Δευτέρα
11.12.2023

Διανομή Bitcoin του MtGox ύψους δισ. δολαρίων

Jed McCaleb γνωστός και για τη συμμετοχή του ως ιδρυτικό στέλεχος της Ripple και του Stellar ίδρυσε το MtGox.com το 2007 ως ένα online marketplace  για συλλεκτικές κάρτες «Magic: The Gathering». Ωστόσο, μέχρι το 2010, είχε μετατρέψει το MtGox σε ένα από τα πρώτα ανταλλακτήρια bitcoin.

Το 2011, ο Mark Karpelès αγόρασε το ανταλλακτήριο. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2014, το MtGox επεξεργάζεται τουλάχιστον το 70% των παγκόσμιων συναλλαγών bitcoin και σε μικρότερα χρονικά διαστήματα όπως το 2013, επεξεργάζεται πάνω από το 90% του συνολικού όγκου συναλλαγών bitcoin.

Το ανταλλακτήριο χρεοκόπησε τον Φεβρουάριο του 2014 μετά από μια περίπλοκη κυβερνοεπίθεση, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα στις αγορές κρυπτονομισμάτων. Όταν το ανταλλακτήριο χρεοκόπησε το 2014, ξεκίνησε μια νομική πτωχευτική διαδικασία που διήρκησε μια δεκαετία και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ακόμα και τώρα είναι απίστευτα δύσκολο να προσδιορίσει κανείς σε ποιον ανήκουν οι αξιώσεις από την πτωχευτική διαδικασία του MtGox, καθώς οι περισσότεροι ενάγοντες έχουν πουλήσει τις αξιώσεις τους σε τρίτους επενδυτές.

Σήμερα οι αξιώσεις από τον διαχειριστή της χρεοκοπίας του MtGox είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένες μεταξύ των μεγαλύτερων κατόχων κρυπτονομισμάτων. Απ’ όσα έχουν έρθει στη διασημότητα, 226 ενάγοντες κατέχουν πάνω από το 50% των αξιώσεων του MtGox. Αυτοί οι 226 ενάγοντες θα μπορούσαν να λάβουν ως 84.650 bitcoin.

Λόγω της πτωχευτικής διαδικασίας στην Ιαπωνία, η ταυτότητα κάθε ενάγοντα δεν είναι δημόσια. Ωστόσο, πολλοί έχουν δηλώσει εθελοντικά την ταυτότητά τους στα μέσα ενημέρωσης. Μερικοί από τους μεγαλύτερους γνωστούς πιστωτές του ανταλλακτηρίου είναι οι παρακάτω:

  • Mt Gox Investment Funds (MGIF): Το MGIF είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της MtGox από τις 8 Μαρτίου 2023.
  • Fortress Investment Group: Δεν πρέπει να συγχέεται με το Fortress Trust, το οποίο έχει εξαγοράσει με μετρητά αξιώσεις πολλών πιστωτών της MtGox.
  • Kraken: Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Kraken, δημιούργησε μια υπηρεσία για χιλιάδες θύματα να υποβάλλουν συλλογικά τις αξιώσεις. Πολλές μικρότερες αξιώσεις MtGox έχουν ενοποιηθεί μέσω του Kraken.
  • Tibanne: Ισχυρίζεται ότι κατέχει έως και το 88% των μετοχών της MtGox.
  • CoinLab: Ισχυρίζεται ότι η MtGox της χρωστάει τουλάχιστον 170 εκατομμύρια δολάρια και έως και 16 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2019, η CoinLab αύξησε το ποσό διεκδικήσεων σε 16 δισεκατομμύρια δολάρια. Η απαίτησή του 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπερβαίνει κατά πολύ τις συνολικές απαιτήσεις όλων των άλλων πιστωτών και τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει ο διαχειριστής πτώχευσης της MtGox. Ο διακανονισμός αυτής της αγωγής είναι αβέβαιος.
  • Jed McCaleb: Μπορεί να κατέχει έως και το 12% των μετοχών της MtGox.
  • Bitcoinica: Διεκδικεί πληρωμή 29 εκατομμυρίων δολαρίων.
  • Roger Ver: Αξιώσεις 577 BTC που έχασε προσωπικά.
  • Η Bitcoinica και η MGIF φαίνεται να κατέχουν συλλογικά περίπου το 20% των αξιώσεων. Τον Φεβρουάριο του 2023, συμφώνησαν να λάβουν περίπου το 70% της πληρωμής τους σε bitcoin για να μετριάσουν τις ανησυχίες σχετικά με μια ξαφνική εντολή πώλησης. Αποφάσισαν να  λάβουν μέρος των διεκδικήσεων τους φέτος αντί να περιμένουν να διευθετηθούν άλλες αγωγές. Η MGIF επανέλαβε αργότερα ότι δεν θα πουλήσει αμέσως τα bitcoin που επήλθαν στην κατοχή της.

