Σάββατο
25.03.2023

Εκατοντάδες φορολογούμενοι ελέγχονται για ξέπλυμα χρήματος

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητας βρίσκονται εκατοντάδες φορολογούμενοι, για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και «ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

Συγκεκριμένα, ελέγχονται 980 άτομα από τις δύο αρχές και, όπως φαίνεται, τα ευρήματα που έχουν στα χέρια τους καταδεικνύουν σημαντική φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 2022 η φορολογική διοίκηση απέστειλε στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων στοιχεία για το ξέπλυμα για υποθέσεις φορολογουμένων που κατηγορούνται, προκειμένου να διερευνηθούν. Αντίστοιχα, η Αρχή έχει ζητήσει από την ΑΑΔΕ στοιχεία για 496 πρόσωπα, τα οποία είναι ύποπτα για ξέπλυμα. Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία για το διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2022:

  • Οι φορολογικές Αρχές απέστειλαν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για το ξέπλυμα 376 υποθέσεις για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή, με τους υποχρέους να ελέγχονται και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
  • Στην Αρχή για το ξέπλυμα παραπέμφθηκαν 376 υποθέσεις ιδιωτών ή νομικών προσώπων, που κατηγορούνται για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή ύψους άνω των 50.000 ευρώ ή συνολικά 1,57 δισ. ευρώ.
  • Παραπέμφθηκαν 604 φορολογούμενοι, με χρέη προς την Εφορία συνολικού ύψους 552,5 εκατ. ευρώ. Ο καθένας χρωστάει πάνω 50.000 ευρώ και όλοι θα ελεγχθούν για ενδεχόμενη εμπλοκή τους σε ξέπλυμα χρήματος.
  • Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ζήτησε από την ΑΑΔΕ την παροχή πληροφοριών για συνολικά 496 πρόσωπα, τα οποία εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, και ζητεί από τις φορολογικές Αρχές στοιχεία για τα εισοδήματα και την περιουσία που δηλώνουν στην Εφορία, προκειμένου να συνεχιστεί σε βάθος η έρευνα.
  • Η Υπηρεσία Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων ολοκλήρωσε 176  έρευνες για απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος για άλλες 175 νέες έρευνες.
  • Οι έρευνες αποκαλύπτουν φυσικά και νομικά πρόσωπα που χαρακτηρίζονται ως «εξαφανισμένοι έμποροι». Το 2022 οι φορολογικές Αρχές προχώρησαν στην απενεργοποίηση 147 ΑΦΜ. Σημειώνεται ότι 2021 είχαν απενεργοποιηθεί 139 ΑΦΜ και το 2020 144 ΑΦΜ για απάτες στον ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι για το 2023 η ΑΑΔΕ έχει ήδη ξεκινήσει την έρευνα τουλάχιστον 900 υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής και απάτης στον ΦΠΑ. Από τις υποθέσεις αυτές, 470 σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, 170 αφορούν τον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, των πλατφορμών παραγγελιοληψίας, των πλατφορμών διαμεσολάβησης στην παροχή υπηρεσιών διαμονής και εν γένει του ηλεκτρονικού επιχειρείν, ενώ τουλάχιστον 155  αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

Πηγή: powergame.gr