Σάββατο
02.12.2023

Cosmote-Nova: Κληρώνει τον Δεκέμβριο για τα δικαιώματα του Champions League

Στις 5 Δεκεμβρίου είναι σύμφωνα με πληροφορίες η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών για τα δικαιώματα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων (Champions League, Europa League, Conference League).

Οι δύο κορυφαίοι ελληνικοί πάροχοι, Cosmote και Nova βρίσκονται επί ποδός, με τα επιτελεία να προετοιμάζουν την στρατηγική τους, ώστε να κάνουν «δικό τους» το κορυφαίο προϊόν στο αθλητικό περιεχόμενο. Ο διαγωνισμός αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων για την τριετία 2024-2027 και αναθέτουσα αρχή για λογαριασμό της UEFA είναι η TEAM.

Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των πραγμάτων, κλιμάκιο της TEAM βρέθηκε στην Ελλάδα και συναντήθηκε με τα επιτελεία των OTE και Nova, πάροχοι που ενδιαφέρονται και θα παλέψουν για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ξεκινώντας έτσι τον πρώτο γύρο επαφών και διαπραγματεύσεων.

Οι προσφορές που θα κατατεθούν από τα ενδιαφερόμενα μέρη, θα μελετηθούν και θα αξιολογηθούν από την TEAM και στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να βγει «λευκός καπνός» για το ποιος θα είναι ο πάροχος που θα μεταδίδει όλους του ευρωπαϊκούς αγώνες την επόμενη τριετία στην Ελλάδα.

Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος καθώς η Nova, μπορεί να έχει κλείσει αθλητικό περιεχόμενο για τα επόμενα 5 χρόνια με Euroleague και Premier League, ωστόσο δεν μένει ασυγκίνητη στο να διεκδικήσει και να «κοντράρει» τον ΟΤΕ στο Champions League.

Από την άλλη ο ΟΤΕ, έχει ρίξει το βάρος στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, καθώς αποτελεί το δυνατό του χαρτί στο αθλητικό περιεχόμενο και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να το χάσει.

Τα σενάρια

Πηγές της αγοράς, μιλώντας στο mononews, ανέλυσαν τα πιθανά σενάρια και εξηγούν γιατί η απόκτηση των δικαιωμάτων των Champions League, Europa League και Conference είναι μεγάλης σημασίας και για την Cosmote και για την Nova.

Όπως λένε, «αυτός που πραγματικά «καίγεται» για τα δικαιώματα των ευρωπαίκών αγώνων είναι η Cosmote, καθώς αν δεν καταφέρει να ανανεώσει το συμβόλαιο με την UEFA (το οποίο λήγει το καλοκαίρι του 2024), θα απογυμνωθεί από αθλητικό περιεχόμενο».

«H Cosmote, μπορεί να μεταδίδει τους εντός έδρας αγώνες των τριών μεγάλων ελληνικών ομάδων, Ολυμπιακό-Παναθηναϊκό-ΑΕΚ στο ελληνικό πρωτάθλημα και να έχει και το NBA, ωστόσο αν χάσει το Champions League, θα είναι μεγάλη ήττα και θα χάσει μεγάλο αριθμό συνδρομητών. Και όπως είναι λογικό τα έσοδα σε αυτό το κομμάτι θα μειωθούν δραματικά τα επόμενα χρόνια».

Από την άλλη η Nova, «έχοντας κλείσει σημαντικά συμβόλαια (Euroleague, Premier League, ισπανικό και γερμανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου) είναι αυτή που δεν…κόβεται τόσο να πάρει ακόμα τρεις διοργανώσεις. Ωστόσο και μόνο από θέμα ανταγωνισμού αλλά και επειδή το προϊόν είναι αυτό που είναι, δεν μπορεί να μείνει εκτός διαδικασίας». «Το Champions League είναι το κορυφαίο αθλητικό προϊόν παγκοσμίως και αποτελεί δέλεαρ για κάθε πάροχο» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Ωστόσο, άνθρωποι που επίσης ξέρουν καλά τα πράγματα, αναφέρουν ότι «φαβορί για τα δικαιώματα παραμένει η Cosmote. Κι αυτό όχι μόνο γιατί τόσο χρόνια έχει συνεργασία με την UEFA αλλά και επειδή έχει περισσότερα να χάσει από την Nova,  αν τελικά το αποτέλεσμα δεν είναι θετικό για εκείνη . Οπότε θα διεκδικήσει σθεναρά τον διαγωνισμό».

Πως διαμορφώνεται η πίτα στο αθλητικό περιεχόμενο

Όσον αφορά τη συνδρομητική, η Cosmote TV, βάσει αποτελεσμάτων 9μηνου ηγείται της αγοράς 665.261 συνδρομητές,  ενώ αυτή τη στιγμή οι συνδρομητές της Nova προσεγγίζουν τους 425.000.

Ο ΟΤΕ έχει συμβόλαια με τις τρεις μεγάλες ομάδες της ελληνικής Super League, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ (τις δύο τελευταίες τις ανανέωσε το περασμένο καλοκαίρι) και ακόμα τέσσερις ελληνικές ομάδες, το NBA, ενώ ανανέωσε και το Κύπελλο Ελλάδας. Ωστόσο πλέον το μείζον ζήτημα και το επόμενο βήμα της Cosmote είναι να διεκδικήσει και να διατηρήσει τα δικαιώματα για τους αγώνες των μεγάλων διασυλλογικών ευρωπαϊκών διοργανώσεων, τους οποίους σίγουρα θα μεταδίδει μέχρι το καλοκαίρι του 2024.

Η Nova το καλοκαίρι που μας πέρασε κράτησε τις δύο μεγάλες ομάδες της Θεσσαλονίκης ΠΑΟΚ – Άρη και ανανέωσε τις υπόλοιπες ομάδες της Super League. Ωστόσο το σημαντικότερο επίτευγμα της ήταν η ανανέωση του συμβολαίου για την μετάδοση των αγώνων της μπασκετικής Euroleague τον προηγούμενο Φερβρουάριο.

Επιπλέον από πέρυσι έχει κλείσει την Premier League μέχρι το 2028 ενώ έχει κλείσει το ισπανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου καθώς και το γερμανικό.

Διαβάστε επίσης:

Το μεγάλο στοίχημα της Cosmote TV για τα δικαιώματα του Champions League και τι θα κάνει η Nova

Συνδρομητική τηλεόραση: Στο στόχαστρο των Αρχών η πειρατεία

Πηγή: mononews.gr