Σάββατο
28.01.2023

Crypto: Ο καλός, ο κακός και ο… άσχημος του 2022

Η χρονιά που τελειώνει αυτές τις ημέρες ήταν γεμάτη συγκινήσεις στον χώρο των crypto. Αποδείχτηκε, πέρα από κάθε αμφιβολία, καθοριστική για το μέλλον. Τα σημαντικά γεγονότα που τη σημάδεψαν δεν ήταν καθόλου λίγα. Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν οι (αρκετές) πτωχεύσεις, οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην παγκόσμια οικονομία και η μεγάλη αναβάθμιση του Ethereum.

Πάμε να δούμε τους φετινούς τίτλους, για τον καλό, τον κακό και τον άσχημο του 2022.

Ο καλός

Ξεκινώντας από τον καλό, ο τίτλος απονέμεται στον Vitalik Buterin. Αν και καταχρηστικά, καθώς η επιβράβευση γίνεται για το Merge του Ethereum, το οποίο προήλθε από τις προσπάθειες του πυρήνα των προγραμματιστών του. Όπως μας διαβεβαιώνουν οι ειδικοί, ήταν ένας τεχνολογικός άθλος, αποκορύφωμα επίπονων δοκιμών και προετοιμασίας επί σειρά ετών. Σαν να επισκευάζεις μια μηχανή αεροπλάνου, ενώ αυτό πετάει.

Τι σημαίνει αυτή η αλλαγή; Άλλαξε ο μηχανισμός συναίνεσης, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο το δίκτυο επιτυγχάνει καθολική συμφωνία για το τι είναι αληθές. Στο Ethereum, η «αλήθεια» μπορεί να είναι από μια απλή συναλλαγή έως πολύπλοκες ρήτρες ενός έξυπνου συμβολαίου.

Όσον αφορά στη λειτουργία του μηχανισμού, υπάρχουν δύο κυρίως τρόποι για να διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά και αποθήκευση των δεδομένων. Ο PoW, για τον οποίο απαιτείται δαπάνη σε ενέργεια και εξοπλισμό. Χρησιμοποιούνται ισχυροί υπολογιστές για την επίλυση σύνθετων μαθηματικών προβλημάτων προκειμένου να επαληθεύσουν και να επικυρώσουν τις συναλλαγές. Αυτή τη δουλειά αναλαμβάνουν οι miners, οι οποίοι ως ανταμοιβή για τον χρόνο και το κόστος τους λαμβάνουν Ethereum.

Στον μηχανισμό συναίνεσης PoS οι validators (επικυρωτές), για να λάβουν άδεια να επικυρώνουν τις συναλλαγές και να διατηρούν το δίκτυο σε λειτουργία, δεσμεύουν κεφάλαιο, δεν απαιτούνται ισχυροί υπολογιστές. Οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει επικυρωτής και να λαμβάνει αμοιβή, αρκεί να δεσμεύσει 32 Ethereum. Στην πράξη, δεν χρειάζεται να διαθέσεις ολόκληρο το ποσό. Υπάρχουν κάποια pools (κάτι σαν συνεταιρισμοί) όπου μπορείς να βάλεις όσα επιθυμείς να διαθέσεις και να μοιράζεσαι την αμοιβή που σου αναλογεί. Εύκολα μπορείτε να βρείτε αυτή τη δυνατότητα σε γνωστά ανταλλακτήρια όπως το Kraken και η Binance.

Πού αποσκοπεί η αναβάθμιση του Ethereum; Το Merge είναι το πρώτο σημαντικό βήμα, αλλά ακολουθούν άλλα τέσσερα. Ο τελικός σκοπός είναι να υπάρξουν δυνατότητες για δεκάδες χιλιάδες συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, σχεδόν άμεσα, με μηδενικό κόστος. Σαν να είμαστε στην εποχή του dial up και έγινε το πρώτο βήμα για να μεταβούμε στην εποχή της οπτικής ίνας.

Ο κακός

Για τον τίτλο του κακού, στη φετινή απονομή έχει δημιουργηθεί συνωστισμός υποψηφίων. Ξεχωρίζουν ο Do Kwon του Terra και ο Sam Bankman-Fried της FTX, ενώ ακολουθούν οι διευθυντές της Celsius, της Three Arrows Capital και όλων των εταιρειών διαχείρισης κρυπτονομισμάτων που αναγκάστηκαν να κατεβάσουν τα ρολά, προκαλώντας ένα ντόμινο χρεοκοπιών και ρευστοποιήσεων.

