Τετάρτη
10.08.2022

Εγκαταλείπει τη Ρωσία η Societe Generale – Ποιος Ρώσος ολιγάρχης παίρνει το ποσοστό της στη Rosbank

Η μετοχή της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας ενισχύθηκε έως και 8% νωρίτερα μετά την ανακοίνωση ότι θα τερματίσει επενδύσεις βάθους 15 ετών της τράπεζας στη Rosbank

Τη συμφωνία πώλησης του μεριδίου που κατέχει στην Rosbank ανακοίνωσε η γαλλική Societe Generale . Παράλληλα πουλά και τις ασφαλιστικές θυγατρικές της ρωσικής τράπεζας στο Interros Capital, μια εταιρεία που συνδέεται με τον δισεκατομμυριούχο Βλαντιμίρ Ποτάνιν, ανεβάζοντας έτσι την τιμή της μετοχής της.

Με τον τρόπο αυτόν, η Rosbank θα συμπεριληφθεί στην επιχειρηματική αυτοκρατορία του Ποτάνιν, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στην Norilsk Nickel, της Νο1 παραγωγού παλλαδίου και διυλισμένου νικελίου.

Η μητρική εταιρεία του Ποτάνιν είχε στην κατοχή της την Rosbank από το 1998, και το 2006 η SocGen εξαγόρασε μερίδιό της και το συγχώνευσε με τις άλλες ρωσικές δραστηριότητες το 2010.

Αν και στον Ποτάνιν δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ, ο Ποτάνιν έχει υποστεί κυρώσεις από τον Καναδά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η μετοχή της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας ενισχύθηκε έως και 8% νωρίτερα μετά την ανακοίνωση ότι θα τερματίσει επενδύσεις βάθους 15 ετών της τράπεζας στη Rosbank , εν μέσω των αυξανόμενων πιέσεων να κόψει δεσμούς με τη Ρωσία.

Η κίνηση αυτή θα είχε ως συνέπεια τη διαγραφή περίπου 2 δισ. ευρώ (2,2 δισ. $) και ενδεχόμενη μείωση του δείκτη κεφαλαίου CET1 της SocGen κατά 20 περίπου μονάδες.

Διαβάστε ακόμη:

Επιστρέφουν οι ταξιδιώτες στο Χίθροου – Ο υψηλότερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας

Air France: Πετά σε σχεδόν 200 προορισμούς το καλοκαίρι – Επιστροφή σε επίπεδα προ κρίσης

Εlpedison: Κατέθεσε στη ΡΑΕ αίτηση για FSRU στη Θεσσαλονίκη

Πηγή: newmoney.gr