέμα σύγκρισης αποτιμήσεων.

Χθες η κεφαλαιοποίηση της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 8,09% 1,47 έφτασε στα 511 εκατ. ευρώ,  γεγονός που την καθιστά πλέον στις top εταιρείες στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Με δεδομένο ότι μετοχή της ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ 4,39% 1,19 έχει κάνει μεγάλο ράλι (ξεκίνησε από τα 0,38 ευρώ ως χαμηλή τιμή των  τελευταίων 52 εβδομάδων και χθες έκλεισε στα 1,19 ευρώ) οι επενδυτές στις κατασκευές διαβλέπουν σημαντικά περιθώρια αντίδρασης στη μετοχή της Ελλάκτωρ.

Η κεφαλαιοποίηση της ΑΒΑΞ χθες άγγιξε τα 172 εκατ. ευρώ (έκλεισε με ισχυρά κέρδη 4,75%).

Ενθαρρυντικό ότι η Ελλάκτωρ επέστρεψε στους διαγωνισμούς του Δημοσίου, «χτυπώντας» μέσω της θυγατρικής Άκτωρ έργο της ΕΥΔΑΠ στην Ψυττάλειο, αφήνοντας πίσω τις ημέρες που «έχανε» έργα (όπως η Εγνατία ή ο μεγάλος διαγωνισμός του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την παροχή υπηρεσιών Διαχείρισης Εγκαταστάσεων (Facilities Management) κάθε τύπου Δομών προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας).

Το σύνθημα του CEO της εταιρείας Ευθύμιου Μπουλούτα είναι τώρα «φυγή προς τα μπρός με κάθε κόστος». 

Στο επίκεντρο η μετοχή της Ελλάκτωρ

Η Ελλάκτωρ βρέθηκε χθες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς εισήλθαν προς διαπραγμάτευση οι 133,92 εκατ. νέες μετοχές που προέκυψαν από την ΑΜΚ των 120,5 εκατ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή ο ολλανδικός κολοσσός Reggeborgh εμφανίζεται με 27,9% και, μαζί με το «συνδεδεμένο» fund Atlas που έχει συμμετοχή σχεδόν 10%, το συνολικό ποσοστό πλησιάζει το 38% (στοιχεία 20/7 και 16/6 αντίστοιχα).

Επίσης, με επιστολή προς τη διοίκηση της Ελλάκτωρ οι Μπάκος – Καϋμενάκης ενημέρωσαν ότι πέραν του 25,6% του μετοχικού κεφαλαίου που ήλεγχαν στον όμιλο, αθροίζουν πλέον και ποσοστό 1,092%, το οποίο κατέχει η εταιρεία Kiloman, ιδίων συμφερόντων. Έτσι, η συμμετοχή των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου – Γιάννη Καϋμενάκη στον όμιλο Ελλάκτωρ ανέρχεται πλέον στο 26,6%, καθώς με επιστολή τους, ημερομηνίας 3 Αυγούστου, ενημέρωσαν πως συμπράττουν με την εταιρεία Kiloman που ελέγχει άμεσα ποσοστό 1,092% της Ελλάκτωρ και ανήκει στους ίδιους.

Τα παραπάνω ποσοστά αφορούν στη μετοχική θέση των εφοπλιστών πριν από την άσκηση των δικαιωμάτων τους κατά την ΑΜΚ, που ολοκληρώθηκε στις 3 Αυγούστου.

Το μετοχικό ξεκαθάρισμα μπορεί να έχει λήξει προσωρινά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ένας επιχειρηματίας σταματάει να βλέπει το κέρδος, ειδικά όταν η μετοχή στην οποία έχει επενδύσει, ανεβαίνει.

Με την έλευση 32,5 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο Ανάκαμψης, + 50 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, η Ελλάκτωρ φιλοδοξεί να διεκδικήσει στο κομμάτι των νέων έργων και στην ενέργεια, το μερίδιο που τής αναλογεί.

Στο πλαίσιο αυτό, ψηλά στις προτεραιότητες της Ελλάκτωρ βρίσκεται η ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέα και οι επενδύσεις στον τομέα ενέργειας.

Στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος, περί τα 98,6 εκατ. ευρώ προβλέπεται ότι θα δαπανηθούν για τη συμμετοχή της Ελλάκτωρ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της 100% θυγατρική της Άκτωρ ΑΤΕ, εντός 3 μηνών από την ολοκλήρωση της αύξησης.

Αναλυτικά δε, το ποσό των 50 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκε για να αποπληρωθεί το  ομολογιακό δάνειο, το οποίο αντλήθηκε στις 17.05.2021 για να καλυφθούν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις και έξοδα δραστηριοτήτων στο εξωτερικό.

Ήδη, τα 31,8 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 50 εκατ., έχουν χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση φωτοβολταϊκών πάρκων στο εξωτερικό και τα υπόλοιπα 21,4 εκατ. ευρώ για αποπληρωμή βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων προς προμηθευτές και υπεργολάβους της ελληνικής αγοράς.

Το υπολειπόμενο ποσό, ήτοι το 48,6 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με τα 18,2 εκατ. ευρώ που παραμένουν αχρησιμοποίητα από το προαναφερθέν ομολογιακό δάνειο, θα διατεθούν για την κάλυψη υποχρεώσεων που απορρέουν από την έξοδό της Άκτωρ ΑΤΕ και των θυγατρικών της (Biosar Australia PTY Ltd, Biosar Energy (UK) Ltd και Biosar Brazil – Energia Renovavel) από δραστηριότητες φωτοβολταϊκών εξωτερικού, καθώς και για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της Άκτωρ ΑΤΕ προς προμηθευτές και υπεργολάβους της ελληνικής αγοράς.

Επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Η χρηματοδότηση επενδύσεων στον Τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της νέας στρατηγικής της Ελλάκτωρ.

Έτσι, περί τα 20,3 εκατ. ευρώ των κεφαλαίων που θα αντληθούν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εντός 12-18 μηνών.

Το σύνολο των κεφαλαίων που θα επενδυθούν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα διατεθεί, αναλόγως των ευκαιριών και των αναγκών που θα προκύψουν σε αυτήν την αγορά, η οποία αναμένεται να προσελκύσει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια τα επόμενα χρόνια.

Στα σχέδια περιλαμβάνεται, τόσο η εξαγορά «ώριμων» αδειών για έργα σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, όσο και η απόκτηση έτοιμων ή ενεργειακών πάρκων που βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής.

Διαβάστε ακόμη:

Ελλάκτωρ: Στο ταμπλό οι νέες μετοχές μετά την ΑΜΚ

Η Βασιλική Λαζαράκου (Επ. Κεφαλαιαγοράς) εκπαιδεύει τους επενδυτές: Αναλυτικός οδηγός για τις εκδόσεις εταιρικών ομολογιακών δανείων

Τράπεζες: Ετοιμάζουν νέα πλατφόρμα ρυθμίσεων – Εισοδήματα και περιουσία τα κριτήρια

Πηγή: mononews.gr

Array