Δευτέρα
15.04.2024

Ε9: Λήγει η προθεσμία, ποιοι πρέπει να κάνουν διορθώσεις

Τέλος χρόνου για διορθώσεις στο Ε9 αφού σήμερα Παρασκευή λήγει η προθεσμία για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων  για να υποβάλουν διορθωτικές-τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων για το έτος 2024.

Η σημερινή προθεσμία επισπεύδεται φέτος, επειδή θα πρέπει να εκδοθούν νωρίτερα, εντός του Απριλίου, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, αφορά τους φορολογούμενους που έχουν διαπιστώσει λάθη, κενά η παραλείψεις στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους καθώς και όσους είχαν την οποιαδήποτε μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το περασμένο έτος (αγόρασαν ή απέκτησαν κάποιο ακίνητο με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά , πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή στα εγγόνια τους).

Τα συνηθέστερα λάθη σχετίζονται με την επιφάνεια του ακινήτου, τον όροφο, την παλαιότητα, το είδος των εμπράγματων δικαιωμάτων, τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα κενά και ημιτελή κτίσματα καθώς και το είδος των κτισμάτων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων.

Φέτος ο φόρος κατοχής ακινήτων θα πληρωθεί σε 11 δόσεις από τον Απρίλιο μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2025. Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν αμφιβολίες για την ορθότητα των στοιχείων που έχουν υποβάλει στο Taxisnet, τα προηγούμενα χρόνια, πρέπει να τις τσεκάρουν και έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε διορθώσεις και αναδρομικά για όλα τα προηγούμενα έτη.

Βήμα-βήμα η διαδικασία

Η διαδικασία για τις διορθώσεις στο Ε9 έχει ως εξής:

Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.

Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.

Εάν μεταβάλλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.

Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.

Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πώς έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

 

Πηγή: powergame.gr

Array