ΔΕΗ- αύξηση κεφαλαίου: Πώς με 1,35 δισ. και ισχυρούς επενδυτές θα κερδίσει το πράσινο στοίχημα

 Από την άλλη πλευρά το Δημόσιο για να διατηρήσει το 34% θα πρέπει στην ΑΜΚ με 102 εκατ. ευρώ.

Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να επιταχύνει και να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε €8,4 δις μέχρι το 2026, κάνοντας πράξη την πράσινη μετάβαση που αποτελεί το διαβατήριο της εταιρείας στο μέλλον. Με τα νέα κεφάλαια η ΔΕΗ εξασφαλίζει:

  • 9,1GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) η οποία μεταφράζεται σε στόχο EBITDA ύψους €1,7 δισ.,
  • τη διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή,
  • την αυξημένη ευελιξία σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο μέσω μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης κεφαλαιακής δομής,
  • να μοιράσει μέρισμα το 35% των κερδών του 2023 και ως το 50% των κερδών το 2026.

Με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, σε συνδυασμό με την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, η ΔΕΗ συγκεντρώνει μία «δύναμη πυρός» άνω των 7 δισ. ευρώ για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του αναπτυξιακού της σχεδίου.

Η  ΔΕΗ με 2,5 δις  ταμείο (από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ και την αύξηση κεφαλαίου)  που μαζί με το μοχλευμένο  χρήμα γίνονται 7 δισ., θα έχει την ισχύ να γίνει Game Changer και ο απόλυτος κυρίαρχος στον ενεργειακό κλάδο στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

Μπορεί πια να συμμετέχει ως ίσος σε συνεργασίες με ενεργειακούς κολοσσούς όπως η RWE και να υλοποιήσει σχέδια που θα αλλάξουν ριζικά το σκηνικό στην αγορά ΑΠΕ της χώρας, αφού το επιθετικό επενδυτικό της πρόγραμμα για τα επόμενα πέντε χρόνια θα φέρει τα πάνω κάτω στα μερίδια και τις ισορροπίες της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα.

Το business plan που ήδη έχει ανακοινώσει, προβλέπει επενδύσεις ύψους 5,3 δισ. ευρώ μέσα στην προσεχή τριετία, ώστε να δημιουργηθεί ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 7,2GW.  Με ορίζοντα το 2026, οι επενδύσεις θα αγγίξουν τα 8,4 δισ. ευρώ, για ενίσχυση του χαρτοφυλακίου σε ΑΠΕ σε 9,1 GW, αναβάθμιση του δικτύου διανομής και δραστηριοποίηση στις τηλεπικοινωνίες και την ηλεκτροκίνηση.

Ταυτόχρονα, μέσω εξαγορών για τις οποίες θα διαθέσει 800 εκατ. ευρώ θα καθιερωθεί ως η ισχυρότερη ενεργειακή εταιρεία και στα Βαλκάνια.

Με την ανάπτυξη στις ΑΠΕ που ανακοινώθηκε η ΔΕΗ, από 3,1 πράσινα GW σήμερα (από υδροηλεκτρικά), θα πάει στα 3,68 GW το 2022, στα 4,96 GW το 2023, στα 6,47 GW το 2024, στα 7,5 GW το 2025 και στα 8,1 πράσινα GW το 2026, και αυτά μόνο στην Ελλάδα.Χωρίς τα υδροηλεκτρικά, στα νέα έργα, η ανάπτυξή της θα είναι από 206 MW σήμερα, στα 24ο MW σε έξι μήνες, στα 546 MW σε 2 χρόνια, στα 3,3 GW σε 30 μήνες, σε 4,7 MW ακολούθως.

Πηγή: mononews.gr