Οι χρήστες που έχασαν bitcoin στην τελική κατάρρευση του MtGox έπρεπε να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο του 2015 για να αρχίσουν να υποβάλλουν τις αξιώσεις τους. Η τελική προθεσμία για τις αξιώσεις έφτασε τον Μάρτιο του 2023. Ο διαχειριστής της χρεοκοπίας του MtGox πρόσφερε το 90% της αξίας των χαμένων περιουσιακών στοιχείων ως μέρος ενός σχεδίου αποκατάστασης.

Λόγω του χρονικού διαστήματος που διήρκησε η πτώχευση, αρκετοί μικρότεροι χρήστες του MtGox εγκατέλειψαν φυσικά και πούλησαν τις αξιώσεις τους σε τρίτους, όπως η Fortress Investment Group.

Η Fortress Investment Group προσέφερε έως και το 80% της αξίας των απαιτήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αγόραζε αξιώσεις για χρόνια, κάποτε πλήρωνε έως και 1.300 $ ανά bitcoin υπό διεκδίκηση. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα ήταν ότι οι κάτοχοι αξιώσεων δεν θα έπρεπε πλέον να περιμένουν μια πληρωμή καθώς θα μπορούσαν να λάβουν άμεσα μετρητά από το επενδυτικό κεφάλαιο.

Αρχικά, οι προσφορές εξαγοράς για αξιώσεις MtGox υπολογίστηκαν με βάση την τιμή του BTC τη στιγμή που το MtGox τέθηκε σε εκκαθάριση: Περίπου 438 $ USD ανά bitcoin. Εκείνη την εποχή, οι επενδυτές πρόσφεραν στους ενάγοντες μια εξαγορά με έκπτωση από αυτόν τον υπολογισμό, όχι με την τρέχουσα αξία του bitcoin.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι Ρώσοι υπήκοοι Alexey Bilyuchenko, Aleksandr Verner και συνεργάτες τους έκλεψαν τουλάχιστον 647.000 bitcoin κατά τη διάρκεια της ζωής του MtGox. Οι δύο κατηγορούμενοι συνεργάστηκαν με τον Aleksandr Verner, που συνελήφθη στη Χαλκιδική για να ξεπλύνουν 300.000 $BTC μέσω του ρωσικού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων BTC-e, και έκτοτε έχει εκδοθεί στις ΗΠΑ με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Παρά τα κλεμμένα bitcoin, από τον Σεπτέμβριο του 2019, ο διαχειριστής της πτώχευσης του MtGox ανακοίνωσε ότι κατέχει 141.686 BTC και 142.846 Bitcoin Cash (BCH). Σε σημερινές τιμές, τα BTC και τα BCH αξίζουν περίπου 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο σύνδικος πτώχευσης κατέχει επίσης μετρητά αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία μειώθηκαν σιγά σιγά λόγω των δικαστικών εξόδων πτώχευσης.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019, ο σύνδικος πτώχευσης της MtGox Nobuaki, Kobayashi είχε λάβει 8.095 επίσημες απαιτήσεις από πιστωτές, τότε αξίας περίπου 8,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εκείνη την εποχή, ο διαχειριστής αναγνώρισε πλήρως μόλις 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτές τις αξιώσεις και εξακολουθεί να επεξεργάζεται τις υπόλοιπες αξιώσεις.

Μια προηγούμενη αναφορά ανέβασε το συνολικό αριθμό σε 24.750 πελάτες του MtGox που έχουν υποβάλει αξιώσεις. Αυτός ο αριθμός ενοποιείται σε 8.095 αξιώσεις του διαχειριστή, επειδή πολλοί πελάτες επέλεξαν να υποβάλουν συγκεντρωτικές αξιώσεις μέσω τρίτων, όπως το Kraken.

Αυτοί οι 24.750 ενάγοντες αντιπροσωπεύουν μόλις το 2% από το σύνολο των 1,1 εκατομμυρίων συνολικών λογαριασμών πελατών του MtGox το 2013. Πράγματι, η συντριπτική πλειονότητα των πελατών του MtGox είτε είχε υπόλοιπο σχεδόν $0, είτε κατάφερε να αποσύρει πλήρως τα κρυπτονομίσματα πριν από την πλήρη κατάρρευση του ανταλλακτηρίου τον Φεβρουάριο του 2014.

Source: liberal.gr