e-food: Τετράωρη στάση εργασίας και μοτοπορεία στο κέντρο της Αθήνας από εργαζόμενους – Αύριο η συνάντηση με την διοίκηση

Με προειδοποιητική στάση εργασίας σήμερα από τις 12 το μεσημέρι και έως τις 4 απαντούν οι εργαζόμενοι της e-food στην αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησής τους από την διοίκηση της εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως (Αλεξάνδρας και Μαυροματαίων) στις 11:00 το πρωί και στη συνέχεια θα ακολουθήσει μοτοπορεία με πρώτη στάση στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στα γραφεία της e–food στo Νέο Ηράκλειο. Τον αγώνα των διανομέων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) στηρίζει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», αύριο Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, έχει οριστεί συνάντηση μεταξύ των δυο μερών, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για τους εργαζόμενους που επιθυμούν την ανανέωση των συμβάσεων εργασίας τους ορισμένου χρόνου. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι ταχυμεταφορείς στις εταιρείες wolt και e-food φτάνουν τις 2.700, εξ αυτών και μόνο στην e-food απασχολούνταν 211 με τρίμηνες συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας. Στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθεί το ενδεχόμενο ανανέωσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τονίζουν ότι οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς από δυο έως και τρία χρόνια και με βάση τον νόμο θα πρέπει να μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Στον Επισιτισμό – Τουρισμό Γιώργος Χότζογλου επισημαίνει ότι πρέπει να επανεξετασθεί ο τελευταίος εργασιακός νόμος, προκειμένου στον κλάδο των διανομέων να υπάρξουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι να αποκτήσουν πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Η Ομοσπονδία ζητάει σε σχετική ανακοίνωση:

  • Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου με απευθείας πρόσληψη από την efood με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Να δοθεί τέλος στο σύστημα αξιολόγησης bonus (batch) και στα ασαφή και αυθαίρετα κριτήρια παραγωγικότητας.
  • Να οριοθετηθούν ορθολογικά οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης ώστε να διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια των διανομέων.
  • Να σταματάει η διανομή όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως καύσωνας, παγετός κ.α. σύμφωνα με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία για εργασίες που διεξάγονται στο ύπαιθρο και τους εξωτερικούς χώρους.
  • Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε) που να διασφαλίζει τις συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. (Μέσα Ατομικής Προστασίας, Ένσημα Βαρέα Ανθυγιεινά, Εταιρικό κινητό και δίκυκλο).
  • Χώροι με αποδυτήρια, τουαλέτα και γενική χρήση για κάθε ανάγκη των εργαζομένων διανομέων
  • Κήρυξη ως γενικώς υποχρεωτική της ΚΣΣΕ Επισιτισμού – Τουρισμού.

Από την πλευρά της, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας αναφέρει ότι, «μετά το θέμα που προέκυψε με γνωστή και ευρείας χρήσης διαδικτυακή πλατφόρμα, κρούει για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν γενικότερα στον κλάδο των διανομέων στη χώρα μας, επαναλαμβάνοντας το αίτημά της για την αυστηρή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και την ενίσχυσή της με την άμεση λήψη νέων μέτρων, που να ανταποκρίνονται στην ανάγκη προστασίας της εργασίας των συγκεκριμένων εργαζομένων».

«Έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι οι συνθήκες εργασίας που επικρατούν στους delivery, courier και, γενικότερα, στους εργαζόμενους σε εργασίες διανομής, αποκαλύπτουν εργασιακό μεσαίωνα. Εντατικοποίηση της εργασίας, δουλειά χωρίς μέτρα ατομικής προστασίας, επιβολή gig ψευδούς αυτοαπασχόλησης, αναγκαστική εργασία σε ακραίες καιρικές συνθήκες, χαμηλές αμοιβές και καταχρηστικά συστήματα αξιολόγησης, ασυντήρητα οχήματα και μη καταβολή της πρόσθετης αποζημίωσης συντήρησης, αναζήτηση εργαζομένων με χρήση ηλεκτρικών πατινιών (εκτός προστασίας ΚΟΚ), συνθέτουν όψεις της εργασιακής κατάστασης στον κλάδο των διανομέων. Ένας κλάδος που βρίσκεται στην πρώτη θέση των εργατικών δυστυχημάτων και στην τελευταία θέση της διαχρονικής ευθύνης των κυβερνήσεων να ρυθμίσουν με αυστηρούς κανόνες και να ελέγξουν τους όρους και τις συνθήκες εργασίας των διανομέων».

Παράλληλα, απαιτεί την άμεση σύγκληση των αρμοδίων τμημάτων του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας και, κυρίως, του Συμβουλίου Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, του Τμήματος για την Αδήλωτη Εργασία και του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας, «προκειμένου να εκδοθούν όλες οι εκκρεμείς υπουργικές αποφάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια των διανομέων και να προωθηθούν χωρίς καθυστέρηση οι απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για την προστασία όλων των όρων εργασίας των διανομέων».

Διαβάστε επίσης

Ποιος είναι ο Παμίνος Κυρκίνης της e-food
E-food: Η απάντηση της Manpower για τις συμβάσεις των διανομέων
Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους της e-food

Πηγή: mononews.gr