Πέμπτη
18.04.2024

Διασύνδεση POS μετά την παράταση: Οι νέες προθεσμίες

Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές παραμένει πρώτη προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο, με την παράταση που δόθηκε να εντάσσεται στην πρόθεση του ΥΠΕΘΟ να διευκολύνει τους επιχειρηματίες να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές εντάσσεται στα στοχευμένα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.

Η παράταση που δόθηκε είναι μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΘΟ, μέχρι στιγμής έχει αναβαθμιστεί το 85% των συστημάτων POS και ταμειακών μηχανών, με τις διασυνδέσεις να ξεπερνούν τις 60.000, την ώρα που τα προγραμματισμένα ραντεβού τις αμέσως επόμενες ημέρες ανέρχονται στις 20.000.

Η νέα προθεσμία για τη διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών

Το ΥΠΕΘΟ διευκρινίζει ότι προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα, δίνεται παράταση 30 ημερών, δηλαδή μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024, για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν διασυνδέσει μέχρι σήμερα τα συστήματά τους.

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι υπόχρεοι θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με τους εξουσιοδοτημένους τεχνικούς εγκατάστασης ταμειακών μηχανών προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Εκτιμάται ότι η παράταση στη διασύνδεση των POS αφορά περίπου 400.000 ταμειακές μηχανές.

«Παράθυρο» για έναν ακόμη μήνα

Σημειώνεται πως η παράταση στα POS για τη διασύνδεσή τους με τις ταμειακές μηχανές, μπορεί να επεκταθεί για έναν επιπλέον μήνα, δηλαδή μέχρι τις 30 Απριλίου 2024. Πιο συγκεκριμένα, αφορά τις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Εκείνες τις επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να βρουν διαθέσιμο ραντεβού εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου. Τα ραντεβού θα πρέπει να δηλωθούν σε ειδική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία από την ΑΑΔΕ το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου.
  • Τις επιχειρήσεις που θα δηλώσουν στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις all in one, που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης. Ήδη, έχουν εγκριθεί δύο πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τέτοιες λύσεις και πολύ σύντομα αναμένονται πολύ περισσότερες.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, εξήγησε σε πρόσφατη δήλωσή του ποιοι αποφεύγουν τα πρόστιμα στα POS, όταν κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστωθεί ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές.

Πηγή: powergame.gr

Array