Σάββατο
08.10.2022

ΕΑΔ: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός συμβάλει στη διαφάνεια του τομέα της υγείας

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του κράτους και τα εργαλεία ηλεκτρονικού ελέγχου των διαδικασιών έχουν συμβάλει και εξακολουθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς και παραβατικότητας στον τομέα της δημόσιας υγείας, όπως τονίστηκε σε ημερίδα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) με θέμα: «Διαφάνεια και Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην Υγεία».

Η ημερίδα έγινε το απόγευμα στο εκθεσιακό κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» της ΔΕΘ, με τη συμμετοχή, φυσική και διαδικτυακή, κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων και στελεχών της ΕΑΔ.

«Η ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών και της υγείας σημαίνει βελτίωση της διαφάνειας», τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Λεωνίδας Χριστόπουλος, και πρόσθεσε:

«Όταν το κράτος πάει στον πολίτη, αντί να πηγαίνει ο πολίτης στο κράτος, όταν εκδίδεται από το κινητό μας ή το λάπτοπ ένα πιστοποιητικό υγείας, ή όταν ορίζεται ηλεκτρονικά ένα ραντεβού με δομή υγείας, ασφαλώς περιορίζονται οι δυνατότητες και τα φαινόμενα της διαφθοράς, αυξάνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος, στους θεσμούς».

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, στη διαδικτυακή του παρέμβαση, υπογράμμισε ότι «η διαφάνεια στην υγεία αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα» και πρόσθεσε ότι έχει υπογραφεί και εφαρμόζεται το «επιχειρησιακό σχέδιο στρατηγικής κατά της διαφθοράς», που προέκυψε από τη συνεργασία με την ΕΑΔ.

Σημείωσε δε ότι οι επαφές ξεκίνησαν το 2017 για να οριστεί ένα πλαίσιο πρωτοβουλιών και ολοκληρώθηκαν μετά απο τέσσερα χρόνια από τη σημερινή κυβέρνηση με την καταγραφή και υιοθέτηση των δράσεων, και πρόσθεσε:

«Η μάχη κατά της διαφοράς δεν μπορεί να μην είναι πεδίο διακομματικής συνεργασίας. Έχει σημασία να υπάρχει αυτή η θεσμική συνέχεια στη δράση κατά της διαφθοράς, που είναι το αντίθετο της διαφάνειας και πλήττει τη δημοκρατία. Έχουμε βελτιώσει και τα ηλεκτρονικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας».

Ο κ. Κωτσιόπουλος αναφέρθηκε σε δράσεις και μηχανισμούς που συμβάλλουν στη διαφάνεια στην υγεία, στην «προστασία για τα χρήματα των φορολογουμένων» και στην αντιμετώπιση αθέμιτων πρακτικών, όπως το «φακελάκι», ατασθαλίες στις προμήθειες υγειονομικού υλικού, κατασπατάληση πόρων, κ.ά.

Στην ημερίδα, υπηρεσιακοί παράγοντες και στελέχη της ΕΑΔ εξήγησαν τη μεθοδολογία και τις ψηφιακές εφαρμογές, οι οποίες μέσα από τη συνεχή συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων και μεταξύ τους και με την ΕΑΔ, έχουν συμβάλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων στον χώρο της υγείας, στη διαφάνεια και στην πρόοδο της διαλειτουργεικοτητας των συστημάτων ελέγχου και πρόληψης.

«Η ΕΑΔ θα έχει πάντα ευτυχής να καλωσορίζει κάθε τεχνολογία και δυνατότητα, που διευκολύνει το έργο της» υπογράμμισε η αναπληρώτρια διοικητρια της ΕΑΔ, Αλεξάνδρα Ρογκάκου.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί και για ποιους το ράλλυ του Bitcoin μπορεί να γίνει επικίνδυνο

Νότια Αφρική: Πώς μπορεί να δώσει μαθήματα για την εξοικονόμηση ενέργειας στην ΕΕ

Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα καλύπτει τους λογαριασμούς ενέργειας σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν

 

Πηγή: newmoney.gr