Δευτέρα
15.04.2024

Εφορία: Τέλος χρόνου για διορθώσεις στο Ε9

Τελείωσε ο χρόνος για την έκδοση των φετινών εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ και για διορθώσεις στο Ε9 αφού χθες Παρασκευή ήταν η τελευταία προθεσμία για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων για να υποβάλουν διορθωτικές-τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων για το έτος 2024.

Όπως ενημερώνει η ΑΑΔΕ:

Η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2024 δε θα είναι διαθέσιμη από σήμερα Σάββατο 9 Μαρτίου και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης – ανάρτησης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ 2024 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2024.

Η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2025, δεν θα είναι διαθέσιμη σήμερα Σάββατο 9 Μαρτίου, μεταξύ 11:00 και 15:00. Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2023), θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών. Φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε έως 11 μηνιαίες δόσεις η πρώτη εκ των οποίων στο τέλος Απριλίου και η τελευταία τον Φεβρουάριο 2025.

Τα συνηθέστερα λάθη στο Ε9 και η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Η προθεσμία ήταν πιο σύντομη φέτος, επειδή θα πρέπει να εκδοθούν νωρίτερα, εντός του Απριλίου, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και αφορά τους φορολογούμενους που έχουν διαπιστώσει λάθη, κενά η παραλείψεις στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους καθώς και όσους είχαν την οποιαδήποτε μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το περασμένο έτος (αγόρασαν ή απέκτησαν κάποιο ακίνητο με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά , πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή στα εγγόνια τους).

Τα συνηθέστερα λάθη σχετίζονται με την επιφάνεια του ακινήτου, τον όροφο, την παλαιότητα, το είδος των εμπράγματων δικαιωμάτων, τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα κενά και ημιτελή κτίσματα καθώς και το είδος των κτισμάτων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων.

Φέτος ο φόρος κατοχής ακινήτων θα πληρωθεί σε 11 δόσεις από τον Απρίλιο μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2025. Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν αμφιβολίες για την ορθότητα των στοιχείων που έχουν υποβάλει στο Taxisnet, τα προηγούμενα χρόνια, πρέπει να τις τσεκάρουν και έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε διορθώσεις και αναδρομικά για όλα τα προηγούμενα έτη.

Πηγή: powergame.gr

Array