Σάββατο
22.01.2022

Εκπνέει η προθεσμία για πληρωμές φόρων ύψους 1,5 δισ.

Ημέρα πληρωμών η Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, και δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι πρέπει να σπεύσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για να μην υπάρξουν προσαυξήσεις και πρόστιμα αλλά και να μην σωρεύονται χρέη στο μέλλον.

Έτσι, σήμερα καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες πάνω από 1,5 δισ. ευρώ για μια σειρά φόρων όπως ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, αλλά και δόσεις ρυθμίσεων οφειλών (από 36 ή 72 έως 100 και 120) που ξεκίνησαν, αναβίωσαν ή και επαυξήθηκαν στο τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Η λίστα με τους φόρους που πρέπει να πληρωθούν μέχρι και σήμερα είναι:

  1. Πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ ως 5η δόση του φόρου εισοδήματος. Και φέτος, ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να πληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου 2022.  Από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο οι φορολογούμενοι που έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν συνολικά 2,8 δισ.εκατομμύρια ευρώ – εκ των οποίων περίπου 1,75 δισ. ευρώ τα νοικοκυριά και άλλα 950 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα.
  2. Πάνω από 400 εκατ. ευρώ για πληρωμή της 3ης δόσεως του ΕΝΦΙΑ. Και φέτος ο συγκεκριμένος φόρος καταβάλλεται σε έξι μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να πληρώνεται το Φεβρουάριο του 2022. Έτσι αν ο ΕΝΦΙΑ που πρέπει να πληρώσει ένας ιδιοκτήτης ανέρχεται συνολικά σε 790 ευρώ, τότε η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 131,67 ευρώ. Το συνολικό ποσό που θα μπει στα κρατικά ταμεία από το φετινό ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 2,6 δισ. ευρώ.  Όσοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τις δόσεις έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή τους στη πάγια ρύθμιση ή να την πληρώσουν με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
  3. Στα παραπάνω θα προστεθούν οι πληρωμές ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν βαρόμετρο της πορείας της αγοράς τον Οκτώβριο -και αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον για να εξαχθούν συμπεράσματα για τις αντοχές της οικονομίας.
  4. Χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν μπροστά τους και τις πληρωμές δόσεων για ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων που αναβίωσαν. Προκειμένου να επανενταχθούν οι φορολογούμενοι πλήρωσαν ήδη διπλή δόση τον Οκτώβριο.
  5. Όσοι δεν τα κατάφεραν να ενταχθούν στις 100-120 «παλεύουν» με τις 36 – 72 δόσεις τις οποίες ήδη πολλοί ενεργοποίησαν πριν καν λήξει η αναστολή για τα κορονοχρέη –με σκοπό κυρίως να αποκτήσουν φορολογική ενημερότητα για τις επιχειρήσεις τους ή μεταβιβάσεις ακινήτων κλπ.

Επιπλέον, όσοι έχουν τη δυνατότητα, μπορούν να πληρώνουν πλέον και τα νέα τέλη κυκλοφορίας για το 2022 που έχουν αναρτηθεί στο Taxisnet. Έχουν όμως διορία ακόμα ένα μήνα για να το πράξουν, ως τα τέλη Δεκεμβρίου .

Πηγή: powergame.gr