Δανειολήπτες πληρώνουν «στα τυφλά» ασφάλιση κατοικίας και χάνουν τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ (pic)

Έντονες ζυμώσεις μεταξύ φορέων της αγοράς και του υπουργείου Οικονομικών για να δοθεί κατ’ εξαίρεσιν έκπτωση ΕΝΦΙΑ και σε όσους δεν είχαν ασφαλιστεί για πλημμύρα, βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες. Αιτία στέκεται η βροχή ερωτημάτων και καταγγελιών που δέχονται καθημερινά τα τηλεφωνικά κέντρα ασφαλιστικών εταιριών, τραπεζών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, από χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που επισκέφθηκαν την πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ, προκειμένου να κάνουν Αίτηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ, αλλά βλέπουν πως δεν την δικαιούνται όπως ανέμεναν.

Στην πλατφόρμα, τώρα αποκαλύπτεται ότι πολλοί δανειολήπτες:

  • δεν έχουν πάρει ποτέ στα χέρια τους το ασφαλιστήριο κατοικίας τους, αν και το ζητούσαν μήνες ή και χρόνια τώρα
  • δεν γνώριζαν τις καλύψεις του ασφαλιστηρίου που οι τράπεζες τους αναγκάζουν να πληρώνουν
  • σε πάμπολλες περιπτώσεις το ασφαλιστήριο δεν καλύπτει ασφάλιση πλημμύρας όπως απαιτείται για να έχουν έκπτωση.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για δανειολήπτες που ασφαλίστηκαν «με το ζόρι» σε όποια ασφαλιστική τους επέδειξε η τράπεζα, χωρίς να τους δίνει όμως καν στα χέρια τους το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με τις καλύψεις που πληρώνουν και έχουν. Σε τέτοιες περιπτώσεις όπου τράπεζες αρνούνταν να δώσουν στους δανειολήπτες τους αναλυτικούς όρους του ασφαλιστηρίου τους, όταν μετά από αιτήσεις και επιμονή μηνών τους δίνουν τελικά μία… «βεβαίωση ασφάλισης» (δηλαδή μια περίληψη αντί πλήρες ασφαλιστικό συμβόλαιο με τους όρους και τις καλύψεις) τότε οι ιδιοκτήτες ανακαλύπτουν ότι ακόμα και σε μονοκατοικίες ή ισόγεια διαμερίσματα που εφάπτονται στο έδαφος, τα ασφαλιστήρια που οι τράπεζες τούς υποχρέωσαν να συνάψουν με όποια ασφαλιστική και όρους αυτές ήθελαν, καλύπτουν μέχρι και κίνδυνο από… πτώσεις αεροσκαφών, αλλά όχι από πλημμύρες!

Και αυτό χωρίς να τους επιτρέπουν να επιλέξουν οι ίδιοι ελεύθερα σε ποια ασφαλιστική εταιρία και με ποιους όρους θα ασφαλιστούν, για κινδύνους φυσικών καταστροφών ή ζωής κ.λπ. όπως απαιτεί η σύμβαση του δανείου τους.

Παρεμβάσεις

Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς αλλά και η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) πιέζουν και ζητούν επανεξέταση του μέτρου έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ, ώστε να μη τη χάσουν όσοι δεν είχαν ασφαλιστεί και για τους τρεις κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας.

Τα όσα αποκαλύπτει η πλατφόρμα υποχρεώνουν και το υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγών, καθώς διαπιστώνονται προβλήματα που δεν ήταν γνωστά όταν είχε τεθεί σε διαβούλευση η σχετική διάταξη.

Προβληματισμός εκφράζεται πάντως, όχι μόνο για τα στοιχεία τα οποία απέστειλαν πρωτογενώς οι ασφαλιστικές εταιρίες για το έτος 2023, αλλά και στον τρόπο υπολογισμό της έκπτωσης για τους δικαιούχους.

