Σάββατο
22.01.2022

Dogecoin: Τα υπονοούμενα του Μασκ και η αντίδραση της Binance

Μια διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Έλον Μασκ και την Binance, μιας από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες στην αγορά του ψηφιακού χρήματος. Η Binance ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως οι χρήστες της μπορούν ελεύθερα να ρευστοποιήσουν τοποθετήσεις στο Dogecoin. Για ένα διάστημα μεγαλύτερο των δυο εβδομάδων, οι διαπραγματευτές κρυπτονομισμάτων δεν μπορούσαν να ρευστοποιήσουν κεφάλαια που διατηρούσαν σε dogecoin, λόγω προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην αναβάθμιση του δικτύου της Binance.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η δυσλειτουργία αυτή είναι μια «απίθανη και ατυχής σύμπτωση» και όχι το αποτέλεσμα «σκοτεινών συνθηκών που υπαινίχθηκαν κάποιοι». Η αναφορά αυτή αποδόθηκε σε μήνυμα του Μασκ -ο οποίος είναι επικεφαλής της Tesla, ιδρυτής της Space X και ξακουστός πλέον influencer στην αγορά των κρυπτονομισμάτων- που ανάρτησε στο Twitter. Προ μιας εβδομάδας, δήλωσε πως το πρόβλημα στην αναβάθμιση του συστήματος της Binance φαίνονταν «ύποπτο».

Εκτός της επίσημης ανακοίνωσης της Binance, ο διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας, Τσανγκπένγκ Τσάο, αντέδρασε άμεσα. Ανήρτησε μήνυμα με την είδηση για την ανάκληση 12.000 αυτοκινήτων Tesla που κυκλοφορούσαν από το 2017, λόγω ελαττώματος που εντοπίστηκε στο σύστημα επικοινωνίας. «Δεν έφταιγε καμία πλευρ.  Ούτε η Binance, ούτε το δίκτυο του Dogecoin είχαν επίγνωση για αυτό το σπάνιο ζήτημα που προέκυψε. Οπότε σας διαβεβαιώνω, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, κανείς δεν θα απολυθεί», ξεκαθάρισε η Binance.

Το Dogecoin έχει σύμβολο το κεφάλι ενός Σίμπα Ίνου, μιας ιαπωνικής ράτσας σκυλιών, ξεκίνησε προ οκταετίας την πορεία του κυριολεκτικά από το απειροελάχιστο ενός αμερικανικού σεντ για να καταλήξει σχεδόν στα 38 σεντς. Το dogecoin δημιουργήθηκε το 2013 από τον προγραμματιστή λογισμικού Μπίλι Μάρκους ως αντίπαλο δέος του bitcoin, το οποίο ξεπέρασε 64.800 δολάρια τον προηγούμενο Απρίλιο.

Εκτός του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει εκδηλώσει ο Μασκ, το dogecoin κέντρισε το ενδιαφέρον των μικροεπενδυτών που τοποθετούν μαζικά κεφάλαια σε περιουσιακά στοιχεία με χαμηλές αποτιμήσεις όπως είναι οι φθηνές μετοχές αντί των κολοσσών της Wall Street ή ο άργυρος αντί του χρυσού. Αν και τον τελευταίο μήνα έχει υποχωρήσει περίπου 30%, έχει καταγράψει άνοδο περίπου 6.000% στο διάστημα του τελευταίου 12μήνου.