Deutsche Bank: Χαμηλά οι εμβολιασμοί των κρίσιμων ηλικιών στην Ελλάδα

Η εξάρτηση από τον τουρισμό προσθέτει αβεβαιότητα στις προοπτικές ανάκαμψης, καθώς η ομαλοποίηση στα διεθνή ταξίδια είναι πιθανό να καθυστερήσει περισσότερο

Ηχηρό «καμπανάκι» για την πορεία των εμβολιασμών από τα στοιχεία της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank στην Ελλάδα, αφού σύμφωνα με τους υπολογισμούς της γερμανικής τράπεζας η χώρα υπολείπεται σημαντικά των ευρωπαϊκών χωρών στις κρίσιμες ηλικιακές κατηγορίες. Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στους εμβολιασμούς ενώ τα κρούσματα από τη μετάλλαξη Δέλτα αυξάνονται σε ολόκληρη την ΕΕ, επισημαίνει η Deutsche Bank.

Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, η Ελλάδα είναι στις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, απέχοντας περίπου 15% από τις πρώτες σε επιδόσεις χώρες, σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό των δόσεων που έχουν χορηγηθεί ως ποσοστό του πληθυσμού. Η Ελλάδα εμφανίζει το χαμηλότερο ποσοστά εμβολιασμένων στις ηλικίες 80 και άνω με μόλις 67,1% πλήρως εμβολιασμένων έναντι 89% για τη Φινλανδία, 100% για την Ισπανία, 94,9% για την Πορτογαλία και 71,9% για τη Γαλλία που μαζί με τη χώρα μας είναι ουραγοί σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία. Ακόμα όμως και τις ηλικίες 70-79 ετών, η Ελλάδα επίσης είναι η τελευταία από τις χώρες που εμφανίζει η λίστα της Deutsche Bank στη μελέτη της με μόλις 75,6% του πληθυσμού εμβολιασμένων με την Ιταλία και την Αυστρία να βρίσκονται μόνο σε χειρότερη θέση. Αντίθετα, η χώρα είναι σε υψηλότερο επίπεδο στις ηλικίες 60-69 ετών και υψηλότερα από το μέσο όρο. Στις μικρές ηλικίες 18-24 ετών η Ελλάδα εμφανίζει το μικρότερο ποσοστό εμβολιασμών με μόλις 2,8% και στις παραγωγικές ηλικίες 25-49 ετών το ποσοστό είναι 27,3% έναντι π.χ. 17,7% στην Πορτογαλία, 23,2% στην Ιταλία και 25,8% στην Ισπανία αλλά και 8,6% στη Φιλανδία.

Η Deutsche Bank συμπεραίνει ότι οι μεγάλες και πιο επικίνδυνες ηλικίες είναι λιγότερο εμβολιασμένες στην Ελλάδα, γεγονός που σημαίνει ότι η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα είναι πιο επικίνδυνη για τον ελληνικό πληθυσμό και για το ελληνικό σύστημα υγείας από ό,τι συμβαίνει στις άλλες χώρες. Από την άλλη η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι η Δέλτα απλά καθυστερεί την επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς να την αναιρεί ή να την ακυρώνει. Παρότι ο βαθμός στον οποίο η εξάπλωση της Δέλτα αναμένεται να περιορίσει τη δραστηριότητα δεν είναι υπολογίσιμος, το βασικό σενάριο της Deutsche Bank εκτιμά μόνο καθυστέρηση στην επιστροφή στην κανονικότητα και όχι αλλαγές στην ανάκαμψης.

Η γερμανική τράπεζα τονίζει ότι οι χώρες που εξαρτώνται σημαντικά από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα, αντιμετωπίζουν και τη μεγαλύτερη απειλή από την εξάπλωση της Δέλτα. Η εξάρτηση από τον τουρισμό προσθέτει αβεβαιότητα στις προοπτικές ανάκαμψης, καθώς η ομαλοποίηση στα διεθνή ταξίδια είναι πιθανό να καθυστερήσει περισσότερο. Η μεγάλη εξάρτηση από τον διεθνή τουρισμό περιορίζει τον βαθμό στον οποίο οι εγχώριοι τουρίστες μπορούν να μετριάσουν τον αντίκτυπο. Η μεγάλη εξάρτηση της Ελλάδας σε επισκέπτες εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των επισκεπτών από το Ηνωμένο Βασίλειο που αποτελούν το 20% περίπου του διεθνούς τουρισμού πριν από τη Covid-19, το όφελος από το πράσινοι πιστοποιητικό θα είναι περιορισμένο.

Διαβάστε ακόμη:

«Μούδιασμα» στις κρατήσεις λόγω των κρουσμάτων – Ποια έξτρα μέτρα προτείνονται για τον τουρισμό

Αποκαταστάθηκαν τα συστήματα της Τράπεζας Πειραιώς μετά το τεχνικό πρόβλημα

Εθνική Τράπεζα: Σήμερα αποφασίζει το ΔΣ τον πλειοδότη για το πακέτο Frontier

Πηγή: newmoney.gr

Array