Πέμπτη
08.12.2022

Εφορία: Τι ισχύει με τις κατασχέσεις λογαριασμών

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την «Κύρωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας» εισάγεται σήμερα στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση και η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη εξήγησε το τι ισχύει με τις κατασχέσεις λογαριασμών στην Εφορία.

«Υπάρχει τεράστια πίεση από τα δικαστικά τμήματα των εφοριών προκειμένου οι οφειλέτες να ενταχθούν σε κάποια ρύθμιση», είπε στην ΕΡΤ η Κατερίνα Φραγκάκη.  «Βλέπουμε να γίνονται κατασχέσεις λογαριασμών ακόμα και για χρέη 500 ευρώ, που έχουν ξεπεράσει τους τρεις μήνες» τόνισε ακόμα.

«Υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως τα ποσά της διατροφής, τα 4/5 των ημερομισθίων, το ½ των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και του εφάπαξ, καθώς επίσης και οι καταθέσεις έως 1250 ευρώ μηνιαίως σε μία τράπεζα, εφόσον ο συγκεκριμένος λογαριασμός έχει γίνει ακατάσχετος.

Για τέτοιες περιπτώσεις, εφόσον έχει κατασχεθεί από την εφορία όλο το ποσό, πρέπει ο οφειλέτης να κάνει αίτηση στην εφορία στην οποία να επισημαίνει ότι παρανόμως έγινε η κατάσχεση όλου του ποσού. «Η καλύτερη προστασία του οφειλέτη είναι να κάνει έναν λογαριασμό ακατάσχετο στην ΑΑΔΕ και στην τράπεζα».

Συνεχίζοντας η Κατερίνα Φραγκάκη είπε: «Υπάρχει και η προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς μέσω της ρύθμισης του χρέους σε 12 ή 24 δόσεις, για τακτικές οφειλές (ΕΝΦΙΑ,ΦΠΑ), ή σε 24 ή 48 δόσεις για έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς», είπε.

«Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός δίνει την δυνατότητα για πολλές δόσεις, που φτάνουν στις 240 δόσεις για τα χρέη προς την εφορία και τις 420 δόσεις για τα χρέη προς τις τράπεζες.

Για κάποιον που ανήκει σε ευάλωτη κοινωνική ομάδα υπάρχει επιπλέον προστασία της πρώτης κατοικίας με επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου», είπε.

Πηγή: powergame.gr