Πέμπτη
09.12.2021

Credit Suisse: Πρόστιμο 147 εκατ. λιρών για το σκάνδαλο στη Μοζαμβίκη

Το πρόστιμο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου διακανονισμού ύψους 475 εκατομμυρίων δολαρίων

Πρόστιμο ύψους 147 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας θα κληθεί να πληρώσει η επενδυτική τράπεζα Credit Suisse λόγω του ρόλου της σε σκάνδαλο διαφθοράς που αφορούσε τη βιομηχανία αλιείας τόνου της Μοζαμβίκης.

Επιπλέον, ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός θα διαγράψει χρέος 200 εκατομμυρίων δολαρίων της αφρικανικής χώρας που σχετίζεται με υπόθεση διαφθοράς, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η αρμόδια Χρηματοοικονομική Αρχή της Βρετανίας.

Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην τράπεζα αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου διακανονισμού ύψους 475 εκατομμυρίων δολαρίων με ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελβετίας και των ΗΠΑ.

Η αρμόδια βρετανική Αρχή (FCA) ανέφερε ότι η τράπεζα «δεν κατάφερε να διαχειριστεί σωστά τον κίνδυνο οικονομικού εγκλήματος».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, o εκτελεστικός διευθυντής της επιβολής, Mark Steward, δήλωσε: «Το πρόστιμο της FCA αντικατοπτρίζει τον αντίκτυπο αυτών των ”βρόμικων” συναλλαγών που συνέβαλαν στη κρίση χρέους και στις οικονομικές επιπτώσεις για τους κατοίκους της Μοζαμβίκης».

«Το πρόστιμο θα ήταν υψηλότερο αν δεν συμφωνούσε η Credit Suisse να παράσχει διαγραφή χρέους 200 εκατομμυρίων δολαρίων», συμπλήρωσε ο κ. Steward.

Διαβάστε ακόμα:

Στη Βουλή το θέμα της ρευστότητας στις επιχειρήσεις – Νέα δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ από τις τράπεζες το 2021

ΔΕΗ: Ισχυρό ταμείο με έσοδα άνω του €1 δισ. από την αύξηση

Επίδομα θέρμανσης: Προκαταβολές τον Δεκέμβριο σε όσους έλαβαν την ενίσχυση πέρυσι

Πηγή: newmoney.gr