Αποφασίσαμε τελικά να απονείμουμε το «βραβείο» στον Sam Bankman-Fried, αν και τα χρήματα που χάθηκαν ήταν αξίας γύρω στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ στην περίπτωση του Terra πρωτόκολλου ήταν 60 δισεκατομμύρια, επειδή ο Sam διέπραξε στα σίγουρα απάτη. Καταχράστηκε την εμπιστοσύνη των πελατών του και με δόλιο τρόπο υπεξαίρεσε τις καταθέσεις τους, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα επιχειρηματικά του σχέδια. Σχέδια τα οποία, όπως αποκαλύφθηκε, δεν ήταν και τόσο… έξυπνα.

Ο Do Kwon του Terra δεν αποκλείεται να αποδειχθεί και αυτός απατεώνας, αν και οι ενδείξεις μέχρι στιγμής υποδεικνύουν ότι το οικοσύστημα κατέρρευσε από υπεροψία, όχι από δόλο. Η απότομη άνοδος ενός έξυπνα σχεδιασμένου DeFi πρωτόκολλου έδωσε στον Kwon αυτοπεποίθηση πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Αγνόησε με επιδεικτικό τρόπο τις προειδοποιήσεις γύρω από την ασφάλεια του οικοσυστήματος, με αποτέλεσμα να μην έχει προετοιμαστεί για μια συντονισμένη επίθεση. Την οποία όμως έπρεπε να περιμένει. Ενδεικτικό είναι πως το σύστημα λύγισε έχοντας υποστεί επίθεση με κλάσμα των κεφαλαίων που είχε δεσμεύσει στην άμυνα.

Όσον αφορά τις Celsius, Three Arrows Capital κ.λπ., το μεγάλο λάθος που υπέπεσαν και αποδείχτηκε μοιραίο ήταν πως όλοι ήταν περισσότερο του συνετά επιτρεπτού διασυνδεμένοι μεταξύ τους. Οι στρατηγικές διαχείρισης κινδύνου ήταν υποτυπώδεις. Έπεσαν θύματα του ανοίγματος στο Terra και της μόχλευσης που εφάρμοζαν, στην προσπάθειά τους να προσφέρουν αποδόσεις στους χρήστες τους και να ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό.

Ο άσχημος

Για τη θέση του άσχημου οι απόψεις διχάζονται. Κάποιοι θεωρούν πως δικαιωματικά ανήκει στον Πάουελ, ως εκπρόσωπο των κεντρικών τραπεζών. Πραγματικά, οι κεντρικές τράπεζες φαίνεται να έχουν αποτύχει στον ρόλο τους. Δεν είναι τυχαίο πως όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για ένα θεσμό παρωχημένο, ανίκανο να συμβαδίσει με τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις. Εξάλλου ο ίδιος ο Πάουελ το παραδέχτηκε, δηλώνοντας πως «τώρα αντιλαμβανόμαστε πόσα λίγα ξέραμε για τον πληθωρισμό!».

Στην πανδημία γέμισαν τον κόσμο με χρήματα. Χρήματα που δημιούργησαν από κοπανιστό αέρα, διαβρώνοντας τη σπανιότητα που θα πρέπει να έχουν τα νομίσματα. Όμως δεν ήταν αυτό το βασικό πρόβλημα, όσο ότι η πλεονάζουσα ρευστότητα δεν διανεμήθηκε σωστά. Απόδειξη για αυτό είναι πως αντί να ωφεληθεί η παραγωγική οικονομία και εκείνοι που πραγματικά επλήγησαν από τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, φούσκωσαν οι καταθέσεις και τα χρηματιστήρια. Και τώρα πληρώνουμε όλοι το τίμημα. Έχουμε έρθει αντιμέτωποι με το άσχημο πρόσωπο του πληθωρισμού και της ύφεσης, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο άλλος υποψήφιος για τον τίτλο του άσχημου, ο οποίος τελικά θα περιοριστεί στη δεύτερη θέση, είναι μια ομάδα: οι χάκερ. Η λεία από τις επιθέσεις σε DeFi και άλλες εφαρμογές πλησίασε τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν η διπλάσια από πέρσι.

* Ειδική προσφορά: Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

Πηγή: euro2day.gr