Πέμπτη
01.06.2023

«ΕΛΕΓΧΟΣLive» με… real time «απόδειξη» στους παραβάτες

Νέα εποχή ελέγχων εγκαινιάζει τις προσεχείς ημέρες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με εφοριακούς που θα έχουν άμεση πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία της επιχείρησης την στιγμή που την επισκέπτονται, αλλά και με δυνατότητα… να κόβουν επιτόπου «απόδειξη» στους παραβάτες, για τα ευρήματα που συνέλεξαν.

Το σύστημα φέρει την κωδική ονομασία «ΕΛΕΓΧΟΣLive» και ενεργοποιείται στα τέλη του μηνός. Εφοριακοί με τάμπλετ θα κάνουν την εμφάνισή τους στα «hot spot» της τουριστικής περιόδου. Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει, ενόψει του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, που σηματοδοτεί και το «άνοιγμα» της τουριστικής περιόδου στη χώρας.

Το σχέδιο προβλέπει τουλάχιστον 30.000 στοχευμένους ελέγχους στους επόμενους 7 μήνες της χρονιάς. Στόχος είναι να μην αφεθεί ασύδοτη η αγορά, σε μια κρίσιμη περίοδο όπου η είσπραξη των φόρων φέρνει πιο κοντά την επενδυτική βαθμίδα, αλλά και περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία για παροχές ή ελαφρύνσεις τις οποίες υπόσχονται για μετά τις εκλογές τα κόμματα.

Έλεγχοι… με απόδειξη!

Τα νέα ηλεκτρονικά εργαλεία που τίθενται σε παραγωγική λειτουργία τις επόμενες μέρες, θα δίνουν τη δυνατότητα στους φοροελεγκτές να διενεργούν επιτόπιους ελέγχους με tablet, να έχουν πρόσβαση στο προφίλ του επαγγελματία ή της επιχείρησης, να προχωρούν επί τόπου σε διασταυρώσεις στοιχείων, αλλά και να εκδίδουν επιτόπου σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Σε online σύνδεση με τους servers της ΑΑΔΕ, οι ελεγκτές θα έχουν τη δυνατότητα να «τσεκάρουν» αυτόματα:

  • αν οι αποδείξεις που εκδίδει το κατάστημα είναι γνήσιες
  • τι τζίρο εσόδων δήλωνε μέχρι την προηγούμενη μέρα, πριν τον επισκεφθούν οι ελεγκτές
  • αν έχει διαβιβάσει τα δεδομένα των τιμολογίων και αποδείξεων στην πλατφόρμα myDATA
  • τους προμηθευτές των προϊόντων που διαθέτει (π.χ. α΄ύλες, ποτά, καύσιμα, κινητά τηλέφωνα), σε τι τιμές τα αγόρασε και με τι περιθώρια κέρδους εμπορεύεται.

Επιπλέον οι ελεγκτές θα γνωρίζουν:

  • αν η επιχείρηση έχει υποπέσει στο παρελθόν σε παραβάσεις και τι είδους (πχ λαθρεμπορία, πλαστά ή εικονικά κλπ)
  • αν δηλώνει και αποδίδει ανελλιπώς ΦΠΑ, ΕΦΚ και φόρους εισοδήματος, ή χρωστά και δεν πληρώνει την εφορία ενώ πραγματοποιεί καθημερινά εισπράξεις χιλιάδων ευρώ στο ταμείο του

Στο τέλος της «επίσκεψης» όμως, οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ θα αφήνουν και… απόδειξη που θα την κοινοποιούν στον ελεγχόμενο, εκδίδοντας σημείωμα που θα αναφέρει όλα τα αποτελέσματα του ελέγχου. Με βάση αυτά θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα α λα καρτ, ανάλογα με τις παραβάσεις.

Διαβάστε ακόμη 

Έρχεται ο «Τειρεσίας του Δημοσίου» με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τα γκάλοπ της πρεσβείας, της… θείας Μαρίας και ο ΣΥΡΙΖΑ-συμπαθών μπίζνεσμαν, ο τραπεζικός εφιάλτης με τα ψάρια και το deal Παντελιάδη

Δημήτρης Μπακάκος: Όλος ο σχεδιασμός της SingularLogic για τις πιο hi tech εθνικές εκλογές (pics)

Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr