Παρασκευή
19.07.2024

Έκδοση οικοδομικής άδειας: Νέες λειτουργίες στο e-adeies – Τι αλλάζει

Η αναβάθμιση του e-adeies συμπληρώθηκε με την παροχή νέων λειτουργειών

Σε παραγωγική λειτουργία τέθηκε από χθες, 24/5/2021 το ηλεκτρονικό σύστημα «e-Άδειες» μετά την αναβάθμισή του ώστε η έκδοση των οικοδομικών αδειών να προσαρμοστεί στις διατάξεις του Ν. 4759/2020.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) προσάρμοσε το ηλεκτρονικό σύστημα «e-adeies» στη βάση των συμπερασμάτων που προέκυψαν από την επί 2,5 χρόνια λειτουργία του συστήματος από τους μηχανικούς – χρήστες του (τόσο ελεύθερους επαγγελματίες όσο και υπαλλήλους ΥΔΟΜ κλπ). Τα συμπεράσματα αυτά οδήγησαν στην υποβολή των προτάσεων του ΤΕΕ και την υιοθέτησή τους από το ΥΠΕΝ.

Οι αλλαγές στο e-adeies ενοποιούν και απλοποιούν τη διαδικασία έκδοσης Οικοδομικών Αδειών με καλύτερο διαχωρισμό των σταδίων ευθύνης, αναδεικνύουν τον επιτελικό ρόλο των Υπηρεσιών Δόμησης στον έλεγχο των όρων, προϋποθέσεων και μεγεθών δόμησης και αναγνωρίζουν τον ρόλο των μηχανικών.

Οι νέες λειτουργίες του e-adeies μετά την αναβάθμιση:

– Άμεση αλλαγή κατηγορίας οικοδομικής άδειας

– Αναθεώρηση Οικοδομικών Αδειών και Εγκρίσεων Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας για διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων

– Αναθεώρηση για παράταση ισχύος των Αδειών Κατεδάφισης για 1 επιπλέον έτος

– Υποβολή Βεβαίωσης μηχανικού για τις εργασίες του άρθρου 30

– Δήλωση ολοκλήρωσης Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας

Οι αλλαγές στο e-adeies:

– Αυτόματη έκδοση Οικοδομικών Αδειών και Αναθεωρήσεων των κατηγοριών 1 και 2 του άρθρου 36 του ν. 4495/2017, μετά από υποβολή του πλήρη ηλεκτρονικού φακέλου από τον μηχανικό, με υποχρεωτική προϋπόθεση την έκδοση Προέγκρισης από την ΥΔΟΜ, καθώς και τον μεταγενέστερο έλεγχο των φορολογικών

– Καθορισμός στην Προέγκριση της πληρότητας του ηλεκτρονικού φακέλου της προς έκδοση Οικοδομικής Αδείας (μελέτες, εγκρίσεις, λοιπά δικαιολογητικά)

– Δυνατότητα έκδοσης Προέγκρισης για άδεια Αναθεώρησης σε όλες τις κατηγορίες του άρθρου 36 του ν. 4495/2017

Γιώργος Στασινός: Οδηγός για τον ψηφιακό μετασχηματισμό κάθε αδειοδοτικής διαδικασίας

Οδηγό για τον ψηφιακό μετασχηματισμό κάθε αδειοδοτικής διαδικασίας στην Ελληνική Πολιτεία χαρακτήρισε την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός .

Όπως είπε ο κ. Στασινός, «σε στενή συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ΤΕΕ προχωρά στην αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών e-adeies. Με τα 2,5 χρόνια εμπειρίας του θεσμού της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, ενσωματώνουμε παρατηρήσεις μηχανικών και υπηρεσιών, για την ορθολογικότερη και καλύτερη εξυπηρέτηση όλων.

Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και το ΤΕΕ δεσμεύται να αναβαθμίζει όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα που σχεδιάζει σε συνεργασία με την Πολιτεία και λειτουργεί για το καλό της οικονομίας και της κοινωνίας. Η προσπάθεια αυτή αναγνωρίζεται, καθώς η ανταγωνιστικότητα της χώρας στη διαδικασία αδειοδότησης, μέσα από το σύστημα e-adeies, έχει βελτιωθεί κατά πολύ, όπως παραδέχονται οι εκθέσεις όλων των διεθνών οργανισμών.

Τώρα κάνουμε ακόμη καλύτερη τη διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας και πιο στοχευμένη και ουσιαστική τη δουλειά του μηχανικού.

Με την ευθύνη και τη γνώση των μηχανικών η Ελλάδα προχωρά μπροστά. Η εμπειρία αυτή από την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών μπορεί και πρέπει να αποτελέσει οδηγό για τον ψηφιακό μετασχηματισμό κάθε αδειοδοτικής διαδικασίας στην Ελληνική Πολιτεία. Το ΤΕΕ συνδράμει την Κυβέρνηση σε αυτή την πορεία ψηφιακού μετασχηματισμού στις διοικητικές διαδικασίες. Θα είμαστε όχι μόνο αρωγοί αλλά και μπροστάρηδες σε κάθε έργο βελτίωσης διαδικασιών και ψηφιακής λειτουργίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Και έρχονται πολλά.».

Διαβάστε ακόμα:

Πτωχευτικός Νόμος: Επιδότηση έως και 210 ευρώ στους ευάλωτους μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας

Ελληνικό: Εκπληρώνεται ένα ακόμη προαπαιτούμενο για το mega project

ΑΣΕΠ: Έρχονται 22.350 προσλήψεις και διορισμοί στο Δημόσιο

Πηγή: newmoney.gr

Array