Σάββατο
30.09.2023

Δηλώσεις: Μέσος φόρος 1.453 ευρώ για 2,1 εκατ. φορολογούμενους

To 65% των φορολογουμένων δεν πληρώνει πρόσθετο φόρο στην Εφορία, σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης. Επί της ουσίας, σε σύνολο 5,9 εκατ. φορολογουμένων που έχουν υποβάλει δήλωση, οι 3,9 εκατ. είτε είχαν μηδενικό εκκαθαριστικό σημείωμα, είτε πιστωτικό. Οι υπόλοιποι περίπου 2,1 εκατ. καλούνται να πληρώσουν πρόσθετους φόρους που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.

Από την επεξεργασία των δηλώσεων προκύπτει ότι 600.000 φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει ακόμα τη δήλωση τους, κάτι που πρέπει να πράξουν στις επόμενες 15 ημέρες. Σε διαφορετική περίπτωση, θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους και πρόστιμα

Σημειώνεται ότι όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τις δηλώσεις τους έως τη νέα καταληκτική ημερομηνία, θα πρέπει να πληρώσουν διπλή τη δόση του Αυγούστου, συμπεριλαμβάνοντας επί της ουσίας και τη δόση του Ιουλίου. Η τελευταία δόση θα καταβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Η παροχή έκπτωσης 3% έχει χαθεί για όσους δεν υπέβαλαν τη δήλωση τους μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 5.942.844 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6.500.000 δηλώσεων.

  • Το 48,16% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο Ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 5.942.844 δηλώσεων οι 2.862.072  είναι μηδενικές, δηλαδή μία στις δύο.
  • Για το 16,27% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όρο φθάνει τα 353 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, επιστροφή φόρου δικαιούνται 1.085.757 φορολογούμενοι, εκ των οποίων οι 674.360 έχουν ήδη λάβει την επιστροφή και συγκεκριμένα τους έχουν πιστωθεί συνολικά 161 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι όσοι δεν έχουν οφειλές στο Δημόσιο ή τον ΕΦΚΑ και ποσά για συμψηφισμούς λαμβάνουν άμεσα την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.
  • Το 35,57% των φορολογουμένων καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 2.101.984 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 3.05 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.453 ευρώ.

Για όσους φορολογουμένους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό, έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τον φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών. Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του Δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις, οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Πηγή: powergame.gr