Πέμπτη
29.09.2022

ΔΕΘ: Drones «αναβαθμίζουν» την επιτήρηση των συνόρων (vids)

Μία τεχνολογία η οποία αναμένεται να αναβαθμίσει την επιτήρηση των συνόρων της χώρας μας παρουσιάστηκε στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και αφορά σε τεχνολογία, η οποία μπορεί να ενσωματωθεί σε drones και τα καθιστά ικανά να λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη.

Συγκεκριμένα, η δράση Reaction που παρουσιάστηκε στο περίπτερο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στη ΔΕΘ αποτελεί μία πλήρως λειτουργική, επόμενης γενιάς, ολιστική πλατφόρμα επιτήρησης συνόρων, η οποία υλοποιείται μέσω της χρήσης μη επανδρωμένων οχημάτων.

Τα drones με το συγκεκριμένο λογισμικό θα μπορούν να χαρτογραφούν μόνα τους ολόκληρες εκτάσεις ενώ έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν ακόμη και άτομα που εντοπίζουν στις περιοχές ευθύνης τους.
Η βασική καινοτομία του έργου είναι η χρήση δύο αλγορίθμων, οι οποίοι, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, θα επιτρέπουν:

(α) τη σάρωση μίας οριοθετημένης περιοχής, με αυτοματοποιημένο τρόπο, είτε από ένα μη επανδρωμένο όχημα είτε από σμήνος, η οποία θα προσαρμόζεται στις συνθήκες του περιβάλλοντος και συνεχώς θα βελτιώνεται και

(β) στην αυτόματη αναγνώριση καθορισμένων στόχων ενδιαφέροντος, την παρακολούθησή τους και την ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων σε πραγματικό χρόνο.

Το περίπτερο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, επισκέφτηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον οποίο ο αρμόδιος υπουργός κ. Νότης Μηταράκης παρουσίασε τη δράση.

Όπως είπε κατά την παρουσίασή του ο κ. Μηταράκης, στόχος της δράσης Reaction είναι η έγκαιρη προειδοποίηση, η ταξινόμηση κρίσεων και η αξιολόγηση κινδύνων ή απειλών, καθώς θα προσφέρουν μια βελτιωμένη και αυτοματοποιημένη εικόνα στα τοπικά, περιφερειακά και εθνικά κέντρα διοίκησης, δίνοντας επαρκή χρόνο αντίδρασης που είναι ζωτικής σημασίας και μπορεί να έχει αντίκτυπο και σε ανθρώπινες ζωές.

«Ο στόχος του REACTION μπορεί να αποτυπωθεί σε μια φράση: αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων μας», είπε ο κ. Μηταράκης.

Διαβάστε ακόμη:

Οι Έλληνες που διεκδικούν τα Όσκαρ της θάλασσας στο ναυτικό σαλόνι του Μονακό   

Αμοιβές που ζαλίζουν: Αυτοί είναι οι 10 πιο πλούσιοι δικηγόροι στον κόσμο  

Οικογένεια Κουτρουλιά – Palmie bistro: Από τις χρυσές εποχές στην περιπέτεια των πλειστηριασμών 

Πηγή: newmoney.gr