Πέμπτη
22.02.2024

Δείκτης IDC Tracker: Η Apple «γκρέμισε» τη Samsung από την πρώτη θέση στα κινητά τηλέφωνα

Τη θέση του κορυφαίου κατασκευαστή smartphone για το 2023 κατακτά η Apple, καταλαμβάνοντας με μερίδιο αγοράς ρεκόρ, παρά τη συνολική πτώση της αγοράς κατά 3,2%. Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο στοιχείο που καταγράφει ο δείκτης IDC Tracker καθώς είναι η πρώτη φορά από το 2010 που στην κορυφή της σχετικής λίστας δεν βρίσκεται η κορεατική Samsung.

Αυτή η μετατόπιση ισχύος στην κορυφή της μεγαλύτερης αγοράς ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης φαίνεται να προήλθε από το υψηλότερο μερίδιο αγοράς που έχει καταγράψει ποτέ η Apple. Συνολικά, η παγκόσμια αγορά smartphone παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης, αλλά φαίνεται ότι η συνολική αγορά κινείται γρήγορα προς την ανάκαμψη.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της International Data Corporation (IDC) για τον Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker, οι παγκόσμιες αποστολές smartphone μειώθηκαν κατά 3,2% σε ετήσια βάση σε 1,17 δισεκατομμύρια μονάδες το 2023.

Αν και αυτό σηματοδοτεί τον χαμηλότερο όγκο πλήρους έτους σε μια δεκαετία, λόγω μακροοικονομικών προκλήσεων και αυξημένων αποθεμάτων στις αρχές του έτους, η ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2023 ενίσχυσε την αναμενόμενη πρόβλεψη ανάκαμψης για το 2024. Το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σημειώθηκε αύξηση 8,5% σε ετήσια βάση και 326,1 εκατομμύρια αποστολές συσκευών, υψηλότερα από την πρόβλεψη αύξησης 7,3%.

«Ενώ είδαμε κάποια ισχυρή ανάπτυξη από low-end παίκτες Android όπως η Transsion και η Xiaomi το δεύτερο εξάμηνο του 2023, που προέρχεται από την ταχεία ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές, ο μεγαλύτερος νικητής είναι σαφώς η Apple», δήλωσε η Ναμπίλα Ποπάλ, διευθύντρια έρευνας στο Worldwide Tracker της IDC. ομάδα. «Η Apple όχι μόνο είναι ο μόνος παίκτης στο Top 3 που παρουσιάζει θετική ανάπτυξη ετησίως, αλλά και κατακτά την πρώτη θέση ετησίως για πρώτη φορά. Όλα αυτά παρά τις αυξημένες κανονιστικές προκλήσεις και τον ανανεωμένο ανταγωνισμό από την Huawei στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά της.

Η συνεχιζόμενη επιτυχία και ανθεκτικότητα της Apple οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξανόμενη τάση για αγορά συσκευών premium, που αντιπροσωπεύουν πλέον πάνω από το 20% της αγοράς, που τροφοδοτείται από επιθετικές προσφορές συναλλαγών και άτοκα πλάνα χρηματοδότησης», καταλήγει.

«Η συνολική αλλαγή στην κατάταξη στην κορυφή της αγοράς υπογραμμίζει περαιτέρω την ένταση του ανταγωνισμού στην αγορά των smartphone», δήλωσε ο Ράιαν Ριθ, αντιπρόεδρος της IDC για το το Worldwide Mobility and Consumer Device Trackers.

«Η Apple σίγουρα έπαιξε ρόλο στην πτώση της Samsung από την κορυφή της κατάταξη , αλλά ο χώρος συνολικά του Android διαφοροποιείται από μόνος του. Η Huawei επέστρεψε και εισχωρεί γρήγορα στην Κίνα, μάρκες όπως η OnePlus, η Honor, η Google και άλλες λανσάρουν πολύ ανταγωνιστικές συσκευές στο χαμηλότερο εύρος τιμών της υψηλής ποιότητας. Τα αναδιπλούμενα και οι αυξημένες συζητήσεις σχετικά με τις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο smartphone κερδίζουν έδαφος. Συνολικά, ο χώρος των smartphone οδεύει προς μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο».

Διαβάστε ακόμη

NBG Securities: Αυξάνει τους στόχους για τις ελληνικές τράπεζες – Top επιλογή η Πειραιώς (γραφήματα)

Πλειστηριασμοί: Άλλαξε χέρια το ακίνητο της Γενικής Κλινικής Σαραφιανού (pics)

Το κίνημα των τρακτέρ – Γιατί οι αγρότες κατέλαβαν Παρίσι, Βερολίνο και Βρυξέλλες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr