Δευτέρα
11.12.2023

EBRD: Πουλάει το 15% του ουγγρικού βραχίονα της Erste Group Bank

Το μερίδιο 15% που κατέχει στον ουγγρικό βραχίονα της Erste Group Bank πουλάει η EBRD πίσω στον αυστριακό όμιλο, μετά την πρόσφατη αποχώρηση της κυβέρνησης της Ουγγαρίας από την τράπεζα.

Όπως δήλωσε στο Reuters κορυφαίος αξιωματούχος της EBRD, η αυστριακή Erste Group Bank ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αγοράζει ξανά μερίδιο 15% της ουγγρικής θυγατρικής της, το οποίο επί του παρόντος κατέχει η ουγγρική κρατική Corvinus International Investments.

Η συμφωνία αποτίμησε το ποσοστό σε 87,55 δισ. φιορίνια (232,42 εκατ. ευρώ), σε σύγκριση με την τιμή πώλησης των 38,9 δισ. φιορινιών το 2016 (103,26 εκατ. ευρώ), όταν το μερίδιο πωλήθηκε στο πλαίσιο συμφωνίας με την ουγγρική κυβέρνηση και την EBRD.

Ο Francis Malige, διευθύνων σύμβουλος της EBRD για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δήλωσε ότι η επένδυση είχε σχεδιαστεί για να βοηθήσει την ουγγρική τράπεζα να ανακεφαλαιοποιηθεί, υποστηρίζοντας παράλληλα μια θετική σχέση με τις Αρχές.

«Η πρόσφατη έξοδος της κυβέρνησης από την Erste Bank Ουγγαρίας σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον κρατική ιδιοκτησία σε θυγατρικές δυτικών τραπεζικών ομίλων, γεγονός που αποτελεί καλή είδηση για τη σταθερότητα του τομέα», δήλωσε ο Malige στο Reuters.

«Η δουλειά μας στην EB Ουγγαρίας έχει τελειώσει. Λάβαμε ειδοποίηση από την Erste την περασμένη Παρασκευή και προχωράμε στην πώληση της συμμετοχής μας στον όμιλο, βάσει των όρων που συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της επένδυσής μας το 2016», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, προσπαθούσε επί τουλάχιστον μία δεκαετία να αυξήσει το ποσοστό τη κρατικής ιδιοκτησίας στις τράπεζες, τα ΜΜΕ και τους τομείς της ενέργειας πάνω από το 50%.

Ωστόσο, πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Μάρτον Νάγκι, έφερε στο προσκήνιο την επανεξέταση των μη στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να πωληθούν, καθώς η κυβέρνηση Όρμπαν στοχεύει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την εξαγορά του αεροδρομίου της Βουδαπέστης.

Διαβάστε ακόμη

Πόλυς Χατζηιωάννου: Συνεχίζει δυναμικά την ανανέωση στόλου της Safe Bulkers

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Πόση ζέστη αντέχει ο ανθρώπινος οργανισμός

Βρετανία: Αύξηση ρεκόρ στα ενοίκια τον Οκτώβριο, αλλά και πτώση στις τιμές των κατοικιών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Πηγή: newmoney.gr