Σάββατο
23.10.2021

ΔΝΤ: Λανσάρει τον όρο cryptoization και προειδοποιεί για τους κινδύνους

Τον προβληματισμό του για την ευρεία αποδοχή των κρυπτονομισμάτων από χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην εξαμηνιαία έκθεση για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα, λανσάροντας ένα νέο όρο, το «cryptoization».

Επισημαίνει παράλληλα τους κινδύνους που υπάρχουν και προτείνει μία σειρά μέτρων για την επανεξέταση των ελέγχων στις ροές κεφαλαίων στον ψηφιακό κόσμο.

Η αποδοχή και χρήση κρυπτονομισμάτων ως επίσημων μέσων πληρωμής σε ορισμένες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες έχει ξεπεράσει τα επίπεδα που παρατηρούνται στις ανεπτυγμένες οικονομίες, σημειώνει το ΔΝΤ, ενώ προσθέτει ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα οι 5 κορυφαίες χώρες στη χρήση ή στην κατοχή crypto assets το 2020 ήταν αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Στις πρώτες θέσεις της λίστας βρίσκονται χώρες της Ασίας και στις τελευταίες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η απουσία εποπτικών και ρυθμιστικών πλαισίων καθιστά εφικτή την «παράκαμψη» των νόμων.

Για παράδειγμα, οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε crypto assets μέσω των παγκόσμιων ανταλλακτηρίων ή ψηφιακών πορτοφολιών, όμως οι εταιρείες που παρέχουν τις πλατφόρμες αυτές δεν συνδέονται με κάποια τράπεζα για να υπόκεινται σε κανόνες.

Η χρήση εθνικών νομισμάτων στις εν λόγω πλατφόρμες είναι εφικτή μέσω τρίτων εταιρειών πληρωμών, οι οποίες εκμεταλλεύονται τα ρυθμιστικά κενά.

Ορισμένες περιοχές όπως η Μαλαισία, η Νιγηρία και η Τουρκία, εφάρμοσαν πρόσφατα περιορισμούς στις πληρωμές και στις συναλλαγές μέσω παγκόσμιων ανταλλακτηρίων, όπως το Binance. Παρ’ όλα αυτά, οι ενέργειες αυτές δεν μπορούν να αποτρέψουν τις συναλλαγές που γίνονται μέσω chat rooms ή μέσω αποκεντρωμένων ανταλλακτηρίων.

Επίσης, το ΔΝΤ αναφέρει ότι στις περιπτώσεις που η αποδοχή των crypto είναι εκτεταμένη, όπως π.χ. η υιοθέτηση των stablecoins ως μέσων πληρωμής, οι κίνδυνοι για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι σημαντικοί γιατί ενισχύεται η δολαριοποίηση της οικονομίας στις χώρες αυτές.

Η δολαριοποίηση εμποδίζει την αποτελεσματική εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής και οδηγεί σε κινδύνους για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα μέσω προβλημάτων σε τράπεζες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Επιπλέον, τα προβλήματα μπορούν να γίνουν εντονότερα εξαιτίας κινδύνων ρευστότητας, καθώς οι κεντρικές τράπεζες δεν θα μπορούν να παρέχουν την απαιτούμενη ρευστότητα σε ξένους λογαριασμούς.

Το cryptoization θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει απειλή για τη δημοσιονομική πολιτική, γιατί τα crypto assets διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή ενώ και τα κρατικά έσοδα ενδέχεται να μειωθούν εξαιτίας του περιορισμένου ρόλου των χρημάτων που εκδίδει η κεντρική τράπεζα στην οικονομία.

Για να μειωθούν οι κίνδυνοι το ΔΝΤ προτείνει την εφαρμογή παγκόσμιων προτύπων που θα ισχύουν και για τα crypto assets και καλεί τις ρυθμιστικές αρχές να ελέγξουν τους κινδύνους ιδιαίτερα στους τομείς που έχουν συστημική σημασία.

Προτείνει επίσης τη συνεργασία των εθνικών ρυθμιστικών αρχών για να μην υπάρχουν κενά και την καλύτερη παρακολούθηση της αγοράς των crypto.

Για τα stablecoins, εκτιμά ότι ο κίνδυνος είναι πιο άμεσος και συστήνει την εφαρμογή μέτρων έτσι ώστε οι εταιρείες που θα εκδίδουν να υποχρεώνονται σε τακτικούς ελέγχους σε όλα τα επίπεδα.

Για την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών και χρηματοπιστωτικών κινδύνων, το ΔΝΤ πιστεύει ότι θα βοηθήσει η έκδοση των ψηφιακών νομισμάτων από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες και ότι θα πρέπει να αξιολογηθούν εκ νέου οι περιορισμοί των κεφαλαιακών ροών στον ψηφιακό κόσμο, ως προς την αποτελεσματικότητά τους.

ΠΗΓΗ: powergame.gr