Δευτέρα
24.06.2024

Δηλώσεις: Αγώνας δρόμου για να ανοίξει το taxisnet τον Μάρτιο

Με στόχο να ανοίξει το taxisnet τον Μάρτιο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ξεκινάει σειρά συσκέψεων με τους φορείς της αγοράς που υποχρεούνται να αποστείλουν στοιχεία μισθοδοσίας, συντάξεων, τραπεζικών λογαριασμών και δαπανών των φορολογούμενων κλ.π.

Υπό το πρίσμα αυτό το οικονομικό επιτελείο θα συναντηθεί με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τον ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ που αποστέλλουν το 90% των δηλούμενων στοιχείων. Στόχος είναι οι φορολογούμενοι να αποπληρώσουν το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ σε 10 δόσεις.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας μιλώντας στον ιστότοπο taxheaven.gr: «Έχουμε ήδη συνεργασία με τον αρμόδιο υφυπουργό τον κ. Βεσυρόπουλο και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, έτσι ώστε όχι μόνο εσωτερικά η ΑΑΔΕ να είναι έτοιμη να ανοίξει το σύστημα από τον Μάρτιο αλλά και όλοι οι αρμόδιοι φορείς (ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Ελληνική Ένωση Τραπεζών) πολύ γρήγορα να ενσωματώσουν τα στοιχεία έτσι ώστε να διευκολύνουν το έργο των λογιστών και παράλληλα οι πολίτες να συνεχίσουν να έχουν τις διευκολύνσεις στις δόσεις των τελευταίων ετών. Αυτό είναι ο στόχος και υπάρχει σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα με όλους αυτούς τους φορείς έτσι ώστε να είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα είμαστε συγχρονισμένοι».

Με βάση τα ανωτέρω στα τέλη Μαρτίου ξεκινά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στα τέλη Απριλίου, ενδεχομένως σε 10 δόσεις.

Αυτό σημαίνει ότι με την ολοκλήρωση της πληρωμής του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ τον προσεχή Φεβρουάριο θα ξεκινήσει μετά από ένα μήνα η υποβολή της φορολογικής δήλωσης και από τον Απρίλιο η πληρωμή της πρώτης δόσης για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

Ήδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει αποστείλει οδηγίες στα λογιστήρια των επιχειρήσεων και των φορέων για τα δεδομένα που πρέπει να αποστείλουν και πως αυτά θα πρέπει να αντιμετωπισθούν από όλους τους ανωτέρω.

Ειδικότερα:

Το επίδομα γέννησης απαλλάσσεται από κάθε φόρο και εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) και δεν προσμετράτε στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

Για τις περιπτώσεις των αναδρομικών που αφορούν αποβιώσαντες και τα οποία δηλώνονται από τους κληρονόμους ως στοιχείο της κληρονομιάς περιουσίας, εφόσον έχουν εισπραχθεί από τους κληρονόμους και όχι από τον αποβιώσαντα, δεν αποστέλλεται αρχείο.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ευάλωτων συνταξιούχων, που δόθηκε το έτος 2021 είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε κοινωνικής ή προνοιακής παροχής.

Η έκτακτη αποζημίωση που καταβάλλεται σε εποχικά εργαζόμενους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου απαλλάσσεται από κάθε φόρο και εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) και δεν προσμετράτε στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν σε εργαζόμενους στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19 και εξαιτίας των συνεπειών που επέφεραν άλλες καταστροφές είναι αφορολόγητες και δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης).

Το επίδομα κατάρτισης που καταβάλλεται σε καταρτιζόμενους, μέσω ειδικού προγράμματος τηλεκατάρτισης, επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19, είναι αφορολόγητο καθώς και τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν σε μη έχοντες εξαρτημένη εργασία στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19 οι οποίες, μεταξύ άλλων, είναι αφορολόγητες και δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης).

Εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του έτους 2020.

Ναυτικοί των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης ανεστάλη.

Ιδιοκτήτες ακινήτων, που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα εντός του 2021, για το οποίο έχει υποβληθεί έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση COVID -19.

Πηγή: powergame.gr

Array