Το «κρας τεστ» που θα κρίνει αν τελικώς απαιτούνται παρεμβάσεις, αναμένεται σε περίπου μία εβδομάδα, όταν θα διαφανεί αν τελικώς υπάρχει κίνδυνος να αποδειχθούν σημαντικά λιγότεροι από 1 εκατομμύριο -όπως είχαν προϋπολογιστεί- οι τελικοί δικαιούχοι έκπτωσης.

Από το καλοκαίρι πάντως ήδη, όταν είχε προαναγγελθεί το μέτρο, ήταν γνωστό ότι έκπτωση 10% δικαιούνται μόνον:

  • όσοι ασφαλίζουν κατοικία και για σεισμό και για πυρκαγιά και για πλημμύρα
  • όσοι είχαν 12 μήνες ασφάλισης πέρυσι, ενώ για τους υπόλοιπους θα ισχύσει αναλογικά.

Πλέον όμως ανακύπτουν και άλλα ζητήματα, για τα οποία ίσως απαιτηθούν νέες παρεμβάσεις, αν μείνει «εκτός νυμφώνος» μεγάλος αριθμός δικαιούχων και δεν φανούν αρκετές οι διορθώσεις που θα γίνουν ως τις αρχές Μαρτίου από τις ασφαλιστικές.

Πρόβλημα ανακύπτει και ως προς στο ελάχιστο ποσό ασφάλισης των κατοικιών. Για την πρώτο έτος εφαρμογής της έκπτωσης (συμβόλαια έτους 2023) έχει τεθεί ένα μάλλον χαμηλό όριο στα 900 ευρώ ανά τετραγωνικό, όταν σε περίπτωση ζημιών το κατασκευαστικό κόστος σήμερα μπορεί να φτάνει ή και να ξεπερνά τα 1.500-1.600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ωστόσο συχνά στα συμβόλαια αγοράς και ασφάλισης κατοικίας δεν ξεχωρίζουν οι κύριοι χώροι της κατοικίας, από τους βοηθητικούς (π.χ. κλειστό πάρκινγκ, αποθήκες κλπ) οι οποίες έχουν πιο απλή κατασκευή και ασφαλίζονται συνήθως για πολύ χαμηλότερο κόστος από τις τράπεζες, σε περίπου 300 ως 500 ευρώ.

Στην περίπτωση αυτή, π.χ. για κατοικία 50 τμ με ασφάλιση 1.000 €/τμ (πάνω από 900 που απαιτείται) και με αποθήκη ή γκαράζ 20 τμ που ασφαλίστηκε για 500€/τμ, εμφανίζεται σαν ακίνητο 70 τμ που καλύπτεται με ασφάλιση ύψους 60.000. Προκύπτει ασφάλιση 857€/τμ δηλαδή λιγότερα από 900 και δεν δικαιούται έκπτωση.

Τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν φαίνονται να είναι απαγορευτικά για παρεμβάσεις και αλλαγές κατά την πρώτη εφαρμογή του μέτρου, ώστε να μην αποκλειστούν συλλήβδην όσοι έχουν αποθήκες ή άλλους βοηθητικούς χώρους. Το κόστος του μέτρου έχει προϋπολογιστεί σε 26 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία όμως μπορεί και να περισσέψουν αν οι δικαιούχοι αποδειχθούν τελικά πολύ ολιγότεροι από 1 εκατομμύριο.

Σε κάθε περίπτωση όμως, για να έχουν την έκπτωση ΕΝΦΙΑ το 2025, όλοι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υπολογίζουν ότι τα φετινά συμβόλαια ασφάλισης θα πρέπει να παρέχουν κάλυψη τουλάχιστον 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο της ασφαλιζόμενης κατοικίας.

Διαβάστε ακόμη

Τραγωδία στη Γλυφάδα – Οικογένεια Καρνέση: Οι ενδοοικογενειακές κόντρες και η «κατάρα» των Πεταλιών (pics)

Αττική Οδός: Κλείνει η είσοδος από Μαρκόπουλο προς Αεροδρόμιο και Ελευσίνα

Τραγωδία στη Γλυφάδα: Η ιστορία της ναυτιλιακής European Product Carriers της οικογένειας Καρνέση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr

Array