Κυριακή
25.02.2024

ΕΦΚΑ: Ποιες παρεμβάσεις φέρνει το 2024

Ευρύ πλέγμα παρεμβάσεων πρόκειται να υλοποιήσει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης για το 2024, οι οποίες αφενός θα εκσυγχρονίσουν το ταμείο αφετέρου θα βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινότητα των ασφαλισμένων. Ο πρώτος και μεγάλος στόχος παραμένει η οριστική επίλυση των εκκρεμών συντάξεων. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να συνεχιστεί η εκκαθάριση των συντάξεων με τον ίδιο ρυθμό.

Διατήρηση, λοιπόν, εκκαθάρισης κύριων συντάξεων στους σημερινούς ρυθμούς. Ο μεγάλος στόχος είναι οι εκκρεμείς συντάξεις να πέσουν φέτος κάτω από το φράγμα των 20.000. Αντίστοιχα, στις εκκρεμείς επικουρικές, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 29.000, η διοίκηση του υπερταμείου έχει σκοπό να δώσει μάχη προκειμένου να τις ρίξει φέτος κάτω από 25.000.

Ψηφιακή διασύνδεση και e-ασφαλιστικός βίος

Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα είναι η ταχύτητα υλοποίησης των δύο μεγάλων έργων που είναι στο Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για το ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΕΦΚΑ και την Ψηφιοποίηση Ασφαλιστικού Βίου.

Το πρώτο έργο, «Ανάπτυξη του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του e-ΕΦΚΑ θα καλύψει πλήρως τις τρέχουσες επιχειρησιακές ανάγκες του Ταμείου και θα αποτελέσει το βασικό συστατικό για τον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό του φορέα. Αυτή η μεγάλη παρέμβαση οδηγεί στην ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων που υπάρχουν ήδη στον ΕΦΚΑ, σε ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που θα επικοινωνεί με τα συστήματα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) αλλά και με τους υπόλοιπους φορείς του Δημοσίου. Με τον τρόπο αυτό ο ΕΦΚΑ θα λειτουργεί αστραπιαία και με σαφώς λιγότερη γραφειοκρατία.

Εξίσου σημαντική είναι, φυσικά, και η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου όλων των πολιτών, με την ψηφιοποίηση των ενσήμων και πριν από το 2002. Με την υλοποίηση της επίμαχης παρέμβασης ο πολίτης θα μπορεί σύντομα να έχει πλήρη εικόνα και πλήρη πρόσβαση στο ασφαλιστικό του βιογραφικό, θα μπορεί δηλαδή να βλέπει ηλεκτρονικά όλα του τα ένσημα και τον χρόνο ασφάλισης. Ο στόχος που έχει θέσει η διοίκηση του ΕΦΚΑ αναφορικά με αυτά τα δύο μεγάλα έργα είναι να γίνουν τα βήματα που έχουν προβλεφθεί στα σχέδια δράσης.

Βελτιώσεις σε υποδομές και εγκαταστάσεις – Ενίσχυση με νέο προσωπικό

Το τρίτο και τελευταίο στοίχημα αφορά στις βελτιώσεις σε επίπεδο υλικοτεχνικών υποδομών και κτιριακών εγκαταστάσεων. Βασική επιθυμία της διοίκησης του ΕΦΚΑ είναι τα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ να «αλλάξουν πρόσωπο», να υπάρξει αναβάθμιση της κτιριακής και της υλικοτεχνικής υποδομής και της αισθητικής τους και κατ’ επέκταση καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Στο ίδιο πλαίσιο, φυσικά, εντάσσεται και η ενίσχυση των ταμείων με νέο έμψυχο δυναμικό. Η νέα χρονιά φαίνεται πως θα φέρει νέο προσωπικό στα ταμεία. Κι αυτό, γιατί αυτή την περίοδο αναμένεται η ενσωμάτωση 500 υπαλλήλων στο ταμείο, οι οποίοι προέρχονται από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Παράλληλα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προχώρησε τον Οκτώβριο στην ανανέωση των 100 συμβασιούχων, οι οποίοι είχαν επιφορτιστεί, κατά κύριο λόγο, με το έργο της εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων.

Διαβάστε ακόμη

Πληθωρισμός: Ό,τι αφήνει η ενέργεια το… τραβάει η ακρίβεια στα τρόφιμα

Συνθετικά καύσιμα: Γιατί δεν έχουν πείσει για το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους

Όμιλος Κοπελούζου: Πρωτοπόρος στα υπεράκτια αιολικά, αυξάνει τον βηματισμό στα έργα αποθήκευσης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr